• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Öcalan'da yeni çözüm paketi

Öcalan'da yeni çözüm paketi
Öcalan için hazırlanan yeni çözüm sürecinde Kandil-İmralı bağlantısı olacak

Hükümetin yeni çözüm paketi, PKK terör örgütünün ana karargahı Kandil ile, Abdullah Öcalan’ın hükümlü bulunduğu İmralı’ya direk bağlantı yolunu açıyor.
Gazeteport’un haberine göre, yurtiçindeki ve yurtdışındaki terör aktörleri de dahil, kişi kurum ve kuruluşlarla temas ve diyalog yapılabilecek. Oslo görüşmelerini de güvence altına alan tasarı ile Bakanlar da terör örgütü lideri Öcalan ile İmralı’da görüşebilecek.
Yeni yasa tasarısı özellikle PKK için hazırlanmasına rağmen, ”Terör örgütleri” denilerek, DHKP-C benzeri sol ve radikal islamcı terör örgütlerini de kapsama alıyor. ”Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi’ adıyla TBMM’ye sunulan tasarı, çözüm sürecinde görevli kişileri güvence altına alarak ”Hukuki sorumluluk dışına” çıkarıyor. Bu kapsamdaki kişilerin, hukuki idari ve cezai sorumluluğu olmayacak.
Terörün çözülmesi amacıyla yurtiçi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlarla görüşülecek, silahı bırakan örgüt mensuplarına sosyal ve ekonomik imkanlar sağlanacak. Terörle mücadele kapsamında hükümet her türlü tedbir ve kararı alabilecek. Yurtiçindeki ve yurtdışındaki terör aktörleri dahil kişi kurum ve kuruluşlarla temas ve diyalog yapılabilecek. Silah bırakan terör örgütleri ve dağdan inenler güvence altına alınacak. 5 maddeden oluşan yasa tasarısı şöyle:
MADDE 1- Bu Kanunun amacı, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
MADDE 2- Hükümet, çözüm süreci kapsamında aşağıdaki hususlarda gerekli çalışmaları yürütür.
a) Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan haklan, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımlan belirler.
b) Gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirir.
c) Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alır.
ç) Bu Kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlar.
d) Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarım izler ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlar.
e) Gerekli mevzuat çalışmalarını yapar.
MADDE 3- (1) Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararlan almaya yetkilidir.
(2) Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülür.
MADDE 4- (1) Bu Kanun kapsamında verilen görevler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilir.
(2) Bu Kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz.
MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim