• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Merdiven altı kliniklere dikkat

Şevki Akaydın; 'Taşıyıcı annelik her sürecin yasal denetimden geçtiği ülkelerde tercih edilmeli.'
Taşıyıcı annelik için ekonomik fiyat paketleri sunulması nedeniyle Kıbrıs, Girit, Hindistan ve bazı Türki Cumhuriyetleri tercih ediliyor. Amerika'da tüp bebek aşaması da dahil olmak üzere ortalama 90 bin Dolar ve üstü bir maliyete çıkan taşıyıcı annelik hizmeti, bu ülkelerde 40-50 bin Dolara veriliyor. Yurtdışı yaşam, sağlık ve eğitim merkezi Yeni Bir Hayat'ın Genel Müdürü Şevki Akaydın, bu lokasyonlarda yasal boşlukların olması, sürecin devlet tarafından denetlenememesi, taşıyıcı anne seçiminde Amerika'daki gibi yüksek kriterlerin olmaması gibi sorunların bulunduğuna dikkat çekiyor. Bir diğer ifade ile tıbbi ve yasal olarak çok ciddi riskler bulunuyor.
 
'MERDİVEN ALTI KLİNİKLERDE BİLE BU HİZMET VERİLİYOR'
 
Taşıyıcı annelik çok ciddiye alınması gereken bir karardır diyen Şevki Akaydın şunları söyledi: 'Maalesef civar ülkelerde yasal boşluklardan dolayı bu hizmet hiçbir denetimden geçmeden sunulmaktadır. Bir diğer ifade ile merdiven altı kliniklerde bile yarı yasal olarak taşıyıcı annelik hizmeti verilmektedir. Bu klinikler ve ülkelerde taşıyıcı annenin seçimi, sağlık kontrolleri, psikolojik destekler, hamilelik süresince taşıyıcı annenin sağlığı ve hayat tarzının takibi gibi birçok konuda boşluklar bulunmaktadır. Amerika'daki gibi yasal olarak sıkı bir denetim olmadığı için karşılaşılabilecek sorunların nasıl çözüleceği de net değildir. Ayrıca doğum sonrasındaki işlemler de yasal olarak denetlenmemektedir.
 
BU SORUNLAR GARANTİ ALTINA ALINMAMIŞTIR
 
Bu ülkelerde aşağıdaki sorunlarla karşılaşıldığında nasıl bir uygulama olacağı yasalarla saptanmamış ve garanti altına alınmamıştır:
 
Çoğul hamileliklerin azaltılması
 
Hamilelik sürecinde bebekte bir hastalık saptandığında kim karar verecek? Taşıyıcı anne mi, aile mi?
 
Bebekte down sendromu, sakatlık vb durumlar tespit edildiğinde kürtaja kim karar verecek? Taşıyıcı anne kürtaj istemezse ne olacak?Anne ve babanın evliliği hamilelik esnasında sonlanırsa ne olacak?
 
Bebeğin velayeti kime verilecek? Eğer anne ve baba bebeği istemezse ne olacak?
 
Taşıyıcı anne doğum sonrasında bebeği vermekte tereddüt geçirirse ne olacak? Ya da bebeğin kendisine ait olduğunu iddia ederse ne yapılacak?
 
Taşıyıcı annenin hamilelikte sağlığına ve beslenmesine dikkat ettiğinden nasıl emin olunacak?
 
Taşıyıcı anne doğum sonrasında bebek ve gerçek anne-babası ile irtibata geçmek isterse ne olacak? Ailenin ve bebeğin kimliği nasıl korunacak?
 
Taşıyıcı annenin doktor kontrollerinde ve doğum için gittiği hastane kayıtlarında kendi ismi mi geçecek? İleride bebek taşıyıcı annesini bulmak isterse bu kayıtları elde edebilir.
 
Bu hususların tümü ve diğer niceleri Amerika'da yasalarla netleştirilmiştir. Risksiz bir sürecin olması; anne-babanın ve bebeğin tüm hakları yasalarla koruma altındadır.'
 
AMERİKA'DA TAŞIYICI ANNELİK DAHA CİDDİ ELE ALINIYOR
 
Amerika'da taşıyıcı annelik hizmeti Kıbrıs ve diğer ülkelere kıyasla çok daha ciddi olarak ele alınıyor ve her adımı yasalarla denetleniyor. Taşıyıcı annelik ve tüp bebek merkezlerinde yüksek standartlarda, her türlü detayın önceden düşünüldüğü bir hizmet sunuluyor. Bebeğin doğumu Amerika'da gerçekleştiği için Amerikan vatandaşı oluyor ve hayatı boyunca çok özel ayrıcalıklardan faydalanabiliyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim