• BIST 9774.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Mahkeme Yoluyla İntikal Eden Eserler Müzeye Kazandırılıyor

Mahkeme Yoluyla İntikal Eden Eserler Müzeye Kazandırılıyor
Bitlis ve Muş bölgesinin bağlı olduğu Ahlat Müze Müdürlüğü, kaçak yollarla elde edilmeye çalışılan ve mahkemesi sonuçlanan eserleri envanterine...

Bitlis ve Muş bölgesinin bağlı olduğu Ahlat Müze Müdürlüğü, kaçak yollarla elde edilmeye çalışılan ve mahkemesi sonuçlanan eserleri envanterine alıyor.

Konu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, Ahlat Müzesine mahkeme yoluyla gelen eserleri oluşturulan değer takdir komisyonu başkanlığında kayıt altına aldıklarını söyledi. Müdür Kılınç, müze envanterlerine alınan bu eserlerin teşhir salonlarında sergileneceklerini de ifade ederek, "Bitlis-Muş illeri ve ilçelerindeki emniyet müdürlükleri ile jandarma komutanlığı kaçakçılıkla mücadele birimlerince müzemize mahkeme yoluyla intikal eden tarihi eserlerden mahkemesi sonuçlanan kültür varlıkları, 28 Mart 2016 tarihinde 2 arkeolog, 2 müze araştırmacısı ve müze müdürü başkanlığında değer takdir komisyonu kurularak, değer takdiri yapılan eserler müzemiz envanterlerine kaydedilecektir. Mahkemesi halen devam eden tarihi eserler ise adli emanet depolarında muhafaza ediliyor. Mahkemesi sonuçlanan eserler, kurulacak başka bir komisyonla müze envanterine kaydedilerek, halkımızın kültürel bilincini artırmak için teşhir salonlarımızda sergilenecektir. Satın alma yoluyla Muş ve Bitlis'ten intikal eden eserlerinde komisyon bireylerince verilen değer ortalaması alınarak, müzeye eser getiren kişinin hesap numarası alınarak komisyonca belirlenen bedel ödenmektedir. Bu konuda komisyonda yapılan çalışma ile eserin orijinal olup olmadığı, hangi döneme ve medeniyete ait olduğu, eser olup olmadığı değerlendirilen tarihi varlığın bedeli her komisyon üyesince ayrı ayrı listelere yansıtılmakta ve eser bedellerinin ortalaması alınarak eserin tarihi değeri de belirlenmektedir. 28 Mart 2016 tarihinde kurulan komisyon çalışmalarının bir ay boyunca devam ettirilmesi de planlanmaktadır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim