• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

Mevlana Ve Ney

Mevlana Ve Ney
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakülte ile Düzce Üniversitesi Ney ve Tasavvufi Düşünce Topluluğu tarafından Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü...

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakülte ile Düzce Üniversitesi Ney ve Tasavvufi Düşünce Topluluğu tarafından Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü kapsamında düzenlenen "Mevlana ve Ney" adlı program gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu'nda ki programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Yıldız Doyran, Neyzen Ali Ortapınar, Düzce İl Müftüsü Selami Emen, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Program, neyzenlik ve tasavvuf müziği konularında usta bir isim olan Neyzen Ali Ortapınar ile Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Topluluk Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Atıf Akgün'ün ney icrası ile başladı. Yürekleri titreten ney sesi, etkinliğe katılanlara huzur dolu anlar yaşattı.

Ney dinletisinin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Hz. Mevlana ile ilgili bilgiler verdi. "Neyzen Ali Ortapınar hocamızı aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz" diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. İlhan Genç, Hz Mevlana'nın Şems ile tanışmışlık süresinin toplam 22 ay olduğunu, 22 ayın Hz. Mevlana'nın hayatını değiştirdiğini, Şems ile tanışmasından sonra Hz. Mevlana'nın şiir kapısını açtığını ve sırlar dünyasına eriştiğini ifade etti.

Mesnevi'nin günümüze ulaşmasında Hz. Mevlana'nın öğrencisi Hüsamettin Çelebi'nin büyük emekleri olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan Genç, Hz. Mevlana ile Hüsamettin Çelebi'nin 10 yıl içerisinde 24 bin beyitlik Mesnevi'yi kaleme aldıklarını sözlerine ekledi.

Hz. Mevlana'nın ölüm kavramını hiçlik çukurundan çıkardığına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan Genç, Hz. Mevlana'nın ölümünü düğün gecesi, Allah'a varma gecesi olarak gördüğünü belirterek, insanlığı bu ölüm kabusundan kurtardığını ifade etti. Mevlevilerin neyi, insanı kamil olarak nitelendirdiğini de belirten Prof. Dr. Genç, sözü Neyzen Ali Ortapınar'a bıraktı.

Neyzen Ali Ortapınar, programın insanlık alemine hayırlar getirmesini temenni ederek sözlerine başladı. Hz. Mevlana'nın yaşantısının Kuran-ı Kerim'in ruhuna ve Peygamberimizin sünnetine uygun olduğunu vurgulayan Ali Ortapınar, tasavvufta ilk kaynağın Kuran-ı Kerim, ikinci kaynağın Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa (SAV) olduğunu söyledi. "Tasavvuf, Cenab-ı Hak'kı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf, bir arınma disiplinidir" diyen Ali Ortapınar, Hz. Mevlana'nın öğütleri ile konuşmasını noktaladı.

Ney dinletisi ve ilahilerle devam eden programın sonunda Ney ve Tasavvufi Düşünce Topluluğu Başkanı Gülhan Uluer, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Program, Neyzen Ali Ortapınar ve Yrd. Doç. Dr. Atıf Akgün'e plaket ve teşekkür belgesinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Mevlana Ve Ney

Mevlana Ve Ney

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim