• BIST 9890.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Muhasebe Haftasında Vergi Paneli Düzenlendi

Muhasebe Haftasında Vergi Paneli Düzenlendi
Gaziantep'te Muhasebe Haftası etkinlikleri kapsamında Elektronik Vergisel Uygulamalar Işığında Muhasebe Mesleğinin Geleceği ve Felsefesi konulu panel düzenlendi.

Gaziantep'te Muhasebe Haftası etkinlikleri kapsamında Elektronik Vergisel Uygulamalar Işığında Muhasebe Mesleğinin Geleceği ve Felsefesi konulu panel düzenlendi.

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen panelde Gelir İdaresi Grup Başkanı Emrah Günek ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Dursun Ali Yaz'ın sunumu eşliğinde "elektronik Vergisel Uygulamalar Işığında Muhasebe Mesleğinin Geleceği ve Felsefesi konusu anlatıldı. Paneli, Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay,Gaziantep Vergi Dairesi Başkan Halil Tekin, YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Kaya ve muhasebeci izledi. Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay açılış konuşmasında vergi uygulamalarındaki sıkıntıları dile getirerek AB ülkelerindeki ve Türkiye'deki dolaylı vergi uygulamalarındaki farklılıkların giderek büyüdüğüne dikkat çekti. Özbay, "Devletle mükellef arasında muhasebecilerin köprü olduğu hep söylenir oldu. Ama iş koşullarında köprüye de fazla istiap hakkı döşenirse bende diyorum ki, o köprü çöker. Devletin yetkili makamlarına zaman zaman iletiyoruz. Ümit ediyoruz ki bu önerilerimiz dikkate alınır. Günümüzün değişen koşullarında mevzuat değişikliğinin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde meslek yasamızın da mesleki ihtiyaçlara göre tekrar düzenlenmesi gerekmektedir" dedi. 2013 yılında Maliye Bakanlığı verilerine göre Gelir Vergisi mükellef sayısı 1 milyon 798 bin olduğunu hatırlatan Özbay, mükellef sayısının 2014 yılında ise 693kişi arttığını söyledi. Basit usulde ise 37 bin artış olduğunu anlatan Özbay, "Maliye Bakanlığı uzun vadeli planlarında basit usulün tasfiyesini hedeflemişken tam tersi bir sonuç doğurmuştur. Bu durum kayıt dışılığı kontrol altına almayı zorlaştıran bir durumdur. Dolaylı ve dolaysız vergilerden bahsetmek gerekirse AB ülkelerinde 1965 yılında dolaylı vergilerin bütçe gelirleri içerisindeki oranı yüzde 37. 2010 yılında bu oran yüzde 31. 2013 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 27 ye düşüyor. Türkiye'deki duruma bakacak olursak, 2000 yılında dolaylı vergilerin genel vergiye göre oranı yüzde 59, 2011 yılında yüzde 67, 2013 yılında ise yüzde 69 a çıkmış. AB ülkelerinde bu durum tam tersi.Ülkemizde vergi politikalarında buna dikkat edilerek ,sosyal barışı da göz önüne alarak bu anlayışın terk edilmesini düşünüyorum" dedi.

Gaziantep Vergi Dairesi Başkan Halil Tekin ise konuşmasında, "1 milyar TL üzerinde KDV iadesi yapan 5 ilden bir tanesiyiz. İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli 1 milyar TL'nin üzerinde Vergi İadesi yapan illerimiz. Ama bizim ilimizde Gazikent ve diğer vergi dairelerimiz ihtisas vergi dairesi niteliğini taşımıyor. En kısa zamanda farklı usullerdeki mükellefleri farklı dairelerde oluşturmak istiyoruz. Beyan edip ve vergisini ödeyen Mükellefin karşısında değil yanında olmayı hedef edinmiş bir hizmet anlayışımız var. Devlet ile İş dünyası arasında köprü görevi gören ülkemizde vergi sisteminde özel bir yer tutan muhasebeci meslek mensuplarının bu anlamlı gününü kutluyor başarılar diliyorum" diye konuştu.

Muhasebe Haftasında Vergi Paneli Düzenlendi

Muhasebe Haftasında Vergi Paneli Düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim