• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

MS Hastası, Sevgiyle Hayata Tutundu

MS Hastası, Sevgiyle Hayata Tutundu
Genç yaşlarda Multiple skleroz (MS) hastalığına yakalanan emekli astsubay Ali Erdoğan, eşi ile fizyoterapistin sevgisi ve desteğiyle yeniden hayata tutundu.

Genç yaşlarda Multiple skleroz (MS) hastalığına yakalanan emekli astsubay Ali Erdoğan, eşi ile fizyoterapistin sevgisi ve desteğiyle yeniden hayata tutundu. Tek başına yürüyebilen, el becerilerini geliştiren Erdoğan, "MS hastaları umudunu yitirmesin, mücadele etsinler" dedi.

Emekli Astsubay Ali Aziz Erdoğan'a (43), henüz 26 yaşındayken MS hastalığı teşhisi koyuldu. Çeşitli evreleri olduğu bilinen MS hastalıklarından hızlı ilerleyen tipine yakalanan Erdoğan, hastalığı sebebiyle teşhis konulmasından 8 yıl sonra malulen emekli oldu. MS'in bir tedavisi olmadığını bilen Erdoğan ve ailesi, ilerlemeyi azaltmak için fizik tedaviye başlama kararı aldı. Tolga Özel Eğitim Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde iki yıl önce tedaviye başlayan Erdoğan'ın yaşam kalitesi fizik tedaviyle arttı. Erdoğan, haftanın iki günü gittiği merkezde, diğer günleri ise merkezden verilen çalışma programı ile birlikte çorbasını içmek için kaşığını tutamazken, iki sene sonunda kaşık tutmayı başardı. Yürümesi ve hareketlerinde de kötüye seyir eden gidişatın durduğunu söyleyen Tolga Özel Eğitim ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi eğitmenleri de, fizik tedavinin MS hastaları için çok önemli olduğunu belirtti.

FEDAKAR EŞİ YALNIZ BIRAKMADI

Astsubay olarak çalışmaya devam ettiği yıllarda arkadaşları ile futbol oynarken bayılmasının ardından askeri hastaneye kaldırılan ve kendisine MS hastalığı teşhisinin burada konulduğunu söyleyen Ali Erdoğan'ın eşi Gülsüm Erdoğan (42), "Hastalığın teşhisi konulduğunda nişanlı idik. Öncesinde fark etmemiştik ancak arkadaşlarımız bazen "Ali sarhoş mu?" diye sorardı. Dışarıdan bir fark olduğunu söyleyenler oldu" dedi.

Hastalık teşhisi koyulduktan bir yıl sonra evlendiklerini anlatan Gülsüm Erdoğan, şöyle konuştu:

"O dönem çalışıyor, kendi işlerini rahat yapıyordu. Bir yıl sonra hastalık sebebiyle çeşitli ilaç kullanmaya başladı. Bu ilaçların yan etkileri fazlaydı. O dönemlerde sıkıntıları başlamıştı ancak altı yıl daha çalışmaya devam etti ve bu altı yılın sonunda malulen emekli oldu. Doktorların yanı sıra birçok bitkisel ve şifa verdiği iddia edilen tedavi yöntemi denedik ancak bir işe yaramıyordu. Son olarak Tolga Özel Eğitim Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde fizik tedaviye başladık. İki senedir devam ettiğimiz tedaviden çok memnunuz. Evin içindeki hareketleri de çoğaldı."

"TEDAVİSİ YOK ANCAK İLERLEMESİ YAVAŞLATILABİLİR"

Fizik tedaviye gelmek ve fizyoterapistlerden çok memnun olduğunu dile getiren Ali Erdoğan ise, MS hastalarına "Asla vazgeçmeyin" uyarısında bulundu.

Tolga Özel Eğitim Kurumlarında görevli Fizyoterapist Melahat Korkusuz da, MS hastalarının tedavisindeki asıl amacın ilerlemeyi engellemek olduğunu vurgulayarak, "MS'in tipleri var. Ali Beyin ilerleyici bir tip. Tedavi kapsamındaki asıl amacımız, hastalığın fonksiyonel kapasitesini korumak. Yani bağımsız yürüyebiliyorsa yürümesini devam ettirmek; merdiven çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerini daha kolay yapmasına yönelik egzersiz yaptırmak. Ali Bey ilk geldiğinde kas kuvveti daha azdı ve eklem kısıtlılıkları vardı. Buna yönelik eklem egzersizleriyle denge ve koordinasyonu artırdık. Bizim buradaki amacımız yaşam kalitesini belli bir seviyede tutmaya çalışmak ve bunu iki senelik süreçte başardığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

MS Hastası, Sevgiyle Hayata Tutundu

MS Hastası, Sevgiyle Hayata Tutundu

MS Hastası, Sevgiyle Hayata Tutundu

MS Hastası, Sevgiyle Hayata Tutundu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim