• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3338
  • Euro 35.1962
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

KOSGEB Başkanı Recep Biçer: “Bankalara 100 TL’den fazla ödemeyin”

KOSGEB Başkanı Recep Biçer: “Bankalara 100 TL’den fazla ödemeyin”
KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOBİ'lere verilen faizsiz krediden yararlanacak olan esnafların bankalara 100 TL'den fazla ödeme yapmamalarını istedi.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOBİ'lere verilen faizsiz krediden yararlanacak olan esnafların bankalara 100 TL'den fazla ödeme yapmamalarını istedi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, Kastamonu'yu ziyaret etti. KOSGEB Başkanı Biçer, KOSGEB İl Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Müdürü Nevzat Erol ile görüştü. KOSGEB İl Müdürü Erol'dan çalışmalar hakkında bilgiler alan KOSGEB Başkanı Recep Biçer, ayrıca KOSGEB tarafından 0 faizli 20 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar kredi kullanan KOBİ'leri ziyaret etti. Ziyarette MÜSİAD Kastamonu Şube Başkanı Oğuz Fındıkoğlu da yer aldı.

KOBİ ziyaretlerinin ardından değerlendirmede bulunan KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOBİ denilince genelde küçük esnafın insanların aklına geldiğini belirterek, "Türkiye'deki toplam işletmelerin yüzde 99.8'i bu anlamda KOBİ sayılıyor. Son yaptığımız 0 faizli işletme kredi desteklerinin yaklaşık KOSGEB'e maliyeti 2.5 milyar lira olacak. Yani bunu üç yıla göre faizsiz bir şekilde bankaya parasını yatıracak. Dolayısıyla yıllık ödemesi 850 milyon lira civarında olacak. Bunu da üzerine koyduğumuz zaman bu yılki KOSGEB'in bütçesini de üzerine eklediğinizde 2017 yılı itibariyle yaklaşık 5.5 milyar lira civarında bir toplam ödemeyi 2003 yılından itibaren KOBİ'lere yapmış olacağız. KOSGEB ile asıl amaçlanan KOBİ'leri genişletmek, büyütmek, ihracat kabiliyetlerini arttırmak, yurt dışına aşmak, kurumsallaştırmak, kendi markalarını oluşturmalarını sağlamaktır. Bizden destek alan KOBİ'lerimizi biraz daha kendilerini geliştirip, satış kabiliyetlerini arttırarak belki sadece Türkiye'de değil dünyada bir marka haline getirecekler işletmelerini, biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bizim, KOBİ'lerden böyle bir ümidimiz de var. Bizim KOBİ'lerden beklediğimizde tam olarak budur aslında. Yani yeni girişimci dediğimiz sıfırdan işe başlayan KOBİ'lerden dünyaya ihracat yapan KOBİ'ler haline gelmeleridir. Bu yelpazeyle hem Türkiye'ye hem de ekonomimize büyük katkı sağlamalarıdır" dedi.

"460 bin KOBİ'nin üzerinde işletmeye destek sağlıyoruz"

KOSGEB tarafından çıkartılan kredinin yararlarından bahseden Biçer, "Bir seferde KOSGEB bütçesinin 2,5 katı kadar bir bütçeyle sadece bir program yapıyoruz. Bu programda yaklaşık 460 bin KOBİ'nin üzerinde işletmeye destek sağlamış olacağız. 20 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar değişik seviyelerde işletmelerin ağırlığı mikro işletme diyebileceğimiz işletmelere inşallah desteğimiz olacak" diye konuştu.

"Bankalara 100 TL'den fazla ödemeyin"

KOSGEB'in 0 faizli krediden yararlanacak olan KOBİ'lere 9 tane farklı banka alternatifi sunduğunu hatırlatan Biçer, "Kefalet yönünden Kredi Garanti Fonu ve TESKOMB da kefil olması hasebiyle protokole taraftardır. Burada bir taraftan KOBİ'lerimize, mümkün mertebe değişik banka alternatiflerini kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü bankadan bankaya bazen şartlar değişebiliyor. Yani tanıdık bankada kredi daha kolay çıkabiliyor. Biz, bankalarla yaptığımız protokolde bankaların alabileceği masraflarını 100 TL ile sınırladık. Bankanın 100 lira dışında KOBİ'den başka bir para alamaması gerekiyor. Ama bize gelen bazı şikayetlerde bazı bankaların şubelerinden şu anda sayısı çok fazla olmasa da 100 liranın dışında masraflar istendiği şeklinde şikayetler geliyor. Bu tür kendilerinden fazla masraf isteyen işletmelerimizi olursa, mutlaka müdürlüklerimize bunları bildirsinler, biz de ilgili şubelere hatta genel müdürlüklere kadar ulaşıp bu bilgileri kendileriyle paylaşırız. Bu gibi hareketlerde bulunan, protokolün dışında hareket eden personeli ya da şubeyi bir şekilde uyarıp gereğini yapmalarını sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

KOSGEB'in verdiği kredi oranının 11 milyar lirayı tuttuğunu aktaran Biçer, "Kredi hacmi itibariyle piyasaya girecek olan para, 11 milyar lira tutuyor. Türkiye'nin özellikle çevresinde epeyce bir sıkıntı olduğu bir dönemde tabi haliyle bu sınırlarımızda yaşanan savaşlar ülkemizi kısmi de olsa etkiliyor. Her şeye rağmen dünya ekonomileri arasında Türkiye olarak yine ön sıralarda bulunuyoruz. Ekonomik gidişat diğer ülkelere göre daha iyi ama bunlara rağmen tabii ki de sıkıntılı olan esnaflarımıza 11 milyar liralık tutarın bir şekilde çare olabileceğini, kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kulandı.

"26 bin üniversite mezunu gencimizi iş sahibi yaptık"

Üniversitelerden mezun olmuş yaklaşık 26 bin genci iş sahibi yaptıklarına dikkat çeken Biçer, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliği ile ilgili çağrısına KOSGEB özelinde biz, genel desteğin altında diğer destek programları nitelikli eleman desteği dediğimiz bir istihdam modelimiz var. Özellikle üniversite veya yüksekokul mezunu gençlerimize yönelik olarak işletmelerinde nitelikli eleman istihdamı dediğimiz işletmelerde istihdam edilen personelin maaşlarının yarısına kadar ödüyoruz. Bu genel destek programında 3 yıllık bir program olduğu için şu anki limitlerde 50 bin TL'ye kadar ödeme yapabiliyoruz. Yani 3 bin TL'lik bir eleman istihdam ederseniz maaşının yarısı olan bin 500 TL'yi aylık KOSGEB veriyor. Bin 500 TL hangi ayda tamamlanırsa 50 bin TL dolana kadar 36. aydan sonra bu program tekrar sıfırlanıyor bir daha baştan başlıyor. Diğer destek programlarımızın içinde de buna benzer nitelikli eleman destekleri bulunuyor. Son 5-6 yıldır 26 binin üzerinde elemanı bu yolla değişik KOBİ'lerimizde istihdam ettirdik. Bu hakikaten ciddi bir rakam. Çünkü üniversite ve yüksekokul mezunu gençlerimizin bir şekilde özel sektörde istihdamını teşvik ediyoruz. Çünkü üniversite mezunlarının birçoğunda ve ailelerinde mezun olduktan sonra devlette iş bulma ümidi var. Bunun mutlaka kırılması gerekiyor. Herkesin her üniversite mezununun devlette istihdamı mümkün değil, aslında bu yolla özel sektördeki istihdamın biraz engellemiş oluyoruz. Özel sektörde iş imkanlarını göstermek için bu nitelikli eleman desteği modelimiz önemli bir rol oynuyor. Bunun diğer özel sektör veya kamu kurum eliyle yaygınlaştırılması gerekiyor."

Kastamonu özelinde de son 6 yıldır KOSGEB'in faaliyetlerde bulunduğuna dikkat çeken Biçer, şunları kaydetti:

"Belli bir gelişme seyrinde devam ediyoruz. Kastamonulular, KOSGEB'e daha fazla başvurabilir. Yavaş yavaş desteklerimizden istifade edebilirler. Biz, bu manada sivil toplum kuruluşlarına, örgütlerimize, iş adamları derneklerine KOSGEB ile daha fazla çalışmalarını irtibatta olmalarını öneriyoruz. Sonuçta bu milletimiz için olan destekler. Bu manada devletimizin sağladığı bu desteklerden olabildiğince fazla istifade etmek gerekiyor. Bizim KOSGEB olarak şöyle bir anlayışımız yok. Devletimizin verdiği ödemeleri tasarruf edelim, artıralım değil, bilakis bunu harcayalım vadesi gelmeden daha fazlasını Maliye Bakanlığından yedek ödenek olarak alalım ve devletimize, milletimize daha fazla faydamız olsun düşüncesindeyiz. Bizim amacımız bu, inşallah bundan sonrada KOSGEB olarak KOBİ'lerimizin hizmetinde olacağız."

"5 milyar dolar için Avrupa kapılarında beklerken şimdi esnafa dağıtıyoruz"

Türkiye'nin 2001'li yıllarda 5 milyar dolar kredi alabilmek için Avrupa kapılarında beklediğini belirten MÜSİAD Kastamonu Şube Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ise şöyle konuştu:

"2001'li yıllarda ülkemiz, 5 milyar dolar için Avrupa'da kapı kapı dolaşırken şu anda KOSGEB'in 11 milyar lirayı piyasaya dağıtması aynı zamanda yaptığı desteklerle eleman desteği istihdam gibi çok büyüktür. Aslında KOSGEB'in bu görünenin dışında bir 11 milyar lira daha destekleri var. Ülkemizin istikrarının ve refah seviyesinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Sayın Başkanımızın, Kastamonulu olması ve İl Müdürümüzün de bize hemşehrilik yapması sebebiyle KOSGEB artık kurumsal bir yapı halinden çıkmış halkın içinde KOBİ'lere yardım eden bir yapı haline gelmiştir. Kapısını rahatça açıp girebileceğimiz, ulaşımı kolay, bürokrasinin olmadığı ve esnafımıza yardımcı olan bir kurum olarak şehrimize hizmet vermektedir. KOSGEB'in son olarak açıkladığı desteklerden de MÜSİAD'a bağlı 13 üyemiz sıfır faizsiz krediden yararlanmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."

KOSGEB'in kendilerine adeta dost kredisi verdiğini söyleyen YÜKSEKPEN şirketinin sahibi Orhan Yüksek de şunları kaydetti:

"Ben, en son KOSGEB'in sıfır faizsiz esnaflara sunmuş olduğu krediden yararlandım. Zaman olarak gerçekten sıkıntımız olduğu bir dönemde denk gelmesi, şartlar kış olduğu için piyasa durgun ve çok kolay bir şekilde bu 50 bin liralık krediyi kullandık. Şimdiye kadar kullandığımız krediler arasında en anlamlısıydı. Aslında bu kredi değil bize verilen emanet bir para. Yani al ihtiyacını gör ve çok rahat bir şekilde zamanı geldiğinde elin rahatlayınca bize geri öde diye olan dostane bir dostumuzdan alacağımız tarzında bir paraydı. Herkesten Allah razı olsun, teşekkür ediyoruz. Bu tür kredilerin ilerleyen zamanda da tekrarlanmasını ümit ediyoruz."

KOSGEB Başkanı Recep Biçer: “Bankalara 100 TL’den fazla ödemeyin”

KOSGEB Başkanı Recep Biçer: “Bankalara 100 TL’den fazla ödemeyin”

KOSGEB Başkanı Recep Biçer: “Bankalara 100 TL’den fazla ödemeyin”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim