• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 12 °C

Mide Ülseri Ve Kanserinde Bakteriyle Tedavi Umudu

Mide Ülseri Ve Kanserinde Bakteriyle Tedavi Umudu
Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) mide ülseri ve tedavisinde önemli bir başarıya imza attı.

Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) mide ülseri ve tedavisinde önemli bir başarıya imza attı. Üniversitenin ATOMS iGEM Takımı midede bu iki hastalığa sebep olan bakteriyi bir başka bakteride genetik değişiklik yaparak yenmeyi başardı. Hastalık yapan bakterinin etkisiz hale getirilebileceği laboratuvar ortamında kanıtlandı. Çalışma ABD'de dünyanın en saygın sentetik biyoloji yarışması iGEM'de gümüş madalya aldı.

AMANSIZ HASTALIĞA AMANSIZ MÜCADELE

Mide ülseri ve kanseri ülkemizde ve dünyada milyonlarca insanın pençesine düştüğü hastalıkların başında geliyor. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve öğrencilerinin oluşturduğu iGEM ATOMS Takımı bu iki amansız hastalıkla mücadelede farklı bir tedavinin yolunu genetik çalışmayla açtı. TÖÜ İGEM, projeyi 16 kişilik bir öğrenci takımıyla hazırladı. Başkanlığını Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Gündüz'ün yaptığı takıma diğer hocalar da danışmanlık yaptı. Ekip de tıp fakültesi 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden oluştu.

TEDAVİDE İLACIN DIŞINDA YENİ YOL

Takım "mide ülserine ilaç tedavisiyle değil de bakterilerle bir çözüm bulabilir miyiz" sorusuna yanıt aradı. 1 yıldan uzun bir zaman diliminde yapılan genetik araştırmalar sonucunda Ecoli adlı bakteriye, helicobacterpylori denilen ve mide ülserine sebep olan bakteriyi yenebilmesi için çeşitli fonksiyonlar kazandırıldı.

BAKTERİ UZAKLAŞTIRILDI

TÖÜ Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Gündüz konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Helicobacterpylori bakterisi insanların çoğunda ülser hastalığına veya gastrik kansere sebep oluyor. Biz projemizde bu bakteriyi bir başka bakteri ile öldürmeyi hedefledik. Ve başarılı olduk. Helicobacterpylori'yi vücuttan uzaklaştırdığınız zaman ülser hastalığını vücudun kendisi tamir edebiliyor. Ancak gastrik kanser yani mide kanseri için böyle bir durum söz konusu değil. Onun için özel bir tedavi metodu geliştirmemiz gerekiyordu. Bunu da hazırladığımız bir genetik devre sayesinde yapmaya çalıştık. Bir miktar da başarılı olduk. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek. "Proje ABD'de düzenlenen iGEM'de Dünya Üniversitelerarası Genetik Mühendisliği ve Sentetik Biyoloji Yarışması'ndan gümüş madalya ile döndü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim