• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Kuraklığa ’Sondaj’lı Önlem

Kuraklığa ’Sondaj’lı Önlem
Araban Ovası'nda mevsimin kurak geçmesi sebebiyle üreticiler, sondaj kuyusu açarak, hububat ekili alanlarda ekonomik maliyeti daha yüksek olan sulama çalışmalarına...

Araban Ovası'nda mevsimin kurak geçmesi sebebiyle üreticiler, sondaj kuyusu açarak, hububat ekili alanlarda ekonomik maliyeti daha yüksek olan sulama çalışmalarına başladı.

Körhacıobası Kırsal Mahallesi çiftçilerinden Erol Sülüker, Kasım ayının 5'inde Karakuyu mevkiindeki bulunan 150 dönümlük arazide ektiği makarnalık sert buğdayın aradan geçen 52 günlük süre rağmen henüz çimlenmediğini, bu nedenle tarlada sondaj yaptırıp yerin yüzlerce metre altından suyu elektrik gücü ile yer yüzüne çıkararak, sulamaya başladığını ifade etti. Kuraklık nedeniyle ekonomik anlamda daha masraflı olan yağmurlama sistem ile sulama yaptığını kaydeden Sülüker, "Ben ve benim gibi kuraklık mağduru olan diğer Arabanlı üretici arkadaşlarımız tarlalarımızdaki sulama sondajlarındaki yerin yüzlerce metre altındaki suyu elektrik gücü ile yer yüzüne çıkarıp hala çimlenmeyen buğday ve arpa ekili alanlarımızda "çimlenme başlasın" diye maliyeti yüksek olan yağmurlama sistemi ile sulama çalışmalarımıza başladık. Kuru tarım yapılan Araban Ovası'nda sonbahar, kış ve bahar mevsimlerinde yağışlar az olursa, hububat ekili alanlarda her yıl sondaj kuyularından elektrik gücüyle yerin yüzlerce metre altından çıkardığımız su ile sulama yapıyoruz, bu sulama sisteminin de biz çiftçilere maliyeti oldukça yüksek oluyor. Üretim girdilerini misliyle arttırıyor" dedi. Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da Araban Ovası'nda Türkiye'nin en kaliteli makarnalık sert buğdayının yetiştiğini belirterek, "Sonbahar mevsiminin kurak geçmesi sebebiyle Araban Ovası'nda 100 bin dönüm buğday, 40 bin dönüm arpa olmak üzere toplam 140 bin dönüm civarında hububat ekili alanda hala çimlenmenin olmaması nedeniyle imkanı olan çiftçilerimiz yerin yüzlerce metre altında elektrik gücü ile sulama sondajlarında yer yüzüne çıkardıkları su ile çimlenmenin olması için sulama işlemlerine başladı. Ekim ayının sonları ile Kasım ayının başlarında kuru tarlalara ekimi yapılan ve aradan geçen 2,5 aylık süre içerisinde hala çimlenmeyen hububat ekili alanlarda sulanan buğday ve arpanın çimlenmesi için çiftçilerimiz ekonomik maliyeti yüksek olan sondaj ile sulama çalışmalarına başlamıştır" şeklinde konuştu.

Kuraklığa ’Sondaj’lı Önlem

Kuraklığa ’Sondaj’lı Önlem

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim