• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 12 °C

Marmaris Orman İşletme Yangınlara Müdahale De Birinci

Marmaris Orman İşletme Yangınlara Müdahale De Birinci
Türkiye'de orman yangınlarının en sık yaşandığı bölgelerin başında gelen Muğla'da , Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü yangınlara en hızlı müdahale...

Türkiye'de orman yangınlarının en sık yaşandığı bölgelerin başında gelen Muğla'da , Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü yangınlara en hızlı müdahale eden işletme oldu.

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü , 2015 ve 2016 yılında ilçe genelindeki ormanlık alanlarda gerçekleştirilen faaliyet ve çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Başkan Vekili İsmet Kamil Öner, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri kamu kurum müdürleri ve mahalle muhtarları katıldı.

Bilgilendirme toplantısının sunumunu gerçekleştiren Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek Marmaris'in dünyada orman ve denizle birleşen nadir bölgelerden biri olduğunu söyledi.Marmaris ormanlarının yüzde 77'sinin de yangına elverişli kızılçam ormanı olduğuna değinen Zeybek, yangınlarla mücadele kapsamında Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 12 Orman İşletme Müdürlüğü içinde yangına en hızlı müdahale eden işletmenin 7 dakika ile Marmaris İşletmesi olduğuna dikkat çekti.

YABANİ ZEYTİNLER AŞILANARAK KÖYLÜYE GELİR SAĞLANACAK

Hakan Zeybek, bu yıl içerisinde Bayır, Çetibeli ve Datça ilçesinde başlattıkları yabani zeytin aşılaması projesi kapsamında tespit edilen 2 bin 980 yabani zeytin ağacının bin adetinin aşılandığı geri kalan kısmında ilerleyen zamanlarda aşılanarak köylüye gelir sağlanacağını kaydetti. Zeybek , ayrıca bu yıl Çetibeli Orman İşletme Şefliğinde belirlenen alanda 1350 adet sakız fidanı, 200 adet lavanta, 300 adet biberiye fidanı dikilerek ekonomik geliri yüksek bu bitkininde orman köylüsüne gelir elde etmesini hedeflediklerini kaydetti. Zeybek, Marmaris'te 2015 yılında çeşitli türlerden 33 bin 960 adet fidan dikimin gerçekleştirildiğini vurguladı.

ÇAM KABUK BÖCEĞİ İLE MÜCADELE BAŞLATILDI

Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek , Bayır bölgesindeki çam alanlarında muhtelif bölmelerde kurumalar görüldüğünü belirtti. Yapılan tespitlerde kurumalara Akdeniz Çam Kabuk böceğinin (Orthotomicus Erosus) yol açtığının belirlendiğini kaydeden Zeybek, Biyoteknik-Mekanik mücadele raporu hazırlanarak mücadeleye başlanıldığını ifade etti.

ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE

Orman yangınlarına ile mücadeleye de değinen Zeybek Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisinde orman yangınlarına en hızlı müdahaleyi 7 dakika ile Marmaris İşletmenin yaptığına dikkat çekti. Yangına müdahalenin bir saatlik bedelinin elli bin lira olduğunu, vatandaşların bunu bilmesi gerektiğini söyleyen Zeybek, "Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü son yıllarda sürekli zarar eden bir işletme. Çünkü üretim amaçlı değil, hizmet amaçlı bir işletmeyiz. Kar gayesi güden değil hizmet sunan ormanları koruyan ve geliştiren bir işletmeyiz" dedi.

Arı kovanlarının gelişi güzel orman yangın yollarına konulduğunu ve yangına müdahalede işçilerin ve araçların zorluk yaşadığını dile getiren Zeybek, "Bizler arı kovanlarının konulmasına karşı değiliz. Hatta talep edene yer bile açıyoruz. Bu konuda köylülerimizden ve muhtarlarımızdan destek bekliyoruz. Bir yangında yola konulan kovanlardan dolayı orman işçilerimizin hepsini arılar soktu. Araçlarımız yangın alanına gidemedi" diye konuştu.

Ormanların sadece ağaçtan ibaret olmadığını belirten Kaymakam Celalettin Yüksel, ormanın bir sistem bir yaşam alanı olduğunu söyledi. Yüksel, "Ormanların sahibi sadece ormancılarımız değil, sadece orman alanı içinde yaşayan vatandaşlarımız değildir. Ormanlarımızın sorumluluğu hepimizindir" dedi.

Marmaris Orman İşletme Yangınlara Müdahale De Birinci

Marmaris Orman İşletme Yangınlara Müdahale De Birinci

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim