• BIST 9937.32
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Öksürük Yaşamı Tehdit Eden Önemli Hastalık Belirtisi Olabilir

Öksürük Yaşamı Tehdit Eden Önemli Hastalık Belirtisi Olabilir
Öksürüğün enfeksiyona bağlı hastalıklar nedeniyle oluşabildiği gibi, yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi de olabileceğini belirten...

Öksürüğün enfeksiyona bağlı hastalıklar nedeniyle oluşabildiği gibi, yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi de olabileceğini belirten uzmanlar, uzun süreli öksürüğün özellikle sigara içenlerde önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi.

Kadınlarda bile meme kanserinin önüne geçen akciğer kanserinin sigara kullanımına bağlı olarak arttığını ve bu durumun öksürük ile kendini gösterdiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Güngör Ateş, inatçı öksürüğün önemi hakkında bilgi verdi. Öksürüğün birçok nedene bağlı olduğunu dile getiren Ateş, "Öksürük bir hastalık değil, hastalıkların belirtisidir. Öksürük ortalama 4 haftayı geçtiğinde uzun süreli, 8 hafta sürdüğünde ise inatçı yani "kronik" olarak adlandırılır. Bu süreyi geçen öksürük, postenfeksiyöz olarak adlandırılan enfeksiyon sonrası gelişen öksürük olup, astım, reflü gibi hastalıkların yanı sıra; akciğer kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi yaşamı tehdit eden sorunların da nedeni olabilir. Bunun yanında bazen tek başına sigara kullanımı da kronik öksürüğe yol açabilir" dedi.

"2 HAFTAYI GEÇTİYSE NEDENİ ARAŞTIRILMALIDIR"

Öksürüğün sıklıkla sinüzit, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkabileceğini söyleyen Doç. Dr. Güngör Ateş, "Bu hastalıklardan sonra oluşan öksürük ise postenfeksiyöz öksürüktür. Ortalama 2-3 ay devam edebilir. Ancak yine de gribal enfeksiyona yakalanan hastalarda ortalama 2 hafta süresince geçmeyen öksürük şikayeti söz konusuysa, mutlaka doktor kontrolünde bunun nedeninin araştırılması gerekir. Kronik inatçı öksürüğün en sık nedenlerinden biri de astım hastalığıdır. Astım hastalığı normalde hırıltı, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük ile kendini gösterir. Ama astım hastalarının bir kısmında tek bulgu geçmeyen uzun süreli öksürükte olabilir" diye konuştu.

"REFLÜNÜN İLK BELİRTİSİ OLABİLİR"

Kronik öksürüğü, gastro özofageal reflü hastalarında da sıklıkla ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Ateş, midedeki asidin yemek borusuna kaçmasına reflü denildiğini ve hastaların bir kısmında bunun asit üst solunum yolları ile akciğerlere kadar kaçtığını kaydetti. Dr. Ateş, "Bu asit kaçışına bağlı olarak öksürük oluşabilmektedir. Hastalar tarafından benimsenmese de inatçı öksürük aslında sık karşılaşılan bir reflü belirtisidir. Klinik çalışmalarda kronik öksürük görülen reflü hastalarının yaklaşık yüzde 50'sinde klasik reflü belirtileri olmaksızın reflüye bağlı öksürük görülebilmektedir. Bu nedenle 4-8 haftayı geçen inatçı öksürük, hastaların mutlaka reflü yönünden de değerlendirilmesi gerektirir. Akkciğer kanseri en sık görülen kanser türü olup, aynı zamanda en fazla ölüme yol açan kanserdir. Erkek hastalığı olarak düşünülen ancak sigara kullanımının artması ile birlikte kadınlarda da sıklığı meme kanserinin önüne geçen akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Akciğer kanserini haber veren öksürük, özellikle sigara içimine bağlı olarak değerlendirildiğinde hastalığın tanısında gecikmelere yol açmaktadır. Bu nedenle sigara içiliyor olsa bile, müzmin öksürüklerin mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Uzun süre devam eden inatçı öksürüğü bulunan hastalarda hastanın ve hastalığın öyküsünün alınması ve sorunun nedeninin belirlenebilmesine yönelik tetkiklerin yapılması gerekir. Bazı kan tetkikleri, akciğer grafisi solunum fonksiyon testleri yapılır. Bunun dışında gerekli ise akciğer tomografisi, sinüzit yönünden değerlendirme, bronkoskopi gibi ileri tanısal değerlendirmeler yapılabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim