• BIST 9797.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Moldova'da başbakan adayı görevi cumhurbaşkanına iade etti

Moldova'da başbakan adayı görevi cumhurbaşkanına iade etti
Moldova Cumhuriyeti Başbakan adayı İon Peduraru görevi Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti'ye iade etti.

Moldova Cumhuriyeti Başbakan adayı İon Peduraru görevi Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti'ye iade etti. Siyasi partiler ile tekrar görüşen Cumhurbaşkanı Timofti, Parlamento'da 55 vekilin desteklediği yeni Başbakan adayını Pavel Filip olarak açıkladı.

Görevi iade eden Başbakan adaşı Peduraru yaptığı basın açıklamanda, "'Cumhurbaşkanı Timofti'ye 55 kişinin desteklediği deklarasyonu ulaştı. Bu durumda çoğunlukla mücadelenin anlamsız olduğuna karar vererek ülkenin faydasına cumhurbaşkanına görevi iade ettim. Pavel Filip'in atanmasının konsensüs sağlanacağını umuyorum'" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Timofti basın açıklamasında, "'Parlamentoda 55 milletvekilinin imzaladığı deklarasyonu aldım. Buna göre sayın Filip'i başbakan ve hükumeti kurma görevi ile yetkilendiyorum'" dedi.

Avrupa Birliği taraftarı Liberal Parti Lideri Mihail Gimpu atamayı olumlu buluduklarını belirterek, "'Sonunda erken seçimin önüne geçerek ülkeyi koasa sürüklenmekten kurtardık'" şeklinde açıkladı.

Anamuhalefet Sosyalist Parti Lideri İgor Dadon da, "'Halkın umutları ile oynandı. Seçimden ne kadar kaçarsanız size o kadar yaklaşır. Eminescu anma gününde Avrupa taraftarları birleşti ve herkesi aldattılar.'" dedi.

Hafta sonu büyük miting düzenleyen Sosyalist Parti, Cumhurbaşkanı Timofti'den parlamentoyu fesh etmesini isteyerek erken seçime gidilmesini istedi. Lider Dadon, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını Cumhubaşkanı Timofti'nin atamasının süre olarak taammüleri aştığını iddia etti.

Naşey Parti Lideri Renat Usatıy, Demokrati Parti'nin adayı olan Pavel Filip'i desteklemeyeceklerini arkasında parti finansörü iş adamı Vladimir Plahotnuk'un olduğunu fakat kendisi seçilmediği için büyük darbe almıştır şeklinde yorumladı.

Diğer yandan yolsuzluk skandalı başladığı günden beri Stefan Çel Mare Meydanına çadır kuran Avrupa Birliği taraftarı DA Platformu (Doğruluk ve Adalet) ilk defa sol partiler ile aynı çizgiye gelerek, parlamentonun feshini ve erken seçim taleplerini yineledi.

Kayıp milyar ve yolsuzluk davaları ile yıkılan hükumette geçtiğimiz üç ay içerisinde Valeriy Strelets 100 günü doldurmadan 44 günün sonunda istifa etti. İon Sturza üç haftalık mücadelesinde parlamentodan güven oyu alamadı. Mitinglerin gölgesinde kalan Başbakan olarak İon Pedararu ise ancak 24 saat dayanabildi.

Yeni başbakan adayı 1966 Straşen doğumlu, evli ve iki çocuk babası olan Pavel Filip, 2011 yılından beri İnformasyon ve Teknoloji Bakanlığı görevini yürütmekteydi. Ülkede tüm dikkatler yeni Başbakan adayı Filip'in hükumet programı ve atayacağı kodrolara kilitlendi.

Moldova'da başbakan adayı görevi cumhurbaşkanına iade etti

Moldova'da başbakan adayı görevi cumhurbaşkanına iade etti

Moldova'da başbakan adayı görevi cumhurbaşkanına iade etti

Moldova'da başbakan adayı görevi cumhurbaşkanına iade etti

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim