• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Mimik Kırışıklarına Botoks İle Son

Mimik Kırışıklarına Botoks İle Son
Mimik kırışıklıklarının botoks ile sonlandırılabileceği belirtildi.

Mimik kırışıklıklarının botoks ile sonlandırılabileceği belirtildi.

Dr Plus Klinik Medikal Direktörü Dermatolog Dr. Gül Yıldırım, botoks uygulamaları konusunda az çok bilgi sahibi olunduğunu iz ama yine de bazı teknik bilgilerin üzerinden geçilmesi ve yeniliklerin paylaşılmasında fayda olacağını söyledi.

BOTOKS YILAN ZEHRİ MİDİR?

Botoks enjeksiyonlarında kullanılan toksin Clostiridium Botulinum adı verilen besin zehirlenmelerinden sorumlu bir bakteriden elde edildiğini anlatan Dermatolog Dr. Gül Yıldırım, "Toksin, uygulandığı kaslarda geçici relaksasyon yaratarak etkili oluyor. Botoks uygulamalarında amaç aşırı aktivitesi olan yüz kaslarımızda rahatlama meydana getirerek zaman içinde çizgilerin derinleşmesinin önüne geçmektir" dedi.

MİMİK KIRIŞIKLIKLARI KİMLERDE DAHA ÇOK OLUR?

Dermatolog Dr. Gül Yıldırım, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti; "Bazılarımız mimiklerini çok kullanarak yıllar içinde derin çizgilere sahip olur. Mesleği gereği öğretmenler, oyuncular ya da mizacı dolayısıyla fazla mimik kullananlar için düzenli yapılan dozunda botoks uygulamaları ile sert, üzgün, kızgın, yorgun ifadeler yumuşatılabilir.

BOTOKS ENJEKSİYONLARINI NERELERDE KULLANIYORUZ?

Botoks enjeksiyonlarını sıklıkla göz çevresi kaz ayağı çizgileri, kaş ortası çatma çizgileri, alın çizgileri, ağız köşelerinde aşağı sarkma durumlarında kullanıyoruz. Bunun dışında estetik amaçlı olarak çenedeki gamzelenmenin hafifletilmesi, dudak üstü barkod çizgilerinin, gummy smiles dediğimiz gülme sırasında üst dişlerin göründüğü durumlarda, boyun sarkmaları ve burun ucunun kaldırılmasında tercih edebiliyoruz. Tedavi amaçlı olarak migren ağrılarının azaltılması, aşırı terlemenin giderilmesinde oldukça başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

DAHA İYİ SONUÇLAR İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Botoks uygulamaları hasta memnuniyetinde anahtar nokta, öncelikle konsültasyon ve yüzün anatomik yapısının değerlendirilmesine yeterli zamanın ayrılmasında yatıyor. Hastanın daha önce botoks enjeksiyonu yaptırıp yaptırmadığı yaptırdıysa bir komplikasyon yaşayıp yaşamadığı gibi durumlar sorgulanmalı. Hastanın bazı çizgilerin kaldığı naturel bir görünüm mü yoksa tüm çizgilerin kaybolduğu maksimum etkiyi mi istediği önem taşıyor. Bazı bölgelere enjeksiyon anatomik yapıya göre değişkenlik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse alın bölgesi geniş olan hastalarda bu bölgeye yapılan botoks enjeksiyonu ile alın daha geniş görünebilir. Üst göz kapağı fazlalığı ve düşüklüğü olan hastalarda alın bölgesine uygulanan botoks göz kapaklarının daha da ağırlaşmasına neden olabilir. Dolayısıyla anatomik farklılıkların göz önünde bulundurulması istenmeyen etkilerin önlenmesi açısında önem taşır.Bunun dışında metabolizma hızları, hangi bölgenin onlar için öncelik taşıdığı gibi sorular sorularak uygulama dozları optimize edilmelidir.

UYGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Botoks enjeksiyonları öğle tatilinde uygulanabilen 10-15 dk kadar süren bir uygulamadır. İnce uçlu mezoterapi iğneleriyle konforlu bir şekilde uygulama yapılabilmektedir. Ağrı eşiği düşük olanlarda lokal anestezik etkili bir krem işlem öncesinde acı hissini azaltmak için uygulanabilir.

İŞLEMDEN SONRA DİKKAT ETMEM GEREKENLER NELERDİR?

İşlemden sonra ilk 4 saat ağır egzersiz ve masajdan kaçınılması gerekmektedir. İlk bir kaç saat bol gülümseme önerilir.

BOTOKS UYGULAMASININ YAN ETKİLERİ NEDİR?

Enjeksiyon yoluyla yapılan tüm işlemlerde olduğu gibi morluk oluşma riski vardır. Bu riski minimuma indirgemek için işlem öncesi kan sulandırıcı ilaç ( asprin ,antienflamatuar,omega-3), yeşil çay, gingko biloba alınmamalıdır.

Hastaların yüzde 10 unda uygulama sonrası baş ağrısı oluşabilir.

Kaşlarda asimetri oluşması durumunda kontrol enjeksiyonunda düzeltme yapılabilir.

Oluşabilecek en önemli yan etki göz kapağında düşüklüktür. Göz kapağına çok yakın yapılan uygulamalarda göz kapağını kaldıran kasın etkilenmesi sonucu düşüklük olabilir. Bu durumda botox etkisi hafifleyene kadar hastaya göz damlası kullandırılır.

Hastalar tarafından sıklıkla ifade edilen "şeytansı bakış" ya da "şaşkın bakış" görünümü aşırı doz ya da anatomik yapı yeterince değerlendirilmeden yapılan uygulamalar ile oluşmaktadır. Doğal olmayan sonuçlar da artık botoks yan etkileri arasında yerini almıştır.

ETKİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Botoks enjeksiyonları sonra hastalar etkiyi 2-8 gün arasında hissederler. Maksimum etkiye 3-4. haftalarda ulaşılır. 2. haftada kontrol enjeksiyonu yapılabilir.

HANGİ SIKLIKTA TEKRARLANABİLİR?

Botoks enjeksiyonlarından sonra maksimum etki 3-4. haftalarda ortaya çıkarken 3. ayda kas aktivitesinin yüzde 50 si, 4. ayda yüzde 80 i geri gelmektedir. Dolayısıyla kişiden kişiye değişmekle birlikte en erken 4. ay olmak üzere 4-6 ay aralıklarla tekrarlanabilir.

BOTOKS TÜM KIRIŞIKLIKLARI ORTADAN KALDIRIR MI?

Botoks enjeksiyonları dinamik kırışıklık denilen mimik kullandığımızda ortaya çıkan kırışıklıklara etki göstermektedir. Derinleşmiş ve yerleşik kırışıkları hafifletir ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Çizgiler derinleşmişse botoks uygulamasının yanında dolgu enjeksiyonları daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar. En ideali çizgiler derinleşmeden düzenli aralıklarla botoks enjeksiyonunun uygulanmasıdır.

Güzel yaşlanmak isteyenler için vazgeçilmezler arasında yerini koruyan botoks enjeksiyonları, son derece pratik ve etkili olması dolayısıyla biz profesyonellerin de severek yaptığı bir uygulama. Botoks enjeksiyonları sayesinde kimi zaman kızgın ifadeyi değiştirdik, kimi zaman üzgün görünümü mutlu bakışlara dönüştürdük. Botoks konusunda felsefem doğallıktan uzaklaşmadan taze bir görünüme kavuşmanın yanında kusurların hafifletilmesi, bunu yaparken abartıdan uzak kalınması."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim