• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Mesleğe adımlarını ilk baretlerini takarak attılar

Mesleğe adımlarını ilk baretlerini takarak attılar
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrenci kulüplerinden Yapı Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte, YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü kazanarak kayıtlarını yaptıran öğrenciler, eğitim hayatlarına ilk baretlerini takarak başladı.

Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, STFA İnsan Kaynakları Direktörü Aslı Poçan, İnşaat Fakültesi öğretim üyeleri, genç mühendis adayları ve davetliler katıldı. İlki 2013 yılında Yapı Kulübü tarafından gerçekleştirilen “İlk Baretim” etkinliği 2014 yılında da yine yoğun ilgiyle gerçekleştirilmişti. Bu yıl 3.’sü düzenlenen etkinlikle inşaat mühendisliğini yeni kazanan öğrenciler, aileleri ve hocalarının da katıldığı etkinlikte beyaz baret takarak mesleğe ilk adımı attı. 

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek, konuşmasına son dönemde yaşanan terör saldırılarında şehit olan güvenlik görevlileri ile Ankara’da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara ise şifa dileyerek başladı. Yapı Kulübü'nün yaptığı etkinliğin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Rektör Yüksek, baret giyme törenlerinin genellikle mezuniyet törenlerinde gerçekleştirildiğini belirterek, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde ise daha eğitime başlamadan yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi.

Yüksek, “Mezun olana kadar işte gençlerimizin ilk üniversiteye başladıklarında ne yapacaklar? Ne olacaklar? Hayalleri ne? Niçin geldiler? 1. ve 2. sınıfta hemen bir tereddüt içerisine girerler. Niye? Üniversite sınavına hazırlanırken matematik, fizik, kimya eğitimi alırlar. Gelirler yine burada temel dersler. Ya biz niye geldik? Ben inşaat mühendisliğini kazandım ama ilk 2 yıl içerisinde inşaat mühendisliğiyle ilgili hiçbir şeyle karşılaşmazlar hemen hemen. Dolayısıyla biz gençlerimizi daha ilk günden baretle tanıştıralım da daha sonra da inşaat mühendisliğiyle ilgili kavramlarla tanıştırırız” şeklinde konuştu.

Türkiye’de sosyal bilimcilerin çok güzel konuştuğunu ve iyi ifadeler kullandığını ancak bu konuştuklarını somut ortama dökme konusunda sıkıntı yaşadığını, mühendislerin ise ürün ortaya koyduğunu fakat bunu tam olarak anlatamadığına işaret eden Yüksek, sosyal bilimcilere fen bilimi konusunda destek verilmesi, mühendislerin ise sosyalleştirilmesi gerektiğini aktardı. Yüksek, “İşte bizim kulüplerimiz belki de bunu yapıyorlar çok iyi bir şekilde. Kendilerini ifade edebiliyorlar, arkadaşlık kurabiliyorlar ve bunun gibi onlarca faaliyete imza atarak sosyal bir ortamı gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.

Dünyadaki değişimin üç ana unsuru olduğunu aktaran Rektör Yüksek, bunların bilim, teknoloji ve insan olduğunu ifade etti. Yüksek şunları söyledi: 
“Eğer bir ülkede bilim yoksa teknoloji yoktur. Bilim olabilmesi için insanın olması lazım. İnsanın da eğitilmesi lazım. Eğitim her şeyin başı. Eğitilmiş toplumlara baktığınızda dünyada Almanya’sından Fransa’sına, Japonya’sına bunların eğitim düzeyleri ya da teknolojik gelişimi sağlayan üniversitelere baktığımızda ülkelere baktığımızda bunların eğitim seviyelerinin çok yüksek olduğunu görürsünüz. Japonya’da hemen hemen yüzde 90-95 üniversite mezunu var. Almanya’da yüzde 60-70’lerde. Demek ki eğitim aslında teknolojiyle değişimle eşdeğer. 21. yüzyılın ise başarı faktörü şu; girişimci olacağız. İnovatif düşüneceğiz ve AR-GE ve inovasyona önem vereceğiz. Girişimci olmayan bir toplum hiçbir şey yapamaz. İnovatif düşünemeyen veya AR-GE’si olmayan bir toplum da başarıyı sağlayamaz.”

İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Berilgen de konuşmasında YTÜ İnşaat Mühendisliği’nin kazanan öğrencileri tercihlerinden ötürü tebrik etti. Berilgen, “Bölümümüzde halen 104 öğretim elemanı bulunmaktadır. Derslerinizde yararlanacağınız 6 laboratuvarımız bulunmaktadır. Bölümümüz Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edilmiştir. MÜDEK Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı’na (ENAFE) VE Qashingtn Accord’a üye olduğundan uluslararası akreditasyona sahiptir. Bu sayede bölümümüz Avrupa ülkeleri ve Amerika’da geçerli diploma verebilmektedir” dedi.

Yapı Kulübü Başkanı Sercan Seğmen ise, kulüp olarak kuruldukları günden bugüne 12 yıldır birbirinden farklı ve anlamlı etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Seğmen, etkinliklerde görev alan, bu etkinliklere katılan üyelerine teknik geziler ve diğer faaliyetler ile üniversite yaşamlarını ve ders dışı zamanlarını değerli kılarak kariyer yolculuklarında rakiplerinden bir adım önde olmasını gönülden arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim