• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

MÜMSAD Başkanı Yurdagül: Margarin ve hazır çorbaların sağlığa zararı yok

MÜMSAD Başkanı Yurdagül: Margarin ve hazır çorbaların sağlığa zararı yok
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, margarin ve hazır çorba konusunda insanların yanlış...

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, margarin ve hazır çorba konusunda insanların yanlış yönlendirildiğini söyledi. Margarinde 9 yıldır trans yağ kullanılmadığını, çorbalara ise koruyucu madde katılmadığını belirten Yurdagül, her iki ürünün de sağlığa zararı bulunmadığını kaydetti.

Bursa'da basın toplantısı düzenleyen Metin Yurdagül, son yıllarda gıdada bilgi kirliliğinin arttığını ve tüketicilerin yanlış bilgilendirildiğini ifade etti.

"MARGARİNDE TRANS YAĞ 9 YILDIR KULLANILMIYOR"

Margarinin doymuş yağ ve trans yağ konusunda suçlandığına dikkat çeken MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, şunları ifade etti: "Trans yağ, 9 seneden beri Türkiye'de margarinlerde kullanılmıyor. Fakat hala bu var gibi yazılıyor. Oysa trans yağ zaten doğadan geliyor ve tereyağında var. Ama margarinde trans yağ gelişen teknolojilerle giderildi. İkincisi doymuş yağın zararlı olduğu düşünüldü. İnsanlarda şöyle bir yargı var, şişede gördüğümü sıvı yağ, "doymamış yağ', katı bir şey gördü mü "bu da doymuş yağ" diyor. Çok yanlış aslında çünkü tabiatta bütün yağları içinde hem doymuş hem doymamış yağ vardır. Mesela zeytinyağının içinde yüzde 15 oranında doymuş yağ var. Ayçiçek yağında yüzde 11, mısır yağında yüzde 13 var. Ama aynı miktar zeytinyağı ile aynı miktar kase margarinin doymuş yağ oranı yüzde 15 gibi birbirine çok yakın."

"ASIL TEHLİKE TRANS YAĞ"

Harvard üniversitesi ve Kanada'da bu yıl içinde bir analiz araştırması yapıldığına dikkat çeken Metin Yurdagül, doymuş yağların sağlığa negatif etkisi olmadığı, doymamış yağlarında pozitif etkisi bulunmadığı sonucu çıktığını kaydetti. Asıl tehlikenin trans yağ olduğunun altını çizen Yurdagül, "Yüzde 16 oranında trans yağın tehlikeli olduğu açıklandı." dedi.

"HAZIR ÇORBALARDA KORUYUCU MADDE KULLANILMAZ"

Yurdagül, bir gazetecinin, "Dünya Kanser Araştırmaları Merkezi'nin hazır çorbalarla ilgili hazırladığı bir rapor vardı, "dayanıklılığı artırmak ve renklendirmek için kullanılan maddelerin gırtlak kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yol açtığına iddia ediliyor, bu iddialar için ne söylemek istersiniz?" şeklindeki sorusunu şöyle cevap verdi: "Dünyaca ünlü firmaların, hastalık yapıcı bir maddeyi insanlara bile bile sunmaları mümkün mü? Böyle bir şey mümkün değil. Bu uydurulan bir şey. Rapor dediğiniz belki stajyer bir öğrencinin yaptığı bir çalışma olabilir. Çorbadaki gerçek şu. Evde yaptığımız çorbalar ile aynıdır. İçindekiler mevsiminde toplanır, kurutulur. Çünkü sebzeler su içerir. Hazır sebzenin bozulması önlenir. Öğütülür ve karıştırılır. Hiçbir koruyucu madde konulmaz çünkü kurutma teknolojisi zaten yüzyıllardan beri gelin bir yöntemdir."

MÜMSAD Başkanı Yurdagül: Margarin ve hazır çorbaların sağlığa zararı yok

MÜMSAD Başkanı Yurdagül: Margarin ve hazır çorbaların sağlığa zararı yok

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim