• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Oltu Kaymakamlığının Yürüttüğü Proje Kapsamında Oltu Taşı Paneli Yapıldı

Oltu Kaymakamlığının Yürüttüğü Proje Kapsamında Oltu Taşı Paneli Yapıldı
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle Oltu Kaymakamlığı tarafından yürütülmekte olan "Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi" kapsamında...

Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle Oltu Kaymakamlığı tarafından yürütülmekte olan "Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi" kapsamında "Oltu Taşı ve Oltu Taşının Farklı Kullanım Alanları" konulu panel Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesinde yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri ve Oltu Taşı Derneği yöneticilerinin de yer aldığı panele ilçedeki çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri, Oltu Taşına emek veren esnaf ve sanatkârlar, vatandaşlar, ortaöğretim öğrencileri Oltu Meslek Yüksekokulu ve Oltu Yer Bilimleri Fakültesi öğrencileri katıldı.

Oltu Taşının özellikleri, oluşumu, çıkarılması, ocaktan vitrine ulaşan süreç, pazarlanması ve Oltu Taşının farklı alanlarda kullanımı konulu bilimsel panelin açış konuşması Oltu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cemal Tanrıver tarafından yapıldı.

Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi hakkında kısa tanıtıcı bilgi veren Tanrıver, Oltu Taşının çıkarılması, işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili hususlara temas etti.

Ayrıca Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi kapsamında Kasım 2015'te Polonya'ya yapılan Teknik gezide oradaki değerli taşlardan olan amberin işlenmesi ve pazarlanması hakkında yaptıkları inceleme ve gözlemlerden hareketle Oltu Taşının işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili yapılabilecek çalışmalara dikkat çekti.

Daha sonra panelistlerin sunumlarına geçildi. Panelistlerden Oltu Yer Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Bilici, Oltu Taşının jeolojik olarak oluşumu ve rezerv konularında bilgi verdi.

Bilici, Oltu Taşının bugüne kadar sadece yarı değerli bir süs taşı olarak bilindiğini, Oltu Taşının daha çok bir takı malzemesi olarak değerlendirildiğini farklı alanlarda kullanılması hususunda kayda değer bir çalışma yapılmadığını söyledi. Bilici, Oltu Taşının bir takı malzemesi olmasının yanı sıra sanayi ve endüstri ürünü olarak da kullanılabilirliği ile ilgili bilimsel anlamda bir kısım çalışmalar yapılabileceğine vurgu yaparak halk arasında Oltu Taşının çağımızın hastalığı olarak bilinen stres ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanımıyla ilgili kapsamlı bir bilimsel çalışmanın yapılabileceğine işaret etti.

Bilici, böylelikle Oltu Tasının belli kalıplardan kurtarılarak farklı alanlarda kullanılması ile ilgili çalışmalara hız verileceğini dile getirdi.

Dr. Kürşat Dilmaç ise Oltu Taşının yeni tasarımlarla işlenmesi, geleneksel sanat anlayışı ile güncel sanat yaklaşımlarının harmanlanarak yeni tasarımlarla ürün yelpazesinin çeşitlendirilip sektörün geliştirilebileceğini aktardı.

Uzman Emrah Korkutan da Oltu Taşının iç ve dış piyasalarda ekonomik bir değer olarak varlığını yükselterek devam ettirebilmesi ve mevcut istihdam imkanlarının geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. "Oltu Taşı ve Oltu Taşının Farklı Kullanım Alanları" konulu panel soru ve cevap kısmından sonra davetlilere verilen ikramla sona erdi.

Oltu Kaymakamlığının Yürüttüğü Proje Kapsamında Oltu Taşı Paneli Yapıldı

Oltu Kaymakamlığının Yürüttüğü Proje Kapsamında Oltu Taşı Paneli Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim