• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Moda Dünyasında Fark Oluşturacak Program

Moda Dünyasında Fark Oluşturacak Program
Teknolojinin hızla ilerlemesi pek çok alanda olduğu gibi moda sektöründe de etkisini gösteriyor.

Teknolojinin hızla ilerlemesi pek çok alanda olduğu gibi moda sektöründe de etkisini gösteriyor. Bunun son örneği olarak "Marvelous Designer" programı gösterildi. Program sayesinde tasarlanan kıyafetler, üretim aşamasına geçilmeden 3 boyutlu yani gerçek haliyle görülebiliyor.

Moda dünyasında fark oluşturacak Marvelous Designer programının eğitimi Türkiye'de yalnızca Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünde veriliyor. İçerdiği özellik ile tekstil sektörünün hızlanmasını ve üretimde hata payının düşmesini sağlayacak olan programla ilgili, Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şöhret Aktepe bilgi verdi. Şu an Türkiye'de bu eğitimi veren tek kurum olduklarını belirten Aktepe, Marvelous Designer'ın 3 boyutlu giysi ve kumaş simülasyonu programı olduğunu ifade etti. Programın içeriğinden söz eden Aktepe; "Bu programda giysi ve dikiş sanal ortamda teyellenerek iki boyutlu ekrandan üç boyutlu ekrana aktarılıyor. Bu şekilde giysinin 3 boyutlu yani gerçek halini görebiliyoruz" dedi.

TASARIMLARIN FARKLI KUMAŞ ÇEŞİTLERİNDEKİ DURUŞUNU GÖRMEK MÜMKÜN

Çıkış noktası Güney Kore olan programın, Amerika'da yer alan bütün animasyon stüdyolarındaki karakterlerin giysilerini oluşturmada kullanıldığını söyleyen Aktepe, Programın bir başka özelliği ise tasarlanan giysi, bilgisayar ortamına aktarılırken elbiseye kumaş özellikleri de girilebiliyor. Böylece tasarımın farklı kumaş çeşitleri üzerinde nasıl durduğunu görebiliyoruz. Farklı renkler ve bütün bilgisayar formatlarında resimler girilerek elbiseye, renk, boyut ve hacim katabiliyoruz. Bu şekilde elbisenin gerçekte nasıl durduğunu algılamak mümkün oluyor" diye konuştu.

"Bu programda kumaş varyantlarından tutun, dikiş tekniklerine kadar her türlü simülasyonu 360 derece dönebilme özelliği ile görme imkanına sahipsiniz" diyen Aktepe, programın Amerika'daki bazı okullarda ve İngiltere'de okutulduğunu söyledi.

PROGRAMIN TÜRKİYE'DEKİ İLK UYGULAYICILARI HALİÇ MEZUNLARI OLACAK

Tasarımların üretime geçme aşamasında hız ve teknolojinin önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şöhret Aktepe, "Varyantları ve duruşları çok hızlı bir şekilde almamız gerekiyor. Endüstri sanayi de bizden bunu istiyor. Eskiden daha kısıtlı imkan vardı ancak bu programla tasarımın bitmiş halini 3 boyutlu şekilde görebiliyoruz" ifadelerini kullandı. Bu dersi gören öğrencilerinin mezun olup iş bulma aşamasına geldiklerinde programı uygulayacak ilk isimler olacağını belirten Aktepe, "Öğrencilerimiz Avrupa'da uygulanan bir programı Türkiye'de ilk defa uygulayan genç tasarımcılar olacak" diye konuştu.

"ÖĞRENME AŞAMASI ÇOK KEYİFLİ"

Haliç Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Yasemin Tut öğrendikleri programın iş hayatında kendilerine fayda sağlayacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Tercih yapmak için üniversiteleri araştırırken Haliç Üniversitesinin böyle bir programı olduğunu öğrendim. Okula geldiğimde programı gördükten sonra geleceğim ve mesleğimde bana çok yararı olacağını fark ettim. Şuan öğrenme aşamasındayız ve çok zevkli gidiyor. Eminim ki mezun olunca bu programı ilk bilenler biz olacağız ve bu bizim için çok güzel bir duygu.'

Moda Dünyasında Fark Oluşturacak Program

Moda Dünyasında Fark Oluşturacak Program

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim