• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Nnyü’de Çocuk Ve Ergen sporcularda Yaralanmalar Konulu Panel Düzenlendi

Nnyü’de Çocuk Ve Ergen sporcularda Yaralanmalar Konulu Panel Düzenlendi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Memorial Kayseri Hastanesi tarafından, "Çocuk ve Ergen Sporcularda Yaralanmalar" konulu...

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Memorial Kayseri Hastanesi tarafından, "Çocuk ve Ergen Sporcularda Yaralanmalar" konulu panel düzenlendi.

NNYÜ Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feyzan Çankurtaran konuşmacı olarak katıldı.

NNYÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferhan Soyuer'in oturum başkanlığını yaptığı panelde konuşan Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, çocuklarda ve gençlerde spor yaralanmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Direkt çarpma ya da darbelerle oluşan yumuşak dokuların zedelenmesinin çoğunun hafif yaralanmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, "Bu yaralanmalar kısa sürede buz, kompresif bandajlama ve istirahat ile iyileşirler. En sık görülen ve rahatsızlık vereni kuadrisepskontüzyonlarıdır. Uyluk ön yüzünde şişlik, ekimoz (morarma), ağrı ve hassasiyet bulunur. Diz fleksiyonu ve kalça ekstansiyonu ile ağrı artar" dedi. Kas yırtıklarının gerilme ya da değişik derecelerde yırtıklar şeklinde olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Karaoğlu, "Kas ya da kas-tendon bileşkesindeki ani ve kuvvetli uzamalar sonucu oluşan yaralanmalardır. Hafif, orta ve ciddi olarak sınıflanır. Hafif yaralanmalar, kasta ağrı ile sonuçlanan gerilmelerdir ancak gerçek bir yırtık olmaz. Orta yaralanmalar, kısmi yırtıklardır ve kısmen kuvvet ve hareket kayıplarıyla seyrederler. Şişme ve ekimoz olabilir. Ciddi yaralanmalar ise tam ya da tama yakın yırtıklar olup, belirgin kanama, ciddi kuvvet ve fonksiyon kaybıyla seyrederler. Hemstringler en sık yaralanan kas grubudur. Sporcu genellikle ani bir ağrı ve kopma sesi duyduğunu ifade eder. Uyluk arkasında ağrı ve hareketler sırasında zorlanma, aksama en sık belirtilerdir." diye konuştu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim ÜyesiYrd. Doç. Dr. Feyzan Çankurtaran da konuşmasında spor yaralanmalarında korunma, spor yaralanmalarına karşı alınacak önlemler, spor yaralanmalarında ön tedavi, rehabilitasyonun amaçları ve faz,fizyoterapi açısından değerlendirme kriterleri ve rehabilitasyondan sonra spora dönüş kriterleri hakkında bilgiler verdi. Spor yaralanmalarında değiştirilebilen risk faktörlerinin önemli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Feyzan Çankurtaran, "Yaşa uygun spor branşı seçilmeli, sporcu değerlendirmesiyapılmalıdır. Her bir sporcu için spora başladığından itibaren değerlendirmelerin yapılması daha sonra oluşabilecek yaralanmaların önüne geçmek açısından önemlidir. Antrenmanlar ve müsabakalar öncesi ve sonrası uygun ısınma ve soğuma periyotları, germe egzersizlerinin verilmesi, uygun spor malzemeleri ve zemini, oyun kuralları, teknik ve doğru postürlerinkullanılması yine spor yaralanmalarını önlemek için önemli birer faktördür. Sporun doğası gereği yapılan yüklenmelerle ve alınan başarılarla yetinilmediği için çocuklara daha uzun antrenman yapmaları, daha şiddetli yüklenmeler ve daha erken yaşlarda spora başlanılması söylenmektedir. Spora ne kadar erken başlansa da yüklenme kriterlerinin çok iyi bilinmesi, programların buna göre çizilmesi çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Panel sonunda uzmanlar, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim