• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kurul üyeleri sansür davasına şerh koydu

Sayıştay Başkanılığı'nın, kamuda yaşanan yolsuzluk operasyonu ile ilgili hazırladığı rapora 'sansür tartışması' damgasını vurdu. Bazı kurul üyeleri, "sansür suçu bizim üzerimize yıkılmak isteniyor" diyerek, geriye dönük karara şerh koydu.
Türkiye'yi sarsan "yolsuzluk ve rüşvet" operasyonları, Meclis'teki bütçe görüşmelerine damga vuran Sayıştay raporlarına sansür tartışmasını da etkiledi.
 
Sayıştay Başkanlığı, yaklaşık üç hafta önce, "sansürlere" gerekçe olarak geriye dönük bir karar hazırladı. Kararla sansürün kendileri değil, raporları okuyan değerlendirme kurulu tarafından gerçekleştirildiğini belgelemek istedi. Ancak bu kez de bazı kurul üyeleri, "sansür suçu bizim üzerimize yıkılmak isteniyor" diyerek, geriye dönük karara şerh koydu. Bu da kurum içinde sansür krizinin çıkmasına yol açtı.
 
Sayıştay'daki yaşanan, "sansürü ben yapmadım" kavgasının hikâyesi şöyle:
 
SAYIŞTAYCILAR TELAŞA KAPILDI
 
Sayıştay Başkanlığı'nın 146 kamu kurumunun 2012 yılı hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporlar, TBMM Başkanlığı'na özetlenerek sunuldu. 270 sayfalık Sayıştay raporu 30 sayfaya indi. Denetçilerin tespit ettiği 31 usulsüzlük bulgusunun ise sadece 16'sı TBMM'ye gönderilen rapora konuldu. Bu durum, TBMM'de sık sık sansür tartışmalarının yaşanmasına yol açtı. Özellikle 2014 yılı bütçe yasanın TBMM görüşmelerinde Sayıştay raporları bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Sayıştay Bakanı Recai Akyel de, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'da yaptığı açıklamada, sansür konusunda topu Rapor Değerlendirme Kurulu'na attı. Akyel, kurulun kararı nedeniyle raporların eklerinin TBMM Başkanlığı'na gönderilmediğini bildirdi. Akyel'in bu açıklamalarına ise 11 kişiden oluşan Rapor Değerlendirme Kurulu tepki gösterdi.
 
BAŞKAN GARANTİYE ALDI
 
Sansür tartışması Sayıştay Başkanlığı ile Rapor Değerlendirme Kurulu'nu karşı karşıya getirdi. Bunun üzerine başkanlık makamı Rapor Değerlendirme Kurulu'nun 23 Temmuz 2013 tarihli ve 49/1 sayılı kararını yeniden imzaya açtı. Ancak yeni kararda, 3. Maddesinde değişikliğe gidildi ve maddeye "Denetim Raporu eklerini TBMM'ye sunulacak Sayıştay raporlarından çıkarılmasına" ilişkin cümle eklendi. Böylece, Sayıştay Başkanlığı sansür konusunda topu Rapor Değerlendirme Kurulu'na atarken, ileride de sorumluluktan kurtulmuş oldu.
 
İKİ ÜYE ŞERH KOYDU
 
Sayıştay Başkanlığı'ndaki sansür kavgası, geriye dönük karara bazı üyelerin itiraz etmesi üzerine kamuoyuna yansıdı. 11 kişiden oluşan kurul da iki üye, karara şerh koydu. Şerhlerde, geriye dönük kararla ilgili eleştiriler yer aldı. Karar diğer üyelerinin imzaları ile yürürlüğe girmiş oldu. Ancak, kurum içindeki rahatsızlığı ise devam ediyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim