• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

ÖGESEN: YÖK tarafından değiştirilen ÖYP maddelerine tepki gösterdi

ÖGESEN: YÖK tarafından değiştirilen ÖYP maddelerine tepki gösterdi
Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel başkanı Vahdet Özkoçak, YÖK tarafından Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) usul ve esaslarının...

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel başkanı Vahdet Özkoçak, YÖK tarafından Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) usul ve esaslarının maddelerinde yapılan "Derslerini başarı ile tamamlayan ÖYP araştırma görevlileri kadrolarının bulunduğu üniversitelerin teklifleri ve YÖK Yürütme Kurulu kararı ile kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına dönerler." değişikliğine tepki gösterdi. Özkoçak, "Yapılacak değişiklikler mevcut tez aşamasında olan Araştırma Görevlilerine zorla uygulanmamalı, 6 ay sonra değiştirilmek zorunda kalınacak anlamsız değişiklikler artık YÖK gibi yükseköğretimi temsil eden bir kurum tarafından yapılmamalıdır." dedi.

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, YÖK'ün Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) usul ve esaslarının maddelerinde yapılan değişiklikler hususunda açıklamalarda bulundu. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından alınan karar göre ÖYP alımları durdurduğunu hatırlatan Özkoçak, "YÖK yeni atanan ve mevcut ÖYP'li Araştırma Görevlilerine yaptığı ani değişiklikler ile zulmetmeye devam ediyor." ifadesinde bulundu.

Geçmişte, yanlış ve hukuka aykırı olduğu belirtilen değişikliklerin bugün geri alınmakta olduğunu iddia eden Özkoçak, "Hayat kurmaya çalışan akademisyenlerin geleceği sürekli belirsizliğe itilmektedir. Bir kişinin kadrosu ile ilişiği kesildiği takdirde eğitimi ile de ilişiğinin kesilmesi gibi akıl almaz bir uygulama bu değişiklikler ile düzeltilmiş ve eski haline getirilmiştir. Fakat arada bu uygulamaya maruz kalan onlarca akademisyen mağdur olmuş, hakkını mahkemelerde aramak zorunda kalmıştır." açıklamasında bulundu.

'YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER ÖYP'LİLERİ MAĞDUR EDİYOR'

Araştırma görevliliğinin bir kariyer basamağı olduğunu vurgulayan Özkoçak, YÖK'ün yaptığı keyfi düzenlemelerle ÖYP'lilerin zor durumda bırakıldığını iddia etti. 6 ay öncesinde ÖYP'de bir değişiklik yapıldığını hatırlatan Özkoçak, "ÖYP'de yine gelecek planlamasını neredeyse imkansız hale getirecek değişiklikler yapılmakta, ÖYP'liler mağdur edilmektedir." şeklinde konuştu.

Yapılan değişikliklerin birçok soruyu beraberinde getirdiğine dikkat çeken Özkoçak, Usul ve Esasların 11. maddesinin 3. Fıkrasının değiştirildiğini kaydetti. Özkoçak, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Derslerini başarı ile tamamlayan ÖYP araştırma görevlileri kadrolarının bulunduğu üniversitelerin teklifleri ve YÖK Yürütme Kurulu kararı ile kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına dönerler. Bu araştırma görevlilerine lisansüstü eğitim çalışmalarının gerektirdiği durumlarda kısa süreli olmak kaydıyla izin verilir. (Değişiklik 04.02.2016 tarihli Genel Kurul Kararı ile yapılmıştır.)" Eğer zorunlu değil kuruma bağlı ise lisansüstü tez danışmanının veya ÖYP Araştırma Görevlisinin neden söz hakkı bulunmamaktadır? Zorunlu ise mevcut tez aşamasında bulunan Araştırma Görevlilerinin durumu ne olacaktır? Aile bütünlüğüne sürekli vurgu yapıldığı şu günlerde bu tür zorlayıcı uygulamalar olmamalı, bu tür bir uygulama yapılması düşünülmekte ise önceki örnekler göz önünde bulundurulmalı ve derhal vazgeçilmelidir. Yapılacak değişiklikler mevcut tez aşamasında olan Araştırma Görevlilerine zorla uygulanmamalı, 6 ay sonra değiştirilmek zorunda kalınacak anlamsız değişiklikler artık YÖK gibi yüksek öğretimi temsil eden bir kurum tarafından yapılmamalıdır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim