• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Mehmet Şimşek: "Faizler yükselecek."

Mehmet Şimşek: "Faizler yükselecek."
Maliye Bakanı Şimşek: “2015’in ikinci yarısında küresel ölçekte faizlerin yükselme ihtimali fazla.

Piyasalarda, af ve af intibaı uyandıran düzenlemelere karşı olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mali disiplin, hayati bir önem sahip. Bizim hiçbir şekilde gevşemememiz, bütçe disiplinini gözümüz gibi korumamız lâzım.” dedi. Kanal 7 televizyonunda konuşan Mehmet Şimşek; “Faizlerin ABD’de artması riski yükseliyor. Önümüzdeki senenin en geç ikinci yarısından itibaren faizlerin küresel ölçekte yükselme ihtimali oldukça fazla. Aynı şey İngiltere için de geçerli. Küresel ekonomide yavaş yavaş sular bir miktar ısınacak” uyarısında bulundu.

Faiz ve piyasa

Şimşek, kredi ile alınan ürünlerin bir kısmının ithalat olduğunu ve Türkiye’de bir cari açık sorunu bulunduğunu vurgulayarak, “Bizim bir taraftan yatırımlar, istihdam ve büyüme noktasındaki hassasiyetlerimiz var. Ama ekonomi yönetimi olarak da bir taraftan da karşı karşıya olduğumuz sorunları yönetmekten bahsediyoruz. İşin özü bu” ifadelerini kullandı.
Faizleri piyasanın belirlediğini de vurgulayan Şimşek, faizlerin de enflasyona göre bir trende girmesinin beklendiğini dile getirdi.

Zorlu testler

2014’ün ilk yarısındaki “türbülansların” Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin zorlu testlerden geçtiğini vurguladı.
Jeopolitik gerginliklerin doğrudan ve dolaylı etkilerinin olduğunu belirten Şimşek, “Irak; bizim Almanya’dan sonraki en büyük ihracat pazarımız, net bazda dünyada en çok dış ticaret fazlası verdiğimiz ülke. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık yükseliş cari açığımızı GSYH’nin yüzde 0,6’sı yaklaşık 5 milyar dolar civarında olumsuz etkiliyor. Yani petrol fiyatları 10 dolar artığında bizim cari açığımızı yaklaşık 5 milyar dolar artırıyor” diye konuştu.
Mehmet Şimşek, bölgedeki işlerin iyiye gitmesi durumunda bundan en çok etkilenen ülkenin nasıl ki Türkiye olduğu gibi, olumsuzluklardan da en çok Türkiye’nin etkilendiğini ifade etti. Ekonominin temellerinin sağlamlaştırdıklarına işaret eden Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:
“Mali disiplin hayati bir önem sahip. Bizim hiçbir şekilde gevşemememiz, bütçe disiplinini gözümüz gibi korumamız lâzım. Çünkü ikiz açık olarak adlandırılan cari açık ve bütçe açığına tahammülümüz yok”

İş dünyasının talebi var

Bakan Mehmet Şimşek, kamu oyunda “vergi affı” olarak adlandırılan düzenlemenin sorulması üzerine, prensip olarak af ve af intibaı uyandıran düzenlemelere karşı olduğunu söyledi. Düzenlemeye bakıldığında bunun af yerine yapılandırma / borcu taksite bağlama olarak görülebileceğini belirten Şimşek, esnaf ve iş dünyasından bu yönde bir talep olduğunu ifade etti. Bunun yeni olmadığını ve 1923’ten beri yapıldığını kaydeden Şimşek, bu durumun vergi uyumunu bozduğunu ve vergisini ödeyen vatandaşlarda da adaletsizlik duygusu uyandırdığını dile getirdi. 2023 hedeflerinin sürdüğünü de vurgulayan Şimşek, önce büyük idealler koyulması gerektiğini, sonra da gerekli yapısal dönüşümlerin gerektiğini dile getirdi.

Bankalar şoklara dayanıklı

Bakan Şimşek, “Bizim bankacılık sektörümüz şoklara dayanıklı, kârlılığında bir miktar düşüş var ama makul düzeyde. Bankalar kârlılık noktasında eleştirildi ama şunu görmemiz lâzım; bankaların işlerinin kötüye gitmesi vatandaşa yük demek. ABD’de 400 banka battı, faturasını vatandaş ödedi. Üçüncü olarak çok ciddi istihdam oluşturduk, bu da büyümeyi destekleyici noktada” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim