• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Muhtarlarla Vatandaş Arasındaki “Tebligat” Sorunu

Muhtarlarla Vatandaş Arasındaki “Tebligat” Sorunu
Antalya Muhtarlar Odası Başkanı Nazif Alp, adresine ulaşmayan tebligatlarla ilgili vatandaşla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Antalya Muhtarlar Odası Başkanı Nazif Alp, adresine ulaşmayan tebligatlarla ilgili vatandaşla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Salı Grubu geleneksel hale gelmiş olan kahvaltısında bu hafta Antalya'nın önde gelen muhtarlarını ağırladı. Antalya Tenis ve İhtisas Spor Kulübü(ATİK) Salon'unda gerçekleşen toplantıya Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Nazif Alp, PTT Baş Müdürü Mustafa Kaplan katıldı.

"TEBLİGATLAR BAŞINIZI YAKABİLİR"

Antalya'da son zamanlarda adrese ulaşmayan tebligatlar yaşanan sıkıntı nedeniyle gündeme getirilen toplantıda Başkan Muharrem Koç doğru adrese ulaşmayan tebligatlar yüzünden vatandaşların başının ağrıyabileceğine dikkat çekerek "Tebligat konusu önemli bir konu. Tabi hukukende geçerli bir süresi var. Postacı alıcıyı evinde bulamadığı zaman gelen tebligatları muhtarlığa götürüyor. Tabi siz bunun muhtara verilip verilmediğini bilemiyorsunuz. Bu nedenle de yerine ulaşmayan tebligatlar nedeniyle kimisi icralık oluyor, kimisine hapis cezası çıkıyor" dedi.

Antalya Muhtarlar Derneği aynı zamanda Ziraat Odası Başkanı olan Nazif Alp, muhtarlığın görevlerinden bahsederken yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Başkan Alp, devletle vatandaş arasında köprü vaziyeti gördüklerini belirtti ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık Bilgi Merkezi Uygulaması sayesinde de sorunların 5 dakika içerisinde çözüldüğünü söyledi. 4 sene önceye kadar 30'lu yılların yasasıyla yönetildiğini söyleyen Nazif Alp, "Şimdilerde muhtarlık mesleği toplumumuzda daha da önemli bir yer edindi ve sorunların eskisinden daha hızlı çözüldüğü görüyoruz. Çalıştığımız büyükşehir ve ilçe belediyelerimize sorunlarımızı çok iyi anlatmalıyız. Öte yandan ortak çalıştığımız kurumlardan biri de PTT. Tabi burayla da çalışırken yine PTT ile vatandaş arasında köprü vaziyeti görüyoruz. Örneğin, bir vatandaşa trafik cezasıyla ilgili bir tebligat geliyor. Ama vatandaş evinde yok. Bu nedenle de postacı adrese ulaştıramadığı tebligatı muhtarlığa getirmek zorunda. Bizler de 3 ay ve 6 ay saklamak suretiyle teslim alıyoruz. Tabi vatandaşımızda kendisine gelen tebligatı almazsa mahkemelik veya icralık olabilir. Bunun yanı sıra vatandaşlarımızla tebligatımı niye getirmedin, haber vermedin şeklinde de sorunlar yaşıyoruz" diye konuştu.

"KAYIT SİSTEMİ MUHTARLARA VERİLSİN"

Eskiden kayıt sistemlerinin muhtarlıklarda olduğunu dile getiren Başkan Alp, "Kişinin annesinin, babasının, eşinin numarasına kadar her şey muhtarlarımızın elindeydi. Eskiden tabandan tavana kadar kayıt yapılıyordu. Şimdilerde ise bu bizim elimizden alındı. Bu konuyu bakanlık yetkililerine de ilettik. Kayıt sistemi muhtarlıklar tarafından yapılsın dedik. Toplantılar yaptık. Ancak, müsteşarlarımız genel müdürlerimizi ikna edemedik. Tabi kayıt sisteminde de sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin bir aile kendi tapulu evinde oturuyor. Ama kaydını yaptırmasına rağmen nüfustan düşürülmüş ve kendi evinde başka bir isim başka bir aile görünüyor. Bu konuda da vatandaşların kayıtlarını nüfustan teyit etmeleri gerekiyor."

"EV TAŞINIYOR, ADRES TAŞINMIYOR"

PTT Baş Müdürü Mustafa Kaplan ise tebligat konusuna açıklık getirdi. Ev taşınıyor, adres eski mahallede kalıyor diyen Kaplan, vatandaşların adreslerini bildirme yükümlülüğünü hatırlattı ve şöyle devam etti:

"Vatandaş mevcut adresini bildirecek. Bildirilmediği takdirde sorunlar çıkıyor. Mesela vatandaşın birine bir tebligat geliyor. Dağıtıcı adrese gittiğinde muhatabını bulamamışsa, yakınları varsa onlara söylüyor. Adreste hiç kimse olmazsa komşularına sorar. Kişiyi adreste bulamayınca da muhtara bırakır. Zaten o tebligatı almakta muhtarın sorumluluğundadır. Ancak burada muhtarın telefon ile evrak gelen kişiye haber verme yükümlülüğü yoktur."

Sanayici ve İşadamları Grubu (Salı Grubu) Başkanı Muharrem Koç muhtarlığın günümüzün önemli mesleklerinden biri olduğunu kaydederek muhtarlıkların bütçe alması gerektiğine dikkat çekti. Bunu da "Notere gidiyorsunuz. Bir tane mühre 100 lira veriyorsanız muhtarların hizmetlerine de bu ödenekler verilmeli." diyerek örnekledi.

Salı Grubu başkanı Muharrem koç toplantının sonunda konuk konuşmacı Nazif Alp ve diğer Muhtarlar derneği başkanlarına katılımlarından dolayı teşekkür ederek plaket verdi.

Muhtarlarla Vatandaş Arasındaki “Tebligat” Sorunu

Muhtarlarla Vatandaş Arasındaki “Tebligat” Sorunu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim