• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Obezite, Kanser Gibi Ölümcül Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Obezite, Kanser Gibi Ölümcül Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Güner Öğünç, son yıllarda uzman olmayan kişilerce yapılan başarısız obezite ameliyatları sonrasında yaşanan sorunlar nedeniyle, ameliyat sayılarında önemli düşüşler gözlendiğini söyledi.

Antalya Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Kent Konferansları'na Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Güner Öğünç katıldı. Hangi şartlarda obezite ameliyatı olunması gerektiği ve riskleri konusunda kapsamlı bir sunum yapan, Prof. Dr. Öğünç, aşırı şişmanlığın en sık neden olduğu iki hastalıktan birisinin diyabet, diğerinin ise hipertansiyon olduğunu belirterek, "Kişi normal kiloya indiğinde şeker hatalığı ve tansiyon problemi çok yüksek oranda düzelir" dedi.

KANSERE YAKALANMA RİSKİ 7-8 KAT DAHA FAZLA

Aşırı kilolu kişilerde meme, pankreas, böbrek, bağırsak (kolon), safra kesesi, prostat, mide ve rahim kanseri riskinin büyük oranda arttığına da dikkat çeken Prof. Dr. Güner Öğünç, "Aşırı şişmanlıkta sık görülen uyku apnesi de zayıflamakla düzelir. Şişmanlık doğurganlık yaşındaki kadınlarda kısırlığın, adet düzensizliklerinin ve aşırı kıllanmanın da en önemli nedenidir. Aşırı kilolu kişilerde kansere yakalanma riski normal kilolu bir kişilere göre 7-8 kat daha fazladır." KURUL KARAR VERİYOR

Aşırı şişmanlığın eklemlerde tahribata neden olduğunu, ağrıların kişinin günlük hareketlerini ciddi bir şekilde kısıtlayarak, ileri aşamada işlerine gidemez hale geldiklerine de dikkat çeken Prof. Dr. Güner Öğünç, "Aşırı şişmanlık, tedavisi gereken ciddi bir hastalıktır. Kişi 5 yıldan daha uzun süredir aşırı şişman ise ameliyat dışı yöntemler defalarca denenmiş sonuç alınamamışsa ve uluslar arası ameliyat kriterlerinin hepsini eksiksiz taşıyorsa o zaman ameliyat adayıdır. Yani her şişman kişiye ameliyatı önermiyoruz. Kurul detaylıca inceleyip öyle karar veriyor" diye konuştu.

YAŞANAN PROBLEMLER AMELİYATLARI AZALTTI

Obezite ameliyatlarının bu konuda eğitim almış tecrübeli kişiler ve cerrahların oluşturduğu ekipler tarafından tam donanımlı hastanelerde yapılması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Güner Şahin, şunları söyledi:

"Ameliyat sonrası takibinde dikkatle yapılması gerekir. Bu şartlarda yapılan obezite ameliyatlarının riski safra kesesi ameliyatınınki kadardır. Ancak gelen her obeziteye de ameliyatı önermiyoruz. Örneğin beslenme davranış bozukluğu olan kişiler var. Önce bunun tedavi edilmesi lazım. Türkiye'de en sık yapılan ameliyat çeşidi "mide kelepçesi'dir. Ancak her önüne gelen, uzman olmayan kişiler bu işi yapmaya başladığı için özellikle de son yıllarda bir takım önemli sorunlar yaşanmaya başlandı. Yaşanan problemler nedeniyle bu ameliyatlar neredeyse durma noktasına geldi. Bu nedenle insanlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Örneğin, mideye takılan bir kelepçenin fiyatı 500 liradan başlıyor, 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kullanılan kalitesiz malzemeler, ameliyat sonrası ciddi problemlere neden olabiliyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim