• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Okul çağında beslenme bozukluğuna dikkat

Okul çağında beslenme bozukluğuna dikkat
Antalya'da Osman Gazi Semt Konağı ve Orhan Gazi Semt Konağı'nda eğitim alan çocuklara sağlıklı beslenme anlatıldı.

Antalya'da Osman Gazi Semt Konağı ve Orhan Gazi Semt Konağı'nda eğitim alan çocuklara sağlıklı beslenme anlatıldı. Ailelerin ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği bilgilendirme toplantılarında, okul çağında beslenmenin püf noktalarını anlatan Diyetisyen Dalkılınç, beslenmenin sadece karın doyurmak anlamına gelmediğine dikkat çekti. İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alması gerektiğini vurgulayan Dalkılınç; "Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gerektiğinden az veya çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği veya sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Yetersiz ve dengesiz beslenme tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukların sağlığını tehdit etmekte, bu durum çocukluk çağı hastalıklarının yanı sıra; yetişkinlikte görülen birçok hastalığın da temelinin atılmasına sebep olmaktadır. Bu hastalıklar; şişmanlık, zayıflık, kabızlık, kansızlık, diş çürükleri, diyabet Hiperlipidemi, Hipertansiyon, Kalp-damar hastalıkları ve Kanser türleridir" diye konuştu.

Aileler çocuklarına örnek olmalı

Özellikle 6-12 yaş grubunu kapsayan çocuklarda, yavaş ama sürekli olan büyüme ve gelişmenin ergenlik döneminde arttığına dikkat çeken Özel OFM Antalya Hastanesi'nden Diyetisyen Derya Devrim Dalkılınç; en hızlı büyümenin kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaklaşık 11-14 yaşında başladığını söyledi. Okul çağında kazanılacak beslenme alışkanlığının, ömür boyu devam ettiğine vurgu yapan Dalkılınç; "Okul çağı çocukları yaşamlarının en önemli süreçlerini ve günün büyük kısmını okulda geçirir. Bu dönem fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim ile büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, bireylerin bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en elverişli oldukları dönemdir. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülmektedir. Bu dönemde hem iyi hem kötü yeni davranışlar gelişebilir. Ev dışında, aileden ayrı yemek yemeye başlarlar. Öğretmenlerinden, arkadaşlarından, reklamlardan etkilenirler ancak en belirleyici olan ailedir. Bunun için ebeveynler olarak sizlerin temel beslenme bilgisine sahip olmanız ve çocuklarınıza örnek olmanız gerekir.

Ailelerin dikkat edeceği hususlar

Normal büyüme ve gelişimi sağlama, beden ağırlığı denetimini sağlama ve okul başarısını artırmada dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu anlatan Dalkılınç, ailelere şu önerilerde bulundu: "Çocuklarınıza sağlıklı beslenmeyi öğretin ve örnek olun. 3 ana,2-3 ara öğün tüketmesini sağlayın. Yeterli su tüketmesini sağlayın. Yeterli posa tüketmesini sağlayın. Açıkta satılan yiyecekleri almama, her yemekten önce el yıkama, sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra yeme konusunda uyarın ve alışkanlık kazanmalarını sağlayın. Yemeği ödül veya ceza olarak kullanmayın. Tabağını aşırı doldurmayın. Ana ve ara öğün içeriklerini ve saatlerini planlayın. Ara öğünlerde gazlı içecek vermeyin, süt veya taze sıkılmış meyve suyu daha uygun, ancak ana yemeğe çok kısa süre varsa böyle bir öğün iştahını azaltabilir. Çocuğun gün içinde tükettikleri takip edilmeli yeterli beslenip beslenmediği irdelenmelidir. Ev dışında yediği yiyecekler bilinirse, eksik tükettiği besin grubu evde tamamlanabilir. Boy ve kilosu izlenmeli, büyüme ve gelişiminin normal olup olmadığı takip edilmelidir. Öğlen yemeğini atladığı zamanlar oluyor mu bunlar takip edilmeli. Ara öğünde yiyeceklerini çeşitlendirin, üzerine konuşarak beraber karar verin. Hem sağlıklı yiyecekleri içeren, zaman zamanda onu mutlu edecek alternatiflerin olduğu bir liste yapın. Market Alışverişine beraber çıkarak besin etiketlerini okuyun, karşılaştırma yapın. Enerji, protein, lif ve kalsiyum içeriklerine bakın. Daha az tuz, şeker ve yağ içeren yiyecekleri tercih edin. Sağlıklı öğünler hazırlayıp görünür bir yere koyarak yemelerini sağlayabilirsiniz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim