• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Merkez Bankasından açıklama

Merkez Bankasından açıklama
Merkez Bankası, Haziran ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasını gıda ürünlerinde fiyatların yükselmesine bağladı.

Merkez Bankası'nın Haziran ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda, gıda grubunun yüksek seyrinin tüketici fiyatlarındaki düşüşü sınırladığı belirtildi. Raporda, bu dönemde, liradaki değer kaybının birikimli etkileri hafiflerken çekirdek göstergelerde yıllık enflasyonun nispeten yatay bir seyir izlediği tespiti yapıldı.

Raporda endekse yeni giren taze meyve fiyatlarının yüksek seyrinin işlenmemiş gıda fiyatlarındaki azalışı sınırladığı, işlenmiş gıda fiyatlarının arz yönlü sorunlara bağlı olarak yukarı yönlü seyrini sürdürdüğü ifade edildi.

Raporda ayrıca, imalat sanayi fiyatlarının son aylarda yatay bir seyir izleyerek tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü baskıların hafiflediğine işaret ettiği belirtildi.

BAŞÇI "ENFLASYON DÜŞECEK" DİYORDU

Başta Başkan Erdem Başçı olmak üzere, Merkez'den bir süredir yapılan açıklamalarda, enflasyonun Haziran ayında "belirgin" bir gerileme yaşanacağı öngörüsüne yer veriliyordu. Merkez'in düşüş, beklediği, piyasaların da fiyatların sabit kalacağını öngördüğü Hizaren ayında tüketici fiyatları endeksi yüzde 0.31 yükseldi. Yıllık enflasyon da yüzde 9.16 olarak gerçekleşti.

ÇARŞI, PAZAR KÖTÜ HABERİ ÖNCEDEN VERMİŞTİ

DHA'nın İstanbul pazar yerlerinde bir ay arayla yaptığı belirlemeler de, fiyatların meyve ve sebze yükseliş eğilimini koruduğunu gösteriyordu. Enflasyon verilerinin açıklanması öncesinde yapılan piyasa araştırması, kuraklık ve don etkisiyle rekolte kayıpları yaşanan meyve fiyatlarında Ramazan ayının da etkisi ile artışların olduğunu ortaya koymuştu.

Buna bağlı olarak, tarla ürünlerinin tezgahlara inmesi ile genel olarak Haziran ayında düşen sebze fiyatları bu yıl yükseliş eğilimini sürdürdü. Domatesin kilo fiyatı yüzde 150'lik artışla 2.5 liraya dayanırken, fasulyenin kilo fiyatı yüzde 100 artışla 5 liraya yükseldi. Zamlar, şeftalide ve kayısıda da yüzde 100'ü buldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim