• BIST 9890.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

ODÜ, Araştırma Ve Uygulama Arazisine Kavuştu

ODÜ, Araştırma Ve Uygulama Arazisine Kavuştu
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Alanı'nda aktif çalışmalarını sürdürüyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Alanı'nda aktif çalışmalarını sürdürüyor.

Altınordu ilçesi sınırları içerisinde organize sanayi bölgesinde bulunan ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne kullanılmak üzere verilen yaklaşık 50 bin metrekarelik araştırma ve uygulama alanının aktif olarak kullanılabilmesi için mevcut arazide dolgu, taş temizliği ve tesviye işlemleri yapılarak arazi kullanıma hazır hale getirildi. Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, hazır hale getirilen alanda çalışmaları yerinde inceledi. Araştırma ve uygulama alanındaki çalışmaları yerinde inceleyen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Ziraat Fakültesi Dekanı Tahsin Tonkaz, Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Faruk Akyazı ve Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede ve ODÜ Genel Sekreteri Metin Karakuş eşlik etti.

TARIM ÜRÜNLERİ EKONOMİYE DAHA FAZLA KATKI SAĞLAYACAK

2014 yılında başlayan dolgu işlemi tamamlandıktan sonra 2015 yılı Eylül ayında yapılan taş temizleme ve tesviye işlemlerinin ardından bütün alan sürülerek kullanıma hazır hale getirildi. Arazide yaklaşık olarak 20 bin metrekarelik alan Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen araştırmalara ayrıldı. Bu alanın 6 bin metrekarelik bölümünde kışlık olarak ekime uygun olan 11 çeşit buğday, 11 çeşit yulaf, triticale, bazı buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin yer aldığı karışımlar ile önemli bir yağ bitkisi olan kanola ile ilgili toplam 9 farklı bilimsel çalışmanın denemeleri yapılarak ekim işlemleri gerçekleştirildi. Aynı alanda yazlık olarak ekilen tarla bitkileri ile ilgili çalışmalar ise 2016 yılı bahar mevsiminde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu alan, DOKAP desteği ile yürütülen ve Doğu Karadeniz Bölgesi illerin tamamını kapsayan, farklı üniversite ve fakültelerden araştırmacıların yer aldığı tıbbi bitkilerle ilgili bölgesel bir projenin, Ordu'daki araştırma ve uygulama alanı olarak da kullanılacak. Bu proje ile bölgede doğal olarak bulunan tarım ürünlerinin yetiştirilmesiyle, sanayi ham madde bitkilerinin üretime kazandırılması ve ekonomiye katkı sağlaması hedeflenecek.

YARILGAÇ: "BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN YAPILACAĞI ÖNEMLİ BİR SAHA"

Araştırma ve Uygulama Alanı hakkında bilgi veren Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, "Toplamda 50 bin metrekare olan Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanı'nın yaklaşık olarak 12 bin metrekaresini Bahçe Bitkileri Bölümü, 24 bin metrekaresini Tarla Bitkileri Bölümü ve2 bin metrekaresini Yenilenebilir Enerji Kaynakları Anabilim Dalı kullanmaktadır. Ziraat Fakültesi yönetiminin üstün ve gayretli çalışmaları ile kullanıma hazır hale getirilen araştırma ve uygulama arazisinde dolgu ve tesviye yapılacak yaklaşık 12 bin metrekarelik alan kaldı. 2016 yılı içerisinde bu alandaki çalışmalar da tamamlanarak araştırmacıların hizmetine sunulacak. Üniversitemizin akademisyenleri ve öğrencileri alanın faal olan kısmına 900 meyve fidanı ve değişik türlerde birçok tarla bitkisinin ekimini gerçekleştirdiler. Bu alan, ülkemizdeki tarım alanlarının en iyi şekilde kullanılması, tarım ürünlerinin çeşitliliğini ve verimini artırmak için bilimsel çalışmaların yapılacağı önemli bir saha olma özelliğine sahip. Karadeniz Bölgesi, coğrafi konumu itibariyle tarım alanlarının dar olmasına rağmen tarımsal ürün çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu bir yerdir. Bizde bölgemizdeki tarımsal alanlardan elde dilen verimliliğinin yükseltilmesi, sanayi ham madde ürünlerinin artırılması için modern tarım ve sulama teknikleriyle bölge tarım ürünleri üzerinde çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

ODÜ, Araştırma Ve Uygulama Arazisine Kavuştu

ODÜ, Araştırma Ve Uygulama Arazisine Kavuştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim