• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kuş gribi, domuz gribi, şimdi de dinozor gribi mi?

Kuş gribi, domuz gribi, şimdi de dinozor gribi mi?
Aramızda bu işi eğlenceye vurduk. Sana domuz gribi işlemez, diyoruz. Kuş gribi dediğin kuş kadar bir şey, korkmaya gerek yok. Sen olsan olsan domuz gribi olursun zaten.

Oysa domuz gribi de kuş gribi de, hatta diğer grip mikropları da mutasyona uğruyor. Türk Dil Kurumu’na baktım, mutasyon karşılığı, değişinim diye geçiyor.

Bilimsel tanımını yazmaya çalışayım: Bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir.

Haydi mutasyonu espriyle anlatalım. Örneğin domuz gribi, mutasyon geçiriyor, beyaz domuz gribi oluyor, bir mutasyon daha geçiriyor, iri domuz gribi oluyor, bir mutasyon daha geçiriyor, bu kez de kırmızı başlıklı domuz gribi oluyor. Ancak, bu mikroplar mutasyon geçirdikçe insanlar için daha tehlikeli olabiliyor.

Haberi alalım sonra sürdürelim:

“Nerdeyse her yıl yeni bir virüs dünyayı korkutmaya devam ediyor. Birkaç yıl önce yine herkesi korkutan kuş gribi uzmanlara göre bu kez mutasyona uğrayarak geri döndü. Daily Mail'de yer alan habere göre bilim insanlarına göre ölümcül virüs 2 kere daha mutasyon geçirirse insandan insan kolayca bulaşabilecek.

Eğer bu öngörü gerçekleşirse 1918'deki İspanyol Gribi kadar öldürücü olabilir ve pandemik bir hale gelebilir. Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Derek Smith'e göre sadece 5 amino asit sonrasında insandan insana bulaşır hale gelecek ve bilim adamları bu mutasyonların 3 tanesinin gerçekleştiğini, 2 mutasyon sonrasında bu hale gelebileceğini belirtiyor.”

Açıkçası, kuş gribi iki mutasyon daha geçirirse –ki bunun ne zaman olacağı bilinmiyor çok tehlikeli, öldürücü bir virüs olabileceği söyleniyor- insan için çok tehlikeli olabilir.

1918 yılındaki gibi bir İspanyol Gribi salgınıyla karşı karşıya kalabiliriz. İki yıl içinde bu gripten milyonlarca insan yaşamını yitirmişti.

İyi ki dünyada artık dinozorlar yaşamıyor, ya bir de dinozor gribi olsaydı? Belki de dinozorlar yaşamadığı için insan yaşam şansı bulmuştur, kim bilebilir?

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim