• BIST 9790.46
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

"Modernleşmeyle, Roman Vatandaşların Geçim Kaynaklarının Çoğu Gitti"

"Modernleşmeyle, Roman Vatandaşların Geçim Kaynaklarının Çoğu Gitti"
OPTİMAR Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir, Roman vatandaşlarla ilgili olarak araştırma sonuçlarını paylaştığı toplantıda "Modernleşmeyle Roman...

OPTİMAR Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir, Roman vatandaşlarla ilgili olarak araştırma sonuçlarını paylaştığı toplantıda "Modernleşmeyle Roman vatandaşların geçim kaynaklarının çoğu gitti" dedi.

Optimar Araştırma tarafından gerçekleştirilen "Zonguldak Roman Vatandaşlar Araştırması" sonuçları Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın katılımları ile yapılan toplantıda kamuoyu ve ilgililerle paylaşıldı.

Zonguldak ilinde yaşayan Roman vatandaşlara yönelik algıların incelenmesini ve yaşadıkları sıkıntıların gün yüzüne çıkartılmasını sağlamak için "Sosyal Dışlanma Sorunsalı ve Zonguldak Roman Profili Araştırması" adıyla 11 Kasım – 7 Aralık 2015 tarihlerin arasında gerçekleştirilen çalışma Optimar Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir tarafından yönetildi.

Araştırma bulgularını paylaşan Optimar Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir "Bütün dünyada olduğu gibi bugün Türkiye'de de dezavantajlı gruplar ile yapılan çalışmalar büyük önem arz ediyor. Toplumun dezavantajlı kesimlerine ulaşabilecek çözüm odaklı yöneticilik şehirlerimizin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri. Müreffeh ve gelişmiş bir toplum olmamızın ancak bu sorunların üstesinden gelinmesine bağlı olduğunu paylaşmak isterim" dedi.

Tarihsel olarak toplumdan ayrı bir yaşam biçimi ve geleneğe sahip olan Roman vatandaşların, sürekli olarak sosyal bir dışlanmaya maruz kaldıklarına ve modern yaşamın yaygınlaşmasıyla geleneksel yaşamlarını sürdürebilecek geçim kaynaklarının çoğunu kaybettiklerine dikkat çeken Daşdemir "Biz yaptığımız araştırma ile gündelik hayattan, çalışma hayatına, aile yaşantısı ve arkadaş ortamına kadar Roman vatandaşlarımız ile ilgili algının ne olduğunu; yaşadıkları sıkıntı ve sorunların neler olduğunu ortaya koyduk" dedi.

Yapılan araştırma bulgularına dayanarak yaptığı analizlerin kendisini şu dört konuda öneri geliştirmeye yönelttiğini ifade eden Daşdemir bu önerileri şöyle sıraladı: "Romanlar hakkında toplumda farkındalığın artırılmasına ve negatif algının kırılmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle Romanlara yönelik negatif yargıların temelinde Roman çocukların sokakta çalıştırılmaları olduğu düşünülmektedir. Romanların düşük statülü işler dışında da toplumda görünür hale gelmelerinin sağlanması mevcut negatif yargıların dönüşmesini sağlayabilir. En önemli konulardan biri de eğitimdir. Roman çocukların ve diğer çocuklar ile aynı okullarda okumalarının koşullarının sağlanması yerinde olacaktır. Roman mahalleri başka bir mekana taşınmadan yerinde rehabilite edilmelidir. Roman yerleşimlerinin ve yaşam şekillerinin önemsendiği projeler üretilmelidir. Son olarak ise Roman vatandaşlara güven esasında yaklaşıldığının gösterilmesi gerekir".

"Modernleşmeyle, Roman Vatandaşların Geçim Kaynaklarının Çoğu Gitti"

"Modernleşmeyle, Roman Vatandaşların Geçim Kaynaklarının Çoğu Gitti"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim