• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

MHP'den ekonomi yönetimine uyarı

MHP'den ekonomi yönetimine uyarı
Tanrıkulu, TÜİK'in açıkladığı rakamların güvenilir olmaktan çıktığını savundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin çarklarının giderek yavaşladığını ileri sürerek, Merkez Bankasının verilerine göre Ağustos ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranının yüzde 74,2'ye gerilediğini hatırlattı. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde bir önceki yılın aynı ayına göre, dayanıklı tüketim malları, ara malları, gıda ve içecekler ile yatırım mallarında ciddi azalışlar gözlemlendiğini belirten Tanrıkulu, "Türkiye'nin imalat sanayindeki kapasite kullanım oranı, 2012'den bu yana yerinde saymaktadır. Bu durumu çözmesi beklenen, hissetmesi gereken ekonomi yönetiminden ise konu hakkında tek bir açıklama dahi yoktur" ifadelerini kullandı.

Dünyanın önde gelen finans grubu Barclays'ın Türkiye için 2014 büyüme tahminini yüzde 3,3'ten yüzde 3'e indirdiğini, enflasyon tahminini yüzde 8,4'ten yüzde 9'a yükselttiğini ve müşterilerine Türkiye için ağırlıklarını azaltma tavsiyesinde bulunduğunu aktaran Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Ekonomide yaşanan durgunluk her alanda kendini hissettirmekte, bu bağlamda reel kesim güven endeksi Eylül sonuçlarına baktığımızda Mayıs ayından bu yana düşme eğilimi olduğu görülmektedir. Türkiye'de tüm üretim sektörleri başarısız dış ticaret anlayışı nedeniyle giderek ithalat bağımlısı hale dönüşmektedir. 2013'te her 100 dolarlık ihracatımız için 62 dolarlık ara malı ithalatı yapılmasına karşın halen bu çarpık sistem ve sorun ekonomi yönetimince düzeltilememiştir. 2013'te ihracatın yüzde 59,2'sini, ithalatın ise yüzde 39,9'unu gerçekleştiren KOBİ'lerimiz finansmana erişim zorluğu, yeni pazar sorunları, kısa vadeli dış borçları gibi sorunları her geçen artmaktadır. Bunun üstüne zaten aşırı oynak ve son günlerde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarıyla iyice yükselen döviz kurları girişimcimizi daha da perişan bir hale getirmektedir."

"TÜİK'in yöntem değişikliği yaparak gelir dağılımı ve yoksullukla ilgili verilerinin 2006 öncesiyle kıyaslanmasını engellediğini" iddia eden Tanrıkulu, kurumun açıkladığı rakamların güvenilir olmaktan çıktığını savundu.

Türkiye 2014 itibariyle dünya üzerinde 38 dolar milyarderi ile en fazla dolar milyarderine sahip 14'üncü ülke olduğunu ancak IMF verilerine göre kişi başına gelir bakımından 67'nci sırada yer aldığının altını çizen Tanrıkulu, "Çarpık ve adaletsiz gelir dağılımı 12 yıldır artarak devam etmektedir" görüşünü paylaştı.

Ahmet Kenan Tanrıkulu, 91 bin esnafın kefalet kooperatiflerine 461 milyon liralık ana para borcu ve 400 milyon liralık bir gecikme faizi borcu bulunduğunu belirterek, esnafın borcunu vadesinde Halkbank'a ödeyemediğini ileri sürdü. Tanrıkulu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu vahim durumu itiraf eden ve bunun sorumlusu olan ekonomi yönetimi ise esasen bütçe rakamlarını dengeleyebilmek için umutlarını bir defalık gelirlere bağlayarak bu borçları yapılandırma hazırlığı içindedir. Çünkü bütçenin ilk 8 ayda vergi gelirlerindeki artışı (yüzde 7), 8 aylık enflasyonun (yüzde 9,54) gerisinde kalmıştır. Girişimcimiz, esnafımız, çalışanımız, çiftçimiz ekonomik ve sosyal anlamda kalkınamıyor. Ülke çapında yatırımlar baş aşağı olurken, tüketim yerinde saymakta, ihracat soluksuz kalmış ve tüm bunlara rağmen düşüyor diye algı yaratılmaya çalışılan cari açık, halen ekonomimiz için risk değeri taşıyan rakamlarda seyretmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak makroekonomik öngörüleri, planları tutmayan ekonomi yönetimini uyarıyor; gerçekleşen başarısız ekonomik rakamlara göre planlarda revizyon yaparak ekonomimizi küçültmek yerine, milletimizin ve girişimcimizin bu borç batağından kurtulmasını ve gerçek anlamda kalkınmalarının sağlamasını bekliyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim