• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Mahkumlar eş görüşmelerinin artırılmasını istiyor

Mahkumlar eş görüşmelerinin artırılmasını istiyor
TBMM İnsan Hakları Cezaevi Alt Komisyonu'nun cezaevlerindeki incelemelerinde, mahkumlar eş görüşmesinin artırılmasını istedi.

Trabzon ve Rize'deki cezaevlerinde incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları Cezaevi Alt Komisyonu'na, cezaevlerindeki mahkumlardan ilginç talepler iletildi.

Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, incelemeleriyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyaret ettikleri Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi'nde kalabalıklaşma sorunu olmadığını söyledi.

Türkmenoğlu, geçmişte cezaevindeki görevlilerle ilgili; "kötü muamele, işkence ve şiddet" konusunda yapılan şikayetlerin artık yapılmadığını belirterek, bu durumdan memnun olduklarını ifade etti.  

Adli mahkumların eş görüşmesinden daha fazla yararlanmak istediklerini, ödül sistemine göre 3 ayda bir uygulanan eş görüşmesinin, 1.5-2 ayda bir olmasını istediklerini dile getirerek, "Rize Kalkandere Cezaevi'nde 5-6 tane aile görüşme odası vardı. Odalara baktık; banyosu, lavabosu ile odalar temiz. Odalar mahkum koğuşlarının çok yakınında değil, gözlerden uzak yerlerde odalar. İnfaz koruma memuru da kapıda beklemiyor, koridorda bekliyor" diye konuştu.

Siyasi mahkumların cezaevinin fiziki koşulları ile ilgili şikayetleri olmadığını, daha çok, arkadaşları ile biraraya gelememekten şikayetçi olduklarını belirten Türkmenoğlu, "Mahkumlarla 10 saate kadar olan ortak görüşme imkanını, cezaevi yönetiminin 5-6 saat uygulamasından şikayetçiler" dedi.

Türkmenoğlu, PKK'lı mahkumların, ortak alanlardaki kameralardan, mahremiyetlerini ihlal ettiği için şikayetçi olduklarını ifade ederek, "Kamera odasında kameraların yönlerine baktık ve kameraların direkt onların odalarını görecek şekilde konumlandırılmadığını gördük. Ancak onlar sürekli gözetlendiklerini düşünerek kaldırılmasını istiyor" diye konuştu. Türkmenoğlu, bu mahkumların çoğunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen mahkumlar olduğunu, ailelerinin yaşadıkları yerlere gitmek istediklerini belirterek, depremde yıkılan Van Cezaevi'nin yeniden yapıldığını ve o bölgede yaşayan mahkumların oraya nakledileceğini bildirdi.

Çocuklar bir odayı mescit yapmış

Çocuk koğuşunu ziyaret ettiklerini dile getiren Türkmenoğlu, "Biraz soğuktu. Yemeklerini yemişlerdi ve biz orada iken bulaşıkları yıkıyorlardı. Suyun sıcaklığını kontrol ettim, soğuktu. Bazı çocuklar sıcak suyun öğlen geldiğini söylediler. Buzdolabı ve televizyon talepleri oldu. Biz de cezaevi yönetimine mutlak surette televizyon olması gerektiğini söyledik. Haftada bir gün gelen din görevlisinin daha sık gelmesini ve kendileri ile sohbet etmesini istiyorlar. Çocukların boş bir odayı mescit haline getirdiklerini gördük" dedi.

Playstation ve DVD player istiyorlar

Alt Komisyon Başkanı Türkmenoğlu, Trabzon Of K 1 Tipi Cezaevi'nde 27 kişilik bir odada tek bir banyo ve tuvalet olduğunu gördüklerini belirterek, "Bu durum hiç insani değil. Playstation ve DVD player istiyorlar. Cezaevinde olduklarının farkında değiller kendilerini açık cezaevinde gibi görüyorlar herhalde" dedi. 

"Hasta mahkum koğuşu çok kötü"

Türkmenoğlu, cezaevinin hasta mahkum koğuşunun çok kötü durumda olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Sağlık memuru gelmiyor, kendi kendilerine bakıyorlar. Tekerlekli sandalyedeki engelli bir mahkum, merdivenden havalandırmaya inemediğini söyledi. Bel kısmından aşağısı yok bu insanın. O insanın cezaevinde kendi yaşamını sürdürebilmesi zor. Bu konuyu biz takip edeceğiz, o mahkumun cezaevinden çıkması gerekiyor. 65 yaşında felç hastası mahkum var, yemeğini yiyemiyor. Sara nöbetleri geçiren bir mahkum var, kronik böbrek yetmezliği olan, diyalize girmek üzere olan bir hasta mahkum var. 85 yaşında, 19 aydır tutuklu olan bir mahkum var; yaşı nedeniyle cezaevinde kalması zor, onunla ilgili konuya da bakıyoruz. Bunların hepsine orada bulunan bir mahkum yardım ediyor."

Türkmenoğlu, Adalet Bakanlığı'nın hasta mahkumlar ile ilgili düzenleme yapılacağını açıkladığını hatırlatarak, "Bu mahkumların çıkmaları toplum açısından tehlike oluşturacaksa, hasta mahkumların kalabilecekleri hastanelerin inşa edilmesi ve oralara nakledilmesi gerekiyor" dedi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim