• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

MİT ile TSK arasına 'bedelli' girdi

MİT ile TSK arasına 'bedelli' girdi
Bedelli askerlikten gelmesi beklenen 11.5 milyar TL’nin aktarılacağı Savunma Fonu’ndan aslan payının MİT’e gidiyor olması TSK’yı rahatsız etti.

Askeri kaynaklar, "Fon, 2012'de çıkarılan kanunla MİT ve Emniyet'in de kullanımına açıldı. Son dönemde ise özellikle MİT için kullanılıyor" uyarısında bulundu.

Yaşı tutan yaklaşık 640 bin asker adayının hepsinin bedelli askerlikten faydalanması halinde 11.5 milyar gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bedelli askerlikten elde edilecek gelirin sadece Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na (SSDF) aktarılacağını açıkladı. Gözler askerin ihtiyaçları için kullanılması gereken bu bütçeye çevrildi.

KAYNAK MİT’E AÇILDI

Bugün'ün haberine göre TSK'nın modernizasyon ihtiyaçları için ayrılan fonun, farklı amaçlar için kullanılmaya başlanması askerde rahatsızlık meydana getirdi. Daha önce Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Kanunu'nda yapılan değişiklikle Destekleme Fonu, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de kullanımına açıldı. MİT ile Emniyet'in istihbarat ve güvenlikle ilgili yapacağı bazı alımlar artık bu fondan karşılanmaya başlandı. 1,5 milyar dolar bulunan fona tahakkuk eden yaklaşık 4,5 milyar doların ise Hazine'nin kasasında olduğu ve daha sonra kullanılmak üzere tutulduğu öğrenildi.

Fondaki paranın önemli bir bölümü artık MİT için harcanıyor. Fona devredilecek paradan aslan payını yine MİT'in alabileceği konuşuluyor.

SSM DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Kanun ilk çıktığında MİT yetkilileri, SSM'ye ihtiyaçlarını bildiriyor ve bu gereksinimler fondan karşılanıyordu. Fakat Bakanlar Kurulu'nda çıkarılan bir kararla SSM devre dışı bırakıldı. Böylece SSM, MİT'in ne satın aldığını bilmeden sadece fondan ödeme yapmaya başladı. Bu da denetim sorunlarını beraberinde getirirken TSK'nın tepkisini çekti.

BEDELLİ ASKERLİK KOMİSYONDAN GEÇTİ

AK Parti’nin bedelli askerlikle ilgili TBMM Başkanlığı’na sunduğu Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanu-nu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin bugün TBMM Genel Kurul’una geleceği belirtildi. Sözleşmeli erbaş ve erliğe başvuruda ortaöğretim mezunları için başvuru yaşının 20’ye indirilmesi ve askerlik yapma şartının kaldırılması da teklif kapsamında.

TSK’DAN İTİRAZ VAR

Fonun kullanımına hem Savunma bürokratları hem de TSK itiraz etti. Askeri projeler için ayrılan bu fonun hatırı sayılır bir kısmının MİT'e kullandırılması tepki çekti. Askeri kaynaklar, "Fon, TSK'nın modernizasyon projeleri için kullanılıyordu. 2012'de çıkarılan kanunla MİT ve Emniyet'in de kullanımına açıldı. Son dönemde ise özellikle MİT için kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu. Askerin itirazlarını Başbakan’a ileteceği kaydedildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim