• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Mutfaktan başlayan ev ekonomisi projesi

Mutfaktan başlayan ev ekonomisi projesi
Bulaşık deterjanı markası Fairy, ev hanımlarına başta mutfak harcamaları olmak üzere pratik tasarruf tüyoları vermek için bir proje geliştirdi.

Bulaşık deterjanı markası Fairy, ev hanımlarına başta mutfak harcamaları olmak üzere pratik tasarruf tüyoları vermek için bir proje geliştirdi. Hayatın her alanında tasarrufun önemini vurgulayacak "Fairy Ekonomisi" projesi ile özellikle ev hayatı ile ilgili yeni fikirler ve pratik çözümler sunulacak. Araştırmacı-yazar ve yemek danışmanı Gülhan Kara, projenin amacını, "Mutfakta, ev yaşamında, günlük yaşantımızı devam ettirirken her anlamda ekonomi çok önemli. Onun için böyle bir "akıllı ekonomi" başlığı altında insanları hayatlarında küçük küçükte olsa tasarruf yapabilecekleri ekonomi projesi başlattık." şeklinde özetledi. Kara, bir de 20 liraya mal olacak 4 kişilik bir yemek tarifi verdi.

Proje kapsamında oluşturulan "Fairy Ekonomistleri" ekibi İstanbul'da bir otelde buluştu. Söz konusu proje için 30 adet ekonomik ve pratik yemek tarifi hazırlayan danışman Gülhan Kara, konuyla ilgili olarak Cihan'a yaptığı açıklamada, hayatın her alanında ekonominin önemli olduğuna değinerek, "Burada yola çıkıştaki amacımız ilk önce ev yaşamında ekonomiyi başlatmak. Öncelikle her ne kadar bütçe artık kadın erkek iki taraftan da sağlanıyor da olsa sanki hanımlar bütçeyi daha çok ellerinde tutuyor. Çünkü mutfak alışverişini denetleyen de, evdeki temizlik alışverişini ve çocukların ihtiyaçlarını da denetleyen onlar." şeklinde konuştu.

Kara, projeyi, "dekarasyondan, evin düzenlenmesine, mutfak alışverişinden, fırının, buzdolabının, bulaşık makinesinin kullanımına, elektrik tüketimine, günlük yaşama ve çocukların oyuncaklarına kadar hepsini kapsayan bir ekonomi projesi" olarak tanımladı. Akıllı ekonomi tüyolarını ve pratik bilgilerini daha çok hanımlar üzerine kurguladıklarını belirten Kara ev ekonomisinde yapılabilecek tasarrufa yönelik şu örneği verdi:

"Mevsiminde ve pazardan alışveriş yapmak size ekonomik ve bütçeye uygun yemekler yapmanızı sağlar. Örneğin, kabak, semizotu ve içine bir kaç nohut atarak hazırlayacağınız bir sebze yemeği, 4-5 kişi için en fazla 3 ve ya 3 buçuk liraya mal olacaktır. Bunun gibi mevsiminde alışveriş yaparak ekonomik yemekler pişirebilirsiniz."

Ayrıca programa Para Danışmanı Özlem Denizmen, Çocuk Gelişimi Uzmanı Sibel Özdemir, anne-bebek bloggerı Ece Kumkale ve dekorasyon bloggerı Merve Gizem Oluş katkı yaptı. Para Danışmanı Denizmen, kaliteli ürün kullanmanın başlı başına bir ekonomi olduğunu belirtip, bir ürün alınacağı zaman fiyatına en son bakılması gerektiğini söyledi. Çocuk Gelişimi Uzmanı Özdemir ise küçük çocuklara ebeveyinler tarafından eve dönüşlerde alınan hediyelerden daha çok onlarla vakit geçirilmesi gerektiğini belirtti. Anne-bebek bloggerı Ece Kumkale de evde her zaman bulunabilecek pratik ve ekonomik malzemelerle çocuklarla kaliteli zaman geçirerek onların gelişimini sağlamanın mümkün olduğunu kaydetti. Dekorasyon bloggerı Merve Gizem Oluş da "Fairy Ekonomisi projesinin "akıllı ekonomi" felsefesine uygun olarak evimizi kendi zevklerimizi ve tarzımızı yansıtacak "kendin yap" projeleri dekore edebiliriz ve güzelleştirebiliriz." dedi.

20 LİRAYA MAL OLAN 4 KİŞİLİK YEMEK

Yemek danışmanı Gülhan Kara'nın ev ekonomisine katkı için hazırladığı örnek bir tasarruflu menü şöyle:

Etli bezelye (4 kişilik)

Gerekli malzemeler: 300 gram kıyma, 800 gram taze bezelye, 1 kuru soğan, 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, 1-2 adet domates, 1 adet sivri biber, 1.5-2 su bardağı su.

Hazırlanışı: Soğanı yemeklik doğrayıp tencereye yağ ile birlikte koyun. Kıymayı da ilave edip ocağı yakın. Soğanı kıyma ile beraber karıştırarak orta ateşte kavurmaya başlayın. İnce doğranmış sivri biberi ekleyin. Kıymanın rengi dönünce salçayı ilave edin. Tuz, karabiber ekleyip salça rengini verinceye kadar kavurmaya devam edin. 1 bardak kadar sıcak su, soyulmuş ve küçük küçük doğranmış 1-2 domatesi ilave edip 5 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Sonra bezelyeleri ekleyip karıştırın. 1-1,5 su bardağı kadar sıcak su ekleyip kapağını kapatın. 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Bu 4 porsiyonluk yemeğin maliyeti 20 TL. Bezelye bollaştığında her hafta 2 şer kilo alıp, ayıklayıp bir pişirimlik miktarlar halinde derin dondurucuya atabilirsiniz. Kıyma yerine sotelik doğranmış tavuk eti kullanabilir, sade olarak zeytinyağlısını yapabilirsiniz.

Cihan

Mutfaktan başlayan ev ekonomisi projesi

Mutfaktan başlayan ev ekonomisi projesi

Mutfaktan başlayan ev ekonomisi projesi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim