• BIST 8770.44
  • Altın 2238.232
  • Dolar 32.3371
  • Euro 35.1083
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Meme Kanseri farkındalık ayı etkinlikleri

Meme Kanseri farkındalık ayı etkinlikleri
Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Niğde Ömer Halisdemir Meydanında stant açıldı.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Niğde Ömer Halisdemir Meydanında stant açıldı.

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stantta meme kanserinin taramasıyla ilgili bilgiler verildi. Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, vatandaşları kanser konusunda uyararak, "Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır" dedi.

Meme kanseri tedavisi erken evrelerde yüzde yüz sağlanabildiğini söyleyen Müdür Yücel, açıklamasında şunları söyledi; "İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin yaklaşık yarısı ne yazık ki ileri evrelerde olup, meme koruyucu cerrahi oranlarımız halen istediğimiz düzeylerde değildir. Niğde'de 40-69 yaş arası tüm kadınlarımızın meme kanseri taraması için iki yılda bir mamografi çektirmek üzere Merkez Dışarı Camii arkasında bulunan KETEM'e (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) başvurmasını istiyoruz."dedi.

Erken tanı ölümü yok ediyor

Müdür Yücel, meme kanserinin erken tanı ile yaşanacak ölümlerin yok edileceğini belirterek, sadece kadınlarda olmadığını erkeklerde de görüldüğünü söyledi. Yücel açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kanserin ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği bir hastalıktır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte olup önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresini uzatılabilir. Meme kanseri, ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede toplumun bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Kadınlarda meme kanserinin erken teşhisinin önemini vurgulamak ve meme kanseri farkında lığını arttırmak amacıyla tüm dünyada ve ülkemizde Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında ilk sırayı alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Ülkemizin de 2008 Yılından beri uyguladığı Ulusal Kanser Kontrol programları doğru ve güvenilir kanser verilerinin toplanmasını, önlenebilir kanser etkenleri ile mücadele edilmesini, taranabilen kanserler için etkin tarama programları geliştirilmesini ve tedavi hizmetlerini kapsamaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) taranmasını önerdiği 3 kanser (meme, rahim ağzı, kolorektal) için ücretsiz toplum tabanlı tarama hizmeti Sağlıkta Dönüşüm programı ile tüm Ülkemizde 10 yıldan fazla süredir verilmektedir. 2000'li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin yüzde 20-25'i meme kanseridir. Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menapoz, çocuk emzirmeme, obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı, düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Kanser taramaları gönüllülük esasına dayanır ve kadınlarımızın katılımı ile başarıya ulaşabilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim