• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

'Öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret ediyor'

'Öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret ediyor'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, "Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmektedir" denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmektedir" ifadesine yer verildi.

Kurulun, 23 Şubat 2016 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde, ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,82 arttığı ve yıllık enflasyonun 0,77 puan yükselerek yüzde 9,58 olduğu anımsatıldı.

Şubat ayına ilişkin öncü göstergelerin gıda enflasyonunda düşüşe işaret ettiği bildirilen özette, "Şubat ayında enerji grubu yıllık enflasyonunun, petrol fiyatlarındaki gelişmelerin ve baz etkisinin katkısıyla azalacağı tahmin edilmektedir" denildi.

Mevsimsellikten arındırılmış göstergelerin ocak ayında temel mal enflasyonunun ana eğiliminde iyileşmeye işaret ettiği ifade edilen özette, "Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

"İhracatımızın pazar değiştirme esnekliğinin yüksek olması ihracatı desteklemekte"

Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği vurgulanan özette, artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü kaydedildi.

Özette, ihracatta önemli bir paya sahip olan Avrupa ekonomisinde görülen toparlanma eğiliminin ocak ayında da devam ettiği bildirildi.

Buna ek olarak ihracatın pazar değiştirme esnekliğinin de yüksek olmasının ihracatı desteklediği belirtilen özette, "Bu çerçevede Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının devamı, emtia fiyatlarındaki düşük seyir ve süregelen makro ihtiyati politika tedbirleri çerçevesinde 2016 yılında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam etmesi beklenmektedir. Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak turizm gelirlerinde yaşanabilecek olası azalışlar bu iyileşme eğilimini sınırlandırabilecek bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

"Gelir kanalı yurt içi talebi destekleyecek"

İş gücü piyasasına ilişkin öncü göstergelerin önümüzdeki dönemde işsizlik oranlarının yatay bir aralıkta hareket edeceğine işaret ettiği belirtilen özette, "Mevcut göstergeler iktisadi faaliyetteki ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde ücret artışları ve petrol fiyatlarındaki düşük seyir vasıtasıyla gelir kanalının yurt içi talebi destekleyeceği düşünülmektedir. Jeopolitik gelişmeler aşağı yönlü risk oluştursa da Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir" denildi.

"Para politikası kararları enflasyonun görünümüne bağlı olacak"

Özette, gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağının altı çizilerek, enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

"Türk lirası piyasalarında gerekli önlemler alınmaya devam edilecek"

Gelecek dönemde küresel ve yurt içi oynaklıkların yakından takip edilerek döviz ve Türk lirası piyasalarında gerekli önlemlerin alınmaya devam edileceği belirtilerek, oynaklığın artarak sürmesi halinde, sıkı likidite politikası korunurken yabancı para cinsinden kıymetlere dayalı fonlama koşullarının gözden geçirilmesi suretiyle Türk Lirasının değerini destekleyici yönde adımlar atılabileceği kaydedildi.

Özette, "Kurul, küresel oynaklıklarda kalıcı bir düşüş yaşanması veya ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının küresel oynaklığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini kalıcı olarak azaltması halinde para politikasının daha dar ve standart bir faiz koridoru içeresinde uygulanabileceği değerlendirmesini sürdürmektedir" denildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim