• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı

Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, havaların ısınması ve ani kar erimesiyle sel, taşkın ve heyelan tehlikesinin arttığını belirterek, gerekli önlemlerin alınması hususunda uyarıda bulundu.

Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, jeomorfolojik koşullarla birlikte ovadaki toprakların kil oranının yüksek olması, yağışla birlikte kar erimesi hızının artmasının ilde özellikle ilkbahar mevsiminde sel, taşkın ve heyelan tehlikesini artırmakta olduğunu söyledi.

Ovadaki toprakların kil oranının yüksek olması, kilin hacminin birkaç katı suyu depo etmesi, kar erimesi ile killi toprakların doygun hale gelmesinin seli hazırlayan unsurlar olduğunu ifade eden Dölek, "İlkbahar mevsiminin Muş için tehlikeli olan tarafı şu; yerel koşullardan dolayı veya jeomorfolojik koşullardan dolayı kar Muş'ta çevre illere göre daha geç eriyor. Şu an toprak kar örtüsü ile kaplı ve normalde Muş'ta mart ayının ortasına kadar sıcaklık sıfırın altında. Şimdi sıcaklık ani bir şekilde arttığında ve karın üzerine yağmur yağmaya başladığı zaman yağan yağmur karın daha hızlı erimesini sağlıyor" dedi.

Ani kar yağışlarının yerleşim yerlerini tehdit ettiğini kaydeden Dölek, şöyle konuştu:

"Ova toprak örtüsü bakımından veya ovada bulunan topraklar kil bakımından zengin. Kil hacminin birkaç katı kadar suyu tutabilir, doygun duruma gelir ve bu da eriyen karla birlikte lokal olarak kütle hareketlerinin hareketlenmesine neden olur. Lokal olarak akıntının olduğu yerde ovanın farklı yerlerinde yerleşim alanlarını tehdit edecek şekilde başka boyutlarını görmek mümkün. Özellikle burada bizi tedirgin eden şey, yerdeki karların üzerine yağan yağmurdur."

Özellikle sel ve taşkın tehlikesinin olduğu bölgelerde insanların uyarılması gerektiğinin altını çizen Dölek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle sel ve taşkın tehditti altında, en azından insanlar uyarılmalı, daha önceden sel olan bölgelere yeniden olması halinde ani müdahale yapılacak şekilde teyakkuz halinde beklenmesi gerekir. Yani kar kütlesi, yerdeki kar tamamen eriyip ortadan kalkana kadar ve kar eridikten sonra birkaç hafta daha bu tehlike devam edecektir diye düşünüyoruz. Hem yağmur hem hava sıcaklığı artmakta."

Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı

Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı

Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı

Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı

Muş’ta Sel, Taşkın Ve Heyelan Uyarısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim