• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Otizm Aids’ten Hızlı Yayılıyor

Otizm Aids’ten Hızlı Yayılıyor
Yaklaşık üç yıl önce Türkiye'deki otizm federasyonları ve dernekleri tarafından hazırlanan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teslim edilen Otizm...

Yaklaşık üç yıl önce Türkiye'deki otizm federasyonları ve dernekleri tarafından hazırlanan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teslim edilen Otizm Eylem Planının Kalkınma Bakanlığı Yüksek Planlama Kurulunda imza aşamasında olduğu açıklandı. Eylem planının hayata geçmesiyle yaklaşık 4,5 milyon insanı yakından etkileyen plan hayata geçmiş olacak.

Manisa'daki otizm dernekleri, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü için Manolya meydanında bir araya geldi. CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer'in de destek verdiği etkinliğe Manisa Otistik Bireyler Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede, Manisa Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Raşide Kuyumcu ve dernek üyesi bayanlar ile CHP'li kadınlar katıldı.

AİDS'TEN DAHA HIZLI YAYILIYOR

Manolya meydanında düzenlenen etkinlikte konuşan Manisa Otistik Bireyler Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede, "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kabul edilmiştir. Dünyada şuanda 68 doğumdan biri otizmli olarak gerçekleşiyor. Otizm karşısında dünyanın bütün ülkeleri ve Türkiye'de eş zamanlı olarak bir farkındalık çalışması yapıyoruz. Farkındalık çok önemli çünkü AİDS'ten daha hızlı yayılan bir durum karşısında maalesef çaresiz durumdayız" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer ise, nisan ayının otizm farkındalık ayı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "2 Nisan da Otizm Farkındalık Günü. 2 Nisanda farkında olup, 3 Nisan'da her şey unutulsun, bu şekilde bir yere varamayacağımız belli. Otizm 90'lı yıllarda bin doğumda bir görülürken bugün artık 68 doğumda bir görülüyor. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki eğer bu hızla giderse 2025 yılında yani yalnızca 10 yıl sonra her iki doğumdan biri otizmle karşı karşıya kalacak. Neden bu kadar hızlı ilerliyor? Her dakika söylüyoruz. Çevre kirleniyor, içme suyu kirleniyor, soluduğumuz hava kirleniyor, yediğimiz gıdalar, endüstriyel işlenmiş gıdalar, sağlıksız koşullarda yetiştirilen ve sunulan gıdalar, ağır metaller, çevre kirliliğiyle birlikte, vahşi madencilikle birlikte, havaya, suya, toprağa karışan bu ağır metaller 10 yıl sonra 2 doğumdan birinin otistik olmasıyla sonuçlanacak. Bu korkunç bir tablo."

OTİZM EYLEM PLANI İMZA AŞAMASINDA

Biçer, otizm federasyonları ve dernekleri tarafından hazırlanan ve 3 yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunulan Otizm Eylem Planı hakkında açıklamalarda bulundu. Geçen hafta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yaptıkları ziyarette eylem planının son durumu hakkında uzun uğraşlar sonunda bilgi edinebildiklerini açıklayan Biçer, şunları söyledi: "Bütün otizm dernekleri, bu konuda çalışan 3 federasyon ve 4 tane aktif olarak çalışan Türkiye genelinde dernek 3 yıl önce Otizm Eylem Planı adı altında bu soruna biran önce acil olarak nasıl çözüm bulunabilir bunu madde madde çalışıp Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sundular. Ancak 3 yıldır herhangi bir adım atılamadı. Geçtiğimiz hafta uzun uğraşlar sonrası öğrendik ki Otizm Eylem Planı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından çıkmış, Kalkınma Bakanlığına gitmiş ve Kalkınma Bakanlığında şuanda Yüksek Planlama Kurulunda imza aşamasında. Burada bizim yapacağımız tek bir şey var. Manisa olarak, Manisa'daki bütün engelli dernekleri, otizmle ilgilenen bütün dernekler, federasyonlar olarak, halk olarak, Manisalıların hepsine sesleniyorum; sesimizi yükseltmemiz lazım. Yüksek Planlama Kuruluna acil olarak bu imzada bekleyen Otizm Eylem Planına derhal imza ve onay verilerek aileleriyle birlikte yaklaşık 4,5 milyona varan otistik çocuklarımıza, kardeşlerimize derhal hem topluma entegrasyonu açısından, hem tanı hem eğitim hem rehabilitasyon ve de topluma kaynaşmaları açısından zaruri olan, olmazsa olmaz bu destek planını biran önce imzadan çıkarmalarıdır. Yapılacak tek şey budur. Katılan herkese, destek veren herkese tekrar teşekkür ediyorum, otistik çocuklar bizim çocuklarımız."

Manisa Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Raşide Kuyumcu da şunları söyledi: "Otizmli aileler olarak bütün Türkiye'ye sesleniyoruz. Özellikle vekillerimize sesleniyoruz. "Sesimize ses verin bize bir şans verin."

Otizm Aids’ten Hızlı Yayılıyor

Otizm Aids’ten Hızlı Yayılıyor

Otizm Aids’ten Hızlı Yayılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim