• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Olağan görüşme olağanüstü boyut kazandı

Olağan görüşme olağanüstü boyut kazandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, bugün Devlet Günü çerçevesinde yaptığı olağan görüşmenin iki saatten fazla sürerek, olağanüstü bir özellik kazanması dikkati çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, bugün Devlet Günü çerçevesinde yaptığı olağan görüşmenin iki saatten fazla sürerek, olağanüstü bir özellik kazanması dikkati çekti.

Ankara kulislerinde, Erdoğan ile Özel'in görüşmesinde, gündemde öne çıkan 4 önemli konu üzerinde durulduğu konuşuluyor. Bunlar; Türk sınırındaki El Kaide tehditi, Çin füzesi müzakereleri, askerlerin yargılandığı davalarla ilgili TSK'nın hassasiyetlerinin iletilmesi ve Öcalan'ın son görüşmedeki talebi olarak sıralanıyor.

Başbakan Erdoğan, devlet günü çerçevesinde bugün Orgeneral Özel'i, kabul etti. Perşembe günü yapılan olağan görüşmeler, genellikle 30 dakika ile bir saat arasında sürüyor. Bugünkü görüşme, 2 saat 15 dakika sürdü. Ankara kulislerinde, görüşmede, 4 önemli konunun ele alındığı üzerinde duruluyor. 4 konu özetle şöyle:

SINIRDA EL KAİDE TEHDİTİ:

Türk Silahlı Kuvvetleri, El Kaide bağlantılı İrak İslam Şam Devleti örgütü unsurlarının attığı bir havan topunun Türkiye topraklarına düşmesi üzerine; salı günü tank, obüs ve ağır makineli tüfek atışı ile karşılık vermişti. Atışlar sonucu IŞİD konvoyundaki üç araç tahrip olmuştu. IŞID'ın Türk sınırına yakın bölgelerde ve özellikle sınır kapılarının olduğu yerleri ele geçirmeye yönelmesi, Türk askeri tarafından dikkatle izleniyor. Bunun yanısıra IŞID'ın Suriye'deki Türkmen köylerine saldırısı da yakın takibe alındı. Bu gelişmeler, görüşmede ana hatlarıyla değerlendirildi ve Özel, askeri durum konusunda Başbakan'a bilgi verdi. ÇİN FÜZESİ: Türkiye'nin uzun menzilli füze alımını Çin'den yapmak için müzakerelere başlayacağını açıklamasına, NATO'dan tepki gelmişti. Çin ile füze müzakere süreci 31 Ocak'ta sona erecekti. Ancak bu tarih Nisan ayına sarkıtıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Ankara ziyaretinde füze alımı konusu da ele alındı. Türkiye'nin Çin ile müzakerelerde anlaşamaması durumunda, ikinci sırada bulunan Fransa - İtalya konsorsiyumu ile müzakerelere geçilecek.

YENİDEN YARGILAMA:

Özel, TSK'nın askerlerin yargılandığı davalarla ilgili hassasiyetlerini yetkili mercilere ilettiğini daha önce açıklamıştı. Özel, ordunun hassasiyetlerini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmelerde iletiyor. Yeniden yargılama ile son gelişmeler konusundaki hassasiyetleri, Özel'in bu gün de Erdoğan'a ilettiği yorumları yapıldı.

ÖCALAN'IN TALEBİ:

Terör suçundan hükümlü Abdullah Öcalan'ın kendisi ile İmralı'da yapılan görüşmelerin yasal zemine oturtulması yönündeki isteği üzerine, Ankara'da görüşme trafiği başladı. Öcalan'ın, kendisi ile görüşen BDP Grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyete, sürecin devam etmesi için hükümetin 31 Ocak'a kadar "Barış yasası" çıkarmasını istediği belirtilmişti. Bu gelişmeler üzerine BDP heyeti, AK Parti Grubu yöneticileri ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüşmüştü. Bugün de heyet, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Yeni yasal düzenleme hazırlıkları çerçevesinde, Erdoğan, TSK'nın görüşünü de bu görüşmede almış olabilir.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim