• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Ölüme terk edilen sokak köpeklerin yardımına koşuyor

Ölüme terk edilen sokak köpeklerin yardımına koşuyor
İstanbul'un ormanlarına terk edilen sokak köpekleri soğuk kış günleri ve açıklıkla mücadele ediyor.

İstanbul'un ormanlarına terk edilen sokak köpekleri soğuk kış günleri ve açıklıkla mücadele ediyor. Kimsenin yanından geçmeye cesaret dahi edemediği sokak köpekleri için Kemerburgaz ormanlarına kamp kuran Tugay Abukay, evsiz kalan köpekler soğuktan etkilenmesin diye orman içerisine 200'ün üzerinde kulübe yaptı. 6 yıl önce açlıktan kirpi yediği için kanlar içerisinde kalan köpekten etkilenen Abukay, her gün 100 kilometre yol kat ederek ormana bırakılan ve sayıları bine yaklaşan sokak köpeklerini besliyor. Terk edilen hayvanların sorumluluğunun o kentte yaşayanlara ait olduğuna dikkat çeken Abukay, "Yavruyken eşimize aldığımız, çocuğumuza karne hediyesi aldığımız köpekler bunlar. Büyüdüğü zaman sıkıldık ve bu köpekleri ormana attık. Resmen onları ölüme terk ettik. Bunların bütün sorumlusu biz insanlarız. Bunu hiçbir zaman unutmayalım." ifadelerini kullanıyor. Abukay ayrıca, sokak hayvanları üzerinden ciddi rantlar döndüğünü ve devletin bu konuda duyarlı olması gerektiğine dikkat çekiyor.

İstanbul'da sayıları toplamda 200 bine yaklaşan ve barınaklarda yer kalmadığı için ormana bırakılan sokak köpekleri soğuk kış aylarında açlık ve barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri'ne ait 40 hayvan bakım evinin kapasitelerinin dolması nedeniyle Kemerburgaz, Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Kurtköy gibi 20 bölgeye bırakılan hayvanlar yiyecek sıkıntısı çekiyor. Sokak köpekleri için İstanbul'un 50 kilometre uzağındaki Kemerburgaz Ormanları'nda 200 kulübe yapan Abukay, 6 yıldır köpekleri besliyor. Her gün gördüğü köpekler ile sıkı bir dostluk kuran Abukay, aracıyla ormana girdiği andan itibaren köpekler tarafından karşılanıyor.

AÇLIKTAN KİRPİ YİYEN KÖPEĞİ GÖRÜNCE HAYATIM DEĞİŞTİ

Ormandaki hayvanları besleme hikayesini anlatan Abukay, "Hayvanseverliğim çocukuğumdan beri vardı. 6 yıl önce işim gereği motosikletle buradan geçerken bir köpeğin bir şey yemeye çalıştığını fark ettin. Merak ettim durdum. Yaklaştığım zaman köpek kirpiyi yemeye çalışıyordu. O kadar açtı ki köpeğin ağzından kanlar akmasına rağmen kirpiyi yemeye çalışıyordu. O hayvanın açlığına dayanamadım ve Pirinçci köyüne giderek yicek birşeyler aldım." ifadelerini kullandı.

HER GÜN ORMANA GELEREK 20 AYRI NOKTADA BESLEME YAPIYORUZ

Kemerburgaz ormanlarında bine yakın sokak köpeğinin olduğunu belirten Abukay, "Orman meleği" ismiyle sosyal medya üzerinden yapmış olduğu çağrılara hayvanseverlerin duyarsız kalmadığını söyledi. Abukay, "Ekip kurdum kendime. Onlarla beraber her gün besleme yapıyoruz. Bazı yerlerden yemek artığı topluyoruz. Ayrıca kulübeler yapıyoruz. Bu kulübeler köpekler için çok önemli. Çünkü sokak köpeklerinin ormanda başını sokacakları herhangi bir yuva yok. Yağmurda karda saklanacak bir yer yok. Çünkü orman burası. Kulübeler yapmaya başladık ve sanal ortamda bunları paylaştık. Bunlar dikkat çekti. Birçok kişi bize yardımcı olmak istedi. Kulube için palet gönderenler oldu, mama gönderenler oldu. Onlar sayesinde çok güzel işler yaptık." diye konuştu.

BİR HEVESLE ALDIĞIMIZ HAYVANLARDAN SIKILDIK VE ÖLÜME TERK ETTİK

Ormana bırakılan köpeklerin sorumluluğunun herkesin üzerinde olduğuna dikkat çeken Abukay şöyle dedi: "Onlar bizlerin köpekleri. Yavruyken eşimize aldığımız, çocuğumuza karne hediyesi aldığımız köpekler bunlar. Büyüdüğü zaman sıkıldık ve bu köpekleri ormana attık. Resmen onları ölüme terk ettik. Bunların bütün sorumlusu biz insanlarız. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Belediyeyi arayıp şikayet eden yine biz insanlarız. Belediyeler yüzünden köpekler ormanda diyoruz ama belediyeyi sen aradın. Sokak köpekleri burada havlıyor, rahatsız ediyor diye. Belediye de topluyor, kısırlaştırarak ormana bırakıyor. Çünkü yer yok. Türkiye'de güzel barınaklar olduğu gibi durumu çok kötü barınaklarımız var. Ama bu hayvanların rahat yaşamasını sağlayacak barınak yok bu bir gerçek. Barınaklar hiçbir zaman iyi değildir. Bir kafese sizi kapatalım. Ne hissedersiniz? Barınakta köpekler kafeste. Bunu hiçbir zaman unutmayalım."

SOKAK HAYVANLARI ÜZERİNDEN BÜYÜK RANT DÖNÜYOR

Sokak hayvanları üzerinden bazı aktivistlerin rant sağladığına ve bu yolla çok ciddi paraları çıkar dışında kullandıklarına değinen Abukay, "Gerçekten hayvanlarla ilgilenen, aldığı yardımları ileten. Ama bazı aktivistler var ki geçimini hayvanlar üzerinden sağlıyor. Bütün para kaynağını hayvanlar üzerinden sağlayan insanlar var. Devletin de bu konuya el atması gerekiyor. Sözde aktivistler hayvanlar üzerinden devleti kara toplayarak para topluyor. Ayda 20 ile 50 bin lira toplayan insanlar var. Bu insanların SKK kaydı dahi yok. Devletimizin birimleri bu konuya yönlenmeli ve bu hayvanların sırtından para yiyenler, geçimini sağlayanlardan bıktık. Bu yardımlar yerine ulaşmıyor. Hayvanseverler de yardım ettiği kişiye dikkat etmeli." diye konuştu.

Cihan

Ölüme terk edilen sokak köpeklerin yardımına koşuyor

Ölüme terk edilen sokak köpeklerin yardımına koşuyor

Ölüme terk edilen sokak köpeklerin yardımına koşuyor

Ölüme terk edilen sokak köpeklerin yardımına koşuyor

Ölüme terk edilen sokak köpeklerin yardımına koşuyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim