• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Mülteciler için otellerin istediği miktar verilirse Hartz IV alanlar mağdur olur

Mülteciler için otellerin istediği miktar verilirse Hartz IV alanlar mağdur olur
Berlin Eyaleti, mültecilerin yerleşim problemini çözmek için otellerle anlaşmaya çalışıyor.

Berlin Eyaleti, mültecilerin yerleşim problemini çözmek için otellerle anlaşmaya çalışıyor. Otel sahipleri ise mültecilerin gelişini kârlı bir iş görerek kişi başına günlük oda fiyatı olarak 50 Euro'da ısrar ediyor. Eşit Refah Federasyonu Başkanı Barbara John, Hartz-IV alanların aylık kira masrafı ile karşılaştırıldığında bu miktarın orantısız olduğunu söylüyor. Eşit Refah Federasyonu Başkanı Barbara John, Hartz-IV yardımı ile geçinenlere kira için 350 Euro öngörülürken, mültecilerin gece başına 50 Euro'ya mal olan otellerde kalmasının yanlış olacağını söyledi.

NSU tarafından işlenen cinayetlere kurban gidenlerin aileleri için arabuluculuk yapan ve Berlin'de 2013 yılına kadar yabancılar sorumlusu olan John, kişi başına günlük 50 Euro'nun bir ayda 1500 Euro'ya tekabül ettiğini, bu miktarın ise sosyal yardımla geçinenler için öngörülen kira miktarı göz önünde bulundurulduğunda orantısız olduğunu dile getirdi.

BERLİN SENATOSU 10 EURO VERİYOR, OTELLER 50 EURO İSTİYOR

John'a göre mültecilerin spor salonlarında ve şahıslara ait gayrimenkullerde tutulmasıyla karşılaştırıldığında otellerde kalmasının birçok yararı olur, ancak Berlin şehri otellerde on bine kadar yatağın kiralanmasını planlıyor ve bu tarz bir çözüm şehre çok pahalıya patlar. Berlin Senatosu ise mültecileri bir an evvel yerleştirmek için yer arıyor. Şimdiye kadar otellere yerleştirilen mültecilerden bariz bir şekilde daha fazla mülteciyi yerleştirmek için müzakereler devam ediyor. Berlin Maliye Senatörü Matthias Kollatz-Ahnen (SPD), şu an itibariyle bunun ne kadara mal olacağı hakkında bilgi veremiyor.

Ancak müzakerelerde bir mülteci için gece başına 10 Euro ödemek için çaba sarf ediliyor. Ancak bu o kadar kolay değil. Eyaletin müzakere halinde olduğu 22 otel gece başına 50 Euro'da ısrar ediyor ve bu ayda 1500, yılda ise 18 bin Euro'ya tekabül ediyor. Senato otelleri yıllarca yerleşim yeri olarak kullanmak istediği için en az 600 milyon Euro'luk bir masraftan bahsediliyor. Bu manzara karşısında Barbara John haklı görünse de, ortaya alternatif bir çözüm koymadığı sürece senato otellerle müzakereye devam etmek zorunda. Bu da mültecilerle birlikte kar büyük kar yapma şansı yakalayan otellerin baskı gücünü arttırıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim