• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Okulu olmayan köye 5. cami inşaatı

Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı 507 nüfuslu Osmaniye Köyü'nde okul bulunmamasına karşın, 5. caminin inşaatine başlandı.
Marmaris’e 25 kilometre uzaklıktaki Osmaniye’de yaşayanlardan bazıları, okulu olmayan köylerine, 5’inci caminin yapılması için Marmaris Müftülüğü’nden yardım talebinde bulundu.
 
Muhtar Hasan Hüseyin Aydın ve onun gibi düşünen köylüler ise duruma tepki gösterdi. Muhtar Aydın, "Müftümüzle görüşmeye gittiğimde, bazı köylülerimizin Kuyucak Mahallesi’nde bir cami yapılması için başvurduğunu öğrendim. Müftümüz, benden yeni cami için maddi ve manevi destek sağlanması konusunda yardım istedi. Ben de köyümüze cami değil okul gerektiğini belirterek, yardımcı olmayacağımı söyledim" dedi.
 
İKİ OKUL KAPATILDI, İKİ CAMİ DAHA AÇILDI
 
Köylerinin nüfusunun 507, yetişkin erkek sayısının yaklaşık 130 olduğunu, sadece Osmaniye’deki 150 kişi kapasiteli Hacıağaç Camii’nin tek başına ihtiyacı karşılayabileceğinin altını çizen Muhtar Aydın, şunları söyledi: 
 
"1990’lı yılların başlarına kadar köyde iki ilkokul, biri Hacıağaç diğeri Camiyanı mahallelerinde olmak üzere iki de cami vardı. Okulların 2’si de taşımalı eğitim sistemine geçilince kapandı.
 
Osmaniye’de yaşayan 60 kadar ilköğretim öğrencisi, Turunç Beldesi ve Bayır Köyü’ndeki okullara servislerle götürülüyor. Bu arada cami sayısı 4’e çıktı. Sarnıç ve Yassıpiren mahallerine de birer cami yaptırıldı. 4 caminin toplam kapasitesi 350 civarında. Her caminin 1’er de kadrolu imamı var. Şimdi de bazı köylüler, müftülüğe gidip, Kuyucak Mahallesi’ne de bir cami yapılmasını istemişler.
 
Kuyucak Mahallesi ile Yassıpiren Camii’nin mesafesi sadece 2 kilometre. Cuma namazları dışında, 5 vakit namaz için camiye gidenlerin sayısı da ancak 10’u bulur. Çoğu zaman mevcut camilerde, imamın dışında namaz kılan göremezsiniz. Yani, camiye değil okula ihtiyacımız var."
 
’ARSA VAR, BİNA VAR OKUL YAPSINLAR’
 
Osmaniye’deki Hacıağaç İlkokulu’nun bakımsızlıktan dökülen, tek katlı eski binasının da bulunduğu 6 dönümlük arsanın tapusunun köy tüzel kişiliğine, kullanım hakkının da Milli Eğitim’e ait olduğunu belirten Hasan Hüseyin Aydın, "Eskiden bu okulda 40 öğrenci, 2 öğretmenden eğitim alıyordu. İşte hazır arsa, hazır bina. Hem bir kat daha çıkabilirler. Köyümüze okul yapsınlar. Çocuklarımız, her sabah kilometrelerce uzaklıktaki okullara gitmek zorunda kalmasın" diye konuştu.
 
Osmaniye’de restoran işleten Muhammet Şahin de köylülerin çok büyük bölümünün, zaten fazla cami olduğu kanısını taşıdığını belirterek şunları kaydetti: 
 
"Zaten köyde 4 cami var. Camiden önce köye yapılması gerekenler var. Hepsinde bir imam var ve bu bizim ve devletin zararına. Bu imamlara ödenen maaşlar bizim cebimizden çıkıyor. Bizim mahallemizde caminin kadrolu imamı var. Ancak bir tane cemaati yok. Hocalar Mahallesi diye anılan Yassıpiren Mahallesi’ndeki köylüler, cemaati olmayan imamlarıyla sürtüşmeli. ’Biz zaten hocayız, imama gerek yok’ diyorlar. Sarnıç ve Camiyanı mahalleleri de imamlarıyla sürtüşmeli."
 
’ARSA BULSUNLAR YAPARIZ’
 
Marmaris İlçe Müftüsü Hasan Ersöz de köyün Kuyucak Mahallesi’nden cami talebi geldiğini doğruladı, "Evet, vatandaş istiyor, arsa bakıyor. Arsa bulurlarsa cami yaparız" diye konuştu.
 
İLÇE MERKEZİNDE 4 CAMİ VAR
 
Osmaniye’de neredeyse 100 kişiye 1 cami düşerken, binlerce kişinin yaşadığı, turizm sezonunda yüzbinlerin çalışmak ve tatil için geldiği Marmaris ilçe merkezinde de 4 cami bulunuyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim