• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Mısır'daki idam kararlarına protestolar sürüyor

Mısır'daki idam kararlarına protestolar sürüyor
Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararı, tüm yurtta protesto edildi.

İstanbul'da Uluslararası Af Örgütü üyesi bir grup, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararını protesto etti.

"Ölüm cezalarına son" yazılı pankart açarak Karaköy'deki Tünel girişinde toplanan grup, ellerinde idam cezalarının durması talebini içeren dövizler taşıdı. 

Grup adına açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü üyesi Simge Memişoğlu, "İdam cezası hiçbir koşul altında kabul edilemez. Ölüm cezasını henüz kaldırmamış devletler hemen harekete geçmeli ve bu insanlık dışı cezayı kaldırmalı. Tüm ölüm cezası kararlarını hafifletmeye ve ölüm cezasını yasaklayan bir morotoryum ilan etmeye çağırıyoruz" dedi.

Giresun

Giresun'da, bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilere mensup bir grup, basın açıklamasıyla darbe karşıtı 528 kişi hakkında idam kararı verilmesi protesto etti.

Atatürk Meydanı'nda toplanan gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Anadolu Gençlik Dergisi Giresun Şube Başkanı Murat Yüksel, idam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle ilgisinin olmadığını söyledi.

Basın açıklamasının ardından gruptakiler, Mısır'da idama mahkum edilen 528 kişi için dua etti.

Kırklareli

Kırklareli'de bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilere mensup bir grup, Mısır'da 528 kişi hakkında idam kararı verilmesini protesto etti.

Şevket Dingiloğlu Parkı'nda bir araya gelen grup adına basın açıklamasını okuyan Anadolu Gençlik Kulübü Başkanı Ömer Faruk Peşkir, "Bize düşen hakkı üstün tutan bir anlayışla adil bir düzene dayanan yeni bir dünyayı kurmak için yürüyüşümüze devam etmektir. Müslüman olsun ya da olmasın tüm insanların temel hak ve özgürlüklerini gözetecek İslam Birliği mutlaka tesis edilecektir." dedi.

Konuşmaların ardından, bazı öğrenciler Mısır'daki idam kararlarına dikkati çekmek için sembolik darağacı kurdu, kefeni temsilen beyaz örtüye sarıldı.

Malatya

Malatya'da bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti.

Soykan Parkı'nda toplanan grup, Mısır'daki darbe yönetimine tepki gösterdi. Temsili darağacı kuran ve kefen giyen gruptakiler, "İhvan'a selam, direnişe devam", "Katil Sisi, Mısır'dan defol" sloganları attı.

Grup adına konuşan MAZLUMDER Malatya Şube Başkanı Kadir Yılmaz, "Dünya ülkelerini ve uluslararası organizasyonları, Mısır'da yaşanan darbeye ve katliamlara karşı hukuki ve ahlaki duruş sergilemeye, yaptırım uygulamaya davet ediyoruz" dedi.

İzmir

İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, idam kararına ilişkin infazın uygulanmaması, hukuki değerlere saygı gösterilmesi ve adil yargılama imkanı sağlanması talepleriyle Mısır Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ve savcılığına yazı gönderdi.

Cumhuriyetci Avukatlar Grubu, Mısır'da 528 kişi hakkında idam cezası verilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yargılanan sanığın dinine, ırkına veya politik görüşüne bakmaksızın adil yargılanma hakkına sahip olması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun, insanlığın ortak birikimiyle oluşan hukuki değerlere saygı duyulması, idam kararının infaz edilmemesi ve sanıkların adil bir yargılamayla yargılanmasını talebiyle Mısır Cumhurbaşkanlığı'na, Mısır Adalet Bakanlığı'na ve savcılığa faks ve e-posta yoluyla yazı gönderdiği ifade edildi.

Uşak

Uşak Belediyesi önünde toplanan grup İsmetpaşa Caddesi üzerinden slogan atarak Tritoğlu Parkı'na kadar yürüdü. Burada Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Memur Sen Uşak Şube Başkanı Emin Acar 32 sivil toplum örgütünün ortak basın bildirisi okudu. 

Darbe karşıtlarını dünyanın gözleri önünde camilerde katleden yönetimin bir an önce hesap vermesi gerektiğini belirten Acar şunları söyledi:

"Müslümanlara karşı sürdürülen bu zulmün sona ermesi için sesimizi dahada yükselteceğiz. Suudi Arabistan, ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler yaşanan olaylardan sorumludur. Mısır'da darbeyi destekleyenler bu statükonun değişmesini istemiyor. Biz inanan, düşünen, özgürlüğe sevdalı olan insanım diyen herkesi Mısır'da ki zulme sessiz kalmamaya davet ediyoruz" 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim