• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Manisa’da Ara Buluculuk Merkezi Açıldı

Manisa’da Ara Buluculuk Merkezi Açıldı
Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, "Türk insanı bir masa etrafında toplandığında çok rahatlıkla anlaşıyor" dedi.

Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, "Türk insanı bir masa etrafında toplandığında çok rahatlıkla anlaşıyor" dedi.

Manisa Adliyesi bünyesinde hizmet verecek olan Arabuluculuk Merkezi törenle açıldı. Açılış törenine Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa Arabulucu Avukatlar Derneği Başkanı İsmail Başoğlu ve avukatlar katıldı. Arabuluculuk merkezinin işleyişi ve ara buluculuk sistemiyle ilgili bilgi veren Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, ara buluculuk sisteminde gider avansı, tanık ücreti, keşif ücreti gibi harçların bulunmadığını belirterek, "Bu anlamda baktığımızda dava yolundan daha ekonomik bir sistem olduğunu görüyoruz. Sadece taraflar kendi kararlarını kendileri vermek suretiyle iki tarafın da kazan-kazan ilkesi gereğince iki tarafın kazandığı bir sistem. Mutlu bir şekilde davadan ayrılmalarını sağlayan bir sistem" dedi.

"BAŞARI ORANIMIZ YÜZDE YÜZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 6 aylık eylem planı içerisinde işçi ve işverenler arasındaki sorunların önce ara buluculukla çözümleneceğini hatırlatan Özatar, şöyle konuştu: "21 Haziran tarihine kadar işçi ve işveren arasında uyuşmazlıklardan önce ara bulucuya başvurmak suretiyle çözümlenmesi hedeflenmekte. Bu hedef doğrultusunda 400 bine yakın dosyanın önce ara bulucuya gitmesi, ara buluculukta çözümlenemezse dava yoluna gidilmesi hedeflenmekte. Bu yasa taslağı çıktığında ara buluculuk merkezine vatandaşlar başvuracak. Ara bulucu atama sistemi gereğince ara bulucu atanacak. Bu ara bulucu 3 hafta içerisinde o sorunu çözmeye çalışacak. Eğer o sorun çözülemezse dava yoluna gidecek. Özellikle işçi ve işveren artık dava yoluna gelmesin. Ara buluculuk yoluyla sorunlarını çözümlesin. Biz şu ana kadar bin 200'e yakın işçi ve işveren sorununu çözdük. Başarı oranımız yüzde yüz. Yüzde yüz başarıyla sorun çözümlendi. Anlaşmayan bir işçi veya işveren yok. Çünkü işçi kardeşimiz bir an önce sorunun çözümlenmesini istiyor. Bir günde iki günde bir haftada sorunun çözümlenmesini sağlıyor. Bu gün iş yargısında 2 yıl 3 yıl süren bir yargılama olmasına rağmen işçi bir haftada sorunu çözümledi."

"BİN 750'YE YAKIN UYUŞMAZLIK ÇÖZDÜK"

Arabuluculuk sisteminin işçi ve işveren arasındaki barışı sağlayan bir sistem olduğunu anlatan Özatar, sözlerini şöyle sürdürdü: "O anlamda iki tarafın kazandığı bir sistem. O yüzden başarı oranımız yüzde yüz. Toplam başarı oranımız yüzde 98. Şu ana kadar bin 750'ye yakın uyuşmazlık çözdük. Bunlardan sadece 25 uyuşmazlık çözülemedi. Demek ki esasında Türk insanı bir masa etrafında toplandığında çok rahatlıkla anlaşıyor."

ARABULUCULUK DAVA AÇMA HAKKINI İHLAL ETMİYOR

Ara buluculuğa gelmenin dava açma hakkını ortadan kaldırmadığını dile getiren Özatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ara buluculuğa gelmek sizin dava açma hakkınızı ihlal etmiyor. Bu anlamda zaman aşımı ve hak düşüş süreleri işlememektedir. Başsavcımız ve komisyon başkanımız burada görevlendirmeyi yaptı. Artık Manisa halkı adliyedeki ara buluculuk merkezine geldiğinde burada yardım alabilir. Şu ana kadar 6 bin 500'e yakın ara bulucu arkadaşımız eğitim aldı. 71 ilimizde ara bulucu var. 23 adliyede de ara buluculuk merkezi açtık. Ara buluculuk merkezlerini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."

Özatar ayrıca, 50 bin liraya kadar olan ticari davaların öncelikle arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinin hedeflendiğini belirterek şunları söyledi: "50 bin liraya kadar olan ticari davaları önce ara bulucuya gitmesi hedeflenmektedir. Böylelikle yaklaşık iki yıl içerisinde bir, bir buçuk milyona yakın dosyanın ara buluculuk yoluyla çözümlenmesi, çözümlenmeyen uyuşmazlıkların dava yoluyla çözümlenmesi hedeflenmektedir."

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ise ara buluculuk sistemini desteklediklerini ve bu sistem sayesinde toplumsal barışın ve huzurun sağlanacağını söyledi. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek ise ara buluculuk sisteminin hukuki uyuşmazlıkları kapsadığını ancak cezai uyuşmazlıkların ara buluculuk kapsamında yer almadığını dile getirdi.

Manisa’da Ara Buluculuk Merkezi Açıldı

Manisa’da Ara Buluculuk Merkezi Açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim