• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Ortaöğretime geçiş sınavında başörtüsü serbest

SBS de demokratikleşti. Ortaöğretime geçişte bu yıl ilk kez uygulanacak sınava katılacak adaylar ile görevli öğretmenler başörtüsüyle okullara gelebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzun süre üzerinde çalıştığı ve liselere geçişte tek sınavlı SBS sistemi yerine uygulamaya konan merkezi ortak sınavların ilk etabı 28 ve 29 Kasım tarihlerinde yapılacak. Bakanlık önceki gün merkezi sınavlara ilişkin kılavuzu yayımladı.
 
KIYAFET SINIRLAMASI YOK
 
MEB’in yayımladığı 21 sayfalık kılavuza göre 8 sınıf öğrencileri merkezi sınavlara kendi okullarında girecek. Öğretmenler ise başka okullarda görevlendirilecek. Ancak yeni sistemin kılavuzunda bir ilk yaşandı ve Haziran ayına kadar yapılan SBS’lerin aksine, öğrencilerin de öğretmenlerin de sınav sırasındaki kılık ve kıyafetlerini düzenleyen hiçbir hüküm kılavuzda yer almadı.
 
SON SINAVDA BAŞÖRTÜLÜ ADAYA İZİN ÇIKMIŞTI
 
Geçtiğimiz Haziran ayında son kez uygulanan SBS’ye ait kılavuzlarda, sınava giren adaylar ile gözetmen olarak görev yapan öğretmenlere ilişkin kılık kıyafet hükümleri bulunmaktaydı. Geçen yılın SBS kılavuzunda öğretmen ve öğrencilerin “MEB Merkezi Sınav Yönergesine” uygun olarak giyinecekleri belirtilmişti. Yönergenin yanı sıra öğretmenlerin, Kamu Çalışanları Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne, öğrencilerin ise “okullarının mevzuatına uygun kılık kıyafetle” sınava gelecekleri ifade edilmişti.
 
Haziran ayındaki SBS’ye ilişkin kılavuzda ise kıyafetle ilgili düzenleme değiştirilerek, öğrenciler için “fotoğraflı sınav giriş belgesindeki fotoğrafıyla karşılaştırıldığında tanınmasını sağlayacak bir kıyafetle sınava gireceklerdir” ifadesi kullanılmıştı. Böylece başörtülü adayların da sınava girmesinin de önü açılmıştı.
 
KIYAFET SINIRLAMASI KALDIRILDI
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi kapsamında, kamuda çalışan kadın personele yönelik başörtüsü yasağı, 8 Ekim tarihindeki yönetmelik değişikliğiyle kaldırılmıştı. Paketin, ortaöğretime geçiş sistemine de yansıması oldu. Bugüne kadar SBS kılavuzlarında hem öğrencilerin hem de sınav görevlisi öğretmenlerin kıyafetlerini düzenleyen hükümler yer alırken, Kasım’da ilk uygulaması yapılacak olan yeni sınav sisteminin kılavuzunda, adayların ve öğretmenlerin kıyafetleriyle ilgili hiçbir sınırlama yer almadı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim