• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Mısır'dan Türkiye'ye diplomatik 'darbe'

Mısır, Türkiye'nin Kahire Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan etti.

Mısır, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan etti. "Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmesini" gerekçe gösteren Mısır, Ankara'yla diplomatik ilişkilerin derecesini de düşürdü.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, "istenmeyen kişi" ilan ettiği Büyükelçi Botsalı'dan ülkeyi terk etmesini istedi.

Türkiye'yle diplomatik ilişkilerin derecesini düşürme kararı alan Mısır ayrıca Ankara Büyükelçisi'ni de geri çağırdı. Botsalı'nın üç gün içinde Türkiye'ye döneceği öğrenildi.

"DUA ETMEYE DEVAM EDECEĞİM"

Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra Mısır hükümetinin aldığı kararı AA'ya değerlendiren Botsalı, "Türk ve Mısır halkları kardeştir. Mısır'ın iyiliği için dua etmeye devam edeceğim. Mısır çok önemlidir. Mısır'ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir" diye konuştu.

"İÇ İŞLERİMİZE KARIŞMAYIN"

Türkiye’nin son dönemde Mısır’da yaşanan siyasi olaylarda aldığı tavrı protesto eden bir grup Mısırlı, geçtiğimiz günlerde Botsalı’nın Giza’daki konutu önünde gösteri düzenlemişti. Göstericiler, “Mısır halkı Türk büyükelçisi'nin gönderilmesini istiyor” ve “Türkiye’nin, Mısır’ın iç işlerine karışmasını istemiyoruz” yazılı pankartlarla eylem yapmıştı.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’nın Mısır yönetimince istenmeyen adam ilan edilmesi Ankara’da diplomasi kulislerine bomba gibi düştü.

Botsalı bu sabah Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın Protokol Dairesi Genel Müdürlüğü tarafından çağrıldı ve kendisinin Mısır’ın içişlerine karıştığı gerekçesiyle “persona non grata” yani istenmeyen adam ilan edildiği bildirildi.

Botsalı kısa süre önce biten bu görüşme sonrası Ankara’ya bilgi vererek, istenmeyen adam ilan edildiğini bildirdi ve Mısır’ın diplomatik ilişki seviyesini büyükelçi düzeyinden maslahatgüzar seviyesine indirdiğini iletti.

Dolayısıyla daha önce istişareler için Kahire’ye çağrılmış olan Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddinin’in de Türkiye’ye geri dönmesi söz konusu olmayacak. Dışişleri Bakanlığı’nın da bir değerlendirme yaparak mütekabiliyet çerçevesinde Mısır’ın Ankara Büyükelçisi’nin istenmeyen adam ilan etmesi bekleniyor.

GÜL: BİR ELMANIN İKİ YARISI GİBİYİZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, "Ümit ediyorum ki ilişkilerimiz tekrar rayına oturur. Türkiye ile Mısır bir elmanın iki yarısı gibidir" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Giresun Valiliği’ne yaptığı ziyaret sırasında, "Mısır yönetiminin, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisinin ülkeden ayrılmasına ilişkin" kararının sorulması üzerine, "Orada olağanüstü bir dönem var. Ümit ederim ki bütün Türkiye ve Mısır arasındaki bu duruma geçici, konjonktürel bakmamız gerekir. Mısır'ın da biran önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz" dedi.

Türkiye ve Mısır'ın Akdeniz'in iki yakasında bir elmanın adeta iki yarısı gibi olduğunu vurgulayan Gül, "Akdeniz'in güneyine baktığımızda Mısır gibi büyük bir devlet, kuzeyine baktığımızda Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Dolayısıyla tarih boyunca da çok sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Türk iş adamlarının çok önemli faaliyetleri var. Şüphesiz ki tabii Mısır'da olup bitenlerden çok üzüldük, bunu açıkça da paylaştık. Ümit ediyorum ki ileride bütün bunlar tekrar rayına oturur" diye konuştu.

www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim