• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Kürt partilerden çağrı: Hükümet savaşı terk etsin, PKK hendekleri kapatsın

Kürt partilerden çağrı: Hükümet savaşı terk etsin, PKK hendekleri kapatsın
Kürt partilerin Diyarbakır'da düzenlediği "Kürdistan'da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi" konferansının sonuç bildirisi açıklandı.

Kürt partilerin Diyarbakır'da düzenlediği "Kürdistan'da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi" konferansının sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride, "Devlet ve hükümeti; kentlerde, kırsalda ve sınır ötesinde sürdürdüğü savaş ve operasyon anlayışını derhal terk etmeye çağırır. PKK, kentlerdeki ve kırsal alanlardaki silahlı savaşı bir an önce sonlandırmalı, hendeklari kapatmalı, barikatları kaldırmalıdır." denildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-BAKUR), Azadi Hareketi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistani Parti (PAKURD) ve Kürdistan Sosyalist Partisi'nin (PSK) organize ettiği konferansın sonuç bildirisi açıklandı. Metin Türkçe, Kürtçe ve Zazaki olmak üzere üç dilde okundu. Bildirinin Kürtçesini PAK Genel Başkanı Mustafa Çelik okurken, Türkçesini Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek okudu.

PSK Genel BaşkanıTek, konferansta dile getirilen görüş ve önerileri dikkate alan konferans hazırlık komisyonunun şu sonuçları kamuoyu ile paylaşmayı kararlaştırdığını belirtti: "Konferansımız; Kürt ve Kürdistan meselesini bölgesel ve uluslararası siyasal bir mesele olarak görür, sorunun çözümünü Kürt milletinin kendi geleceğini belirleme hakkı olarak vurgular. Konferansımız; ülkemizin güney parçasının bağımsızlık mücadelesini, güneybatının statü arayışını ve doğunun yeniden ulusal canlanışı yönündeki mücadelesini destekler. Konferansımız; Kürt, Kürdistan meselesinin halen devam ediyor olmasının temelinde Türk devletinin izlediği "tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak" siyasetinin bulunduğunu tesbit eder. Sorunun şiddet ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğinin altını çizer. Konferansımız, devlet ve hükümeti; kentlerde, kırsalda ve "sınır ötesi'nde sürdürdüğü savaş ve operasyon anlayışını derhal terk etmeye çağırır. Hükümet, Kürdistan'daki tüm siyasal kesim ve toplumsal aktörlerin oluşturacağı ortak temsil heyetini muhatap alarak, uluslararası garantörlerin gözetiminde müzakere sürecini bir an önce başlatmalı; halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerinin sağlanması için acil adımlar atmalıdır. PKK'nın bugün yürüttüğü silahlı mücadelesi ve şehir merkezlerindeki çatışmaları bugün Kürt halkına ve davasına hizmet etmemektedir. PKK, kentlerdeki ve kırsal alanlardaki silahlı savaşı bir an önce sonlandırmalı, hendekleri kapatmalı, barikatları kaldırmalıdır. Konferansımız Varto, Silvan, Cizre, Sur, Nusaybin, İdil, Şırnak ve diğer yerleşim yerlerinde, çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan, zarar gören, yaşamını yitiren veya yaralananların maddi ve manevi zararlarının tazmini için devleti acil önlemler almaya çağırır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim