• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Komutanlara CHP desteği geldi

Komutanlara CHP desteği geldi
CHP'li vekillerden Balyoz'da yargılanan komutanlara destek geldi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, komuta kademesinden tasfiye edilen komutanlara, subaylara iade-i itibarda bulunmak gerektiğini belirtti.

Hamzaçebi, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasıyla ilgili kararının, kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Bu kararla yeniden yargılamanın gündeme geldiğini ifade eden Hamzaçebi, yeniden yargılama sonucunda Balyoz davasında adaletin yerine geleceğine, komutanların suçsuzluğunun kanıtlanacağına inandığını vurguladı.

Hamzaçebi, yeniden yargılama imkanıyla yetinmeyi doğru bulmadığını dile getirerek, bunun davaya eksik yaklaşmak anlamına geleceğini anlattı.

Balyoz olarak adlandırılan davanın, TSK'nın komuta kademesini yeniden şekillendirmeyi esas aldığını savunan Hamzaçebi, bu davayla TSK'nın komuta kademesinde çok büyük tasfiye yaşandığını kaydetti.

Hamzaçebi, "Madem ki Balyoz davasında, Anayasa Mahkemesi adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini tespit etti, yerel mahkeme, tüm sanıklar için tahliye kararı verdi, o halde Balyoz davasının başlangıçtaki hedefi olan TSK'nın komuta kademesinin yeniden şekillendirilmesi yönündeki düşünceyi de ters yüz etmek gerekir. Komuta kademesinden tasfiye edilen komutanlarımıza, subaylarımıza, yeniden iade-i itibarda bulunmak gerekir" diye konuştu.

Hamzaçebi, bu konularla ilgili önerilerini, yasa teklifi olarak gelecek hafta TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını kaydederek, öneriler hakkında bilgi verdi.

18 HAZİRAN ADİL YARGILAMA HAKKI GÜNÜ OLSUN

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasıyla ilgili karar aldığı gün olan 18 Haziran 2014 tarihinin, "adil yargılanma hakkı günü" ilan edilmesini öneren Hamzaçebi, bu tür hukuksuz davaları, bu davalarda adil yargılanma hakkının ihlal edilmesini tarihin sayfaları arasına atıp unutmamaları gerektiğini söyledi. Hamzçebi, "Böyle bir günle, bu hukuksuzluğu hatırlayalım ki adil yargılanma hakkı toplumun belleğinde canlı kalsın" dedi.

EMEKLİLİK İŞLEMLERİ YOK SAYILMALI

Hamzaçebi, Balyoz davasıyla birlikte TSK'da bazı subayların, dava sonucu hüküm giyme, emeklilik hakkını kaybetme ya da 500 liralık kadrosuzluk tazminatını alamama gerekçeleriyle, psikolojik baskı altında emekli olmak zorunda kaldıklarına işaret etti. Hamzaçebi, bu emeklilik işlemlerini yok sayarak, bu subayları yeniden göreve iade edecek yasal düzenlemeleri yapmaları gerektiğini belirtti.

YAŞ kararlarıyla, 4 yıllık bekleme süresini dolduran komutanların emekli edildiğini dile getiren Hamzaçebi, "Emekli edilen bu komutanlara tekrar emekli olmadan önceki konumları neyse o konumları vermek, aradaki süreyi de dikkate alarak, o sürede ilerleyecekleri rütbe, kademe neyse onların ilerlemesini sağlamak gerekir" diye konuştu.

ASKERİ CEZA KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

Askeri Ceza Kanunu'nun 65. maddesine göre, subayların, tutuklulukta geçirdikleri süre boyunca rütbe, kademe ilerlemesi yapamadığını anımsatan Hamzaçebi, Balyoz Davası'nın sürdüğü 4 yıl boyunca TSK mensubu subayların, rütbe, kademe ilerlemesi yapamadığını kaydetti. Hamzaçebi, kanundaki bu kısıtın kaldırılmasını talep ederek, tutukluluk halinde de rütbe ve kademe ilerlemesi önerisinde bulundu.

Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"YAŞ kararlarının, tutuklanan ve hüküm giyen subaylar ve generalleri de kapsayacak şekilde yeniden ele alınması gerekir. Tutuklu ve hükümlülerin, tutukevi ve cezaevinde geçirdikleri sürelerin kıta hizmetinde geçmiş gibi değerlendirilmesi gerekir. Emeklilik yaş hadlerinin, tutukevi ve cezaevinde geçirdikleri süreler kadar uzatılması gerekir. Üst rütbeye terfide kadro şartı aranmamalıdır. Bu komutanlarımıza haklarını iade etme sırası geldiğinde, 'üst rütbede kadro yok' gerekçesi olmamalı, gerekirse yeni kadrolar ihdas edilmeli, rütbe ilerlemeleri sağlanmalı. Derece yükselmesi, kademe ilerlemesi ve üst rütbeye terfiden kaynaklanan maaş farkları, bir kat fazlasıyla kendilerine ödenmelidir. Tutukevi ve hapishanelerde geçirdikleri her ay için Genelkurmay Başkanı'na mali haklar kapsamında fiilen yapılan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarının yüzde 50'si oranında aylık tazminat ödenmesi gerekir. Bunlara ilişkin teklifimizi, gelecek hafta TBMM Başkanlığı'na vereceğiz.

Komutanlarımızın hayatından 4 yıl gitti, bu saydığım düzenlemeler yaşanan acıyı gerçekte telafi etmeyecektir ama hak kayıplarının telafisinin yolunu açacaktır. 4 yıl gibi bir süreyle bu insanların cezaevinde kalması nedeniyle hayatlarından, psikolojilerinden kaybettiklerini maalesef geri verme imkanı yok.

"BUGÜN OLSA BU DÜZENLEMELERİ YAPMAZLARDI"

Hamzaçebi, TBMM tatile girmeden bu düzenlemeleri yasalaştırabileceklerini dile getirdi.

Bir soru üzerine Hamzaçebi, önerilerinin sadece Balyoz ile sınırlı düzenleme olmadığını, Ergenekon'dan hüküm giyenler varsa onların da bu kapsama gireceğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, yeniden yargılama yolunu kendilerinin açtıkları, CHP ve MHP'nin karşısında durduğuna yönelik açıklamada bulunduğunun belirtilmesi üzerine Hamzaçebi, gülümseyerek baktığını söyledi. Hamzaçebi, şunları kaydetti:

"Onlar, 2010 referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliğinde yer alan hükmün, böyle bir sonuç yaratacağını hesap etmemişlerdi. Nasıl HSYK düzenlemesinden pişmanlarsa, bireysel başvuru yolunun açılmasından da Hükümet'in mutlu olduğu kanaatinde değilim. Bugün olsa bu düzenlemeleri kesinlikle yapmazlardı.

Bu karar şunu ortaya çıkardı: Adalet ve Kalkınma Partisi, sürekli mağduru oynayan bir partiydi. Mağduriyet alanı çoktu. Birincisi başörtüsü mağduruydu, bu mağduriyet elinden alındı, böyle bir mağduriyet alanı kalmadı. İkincisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, asker, darbe mağduruydu. Balyoz davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararıyla, bu mağduriyet alanı da ortadan kalktı. Başbakan, bir rolü oynamayı da sürekli sürdürüyor. Her daim CHP mağduru. 1930, 1940'ların, tek parti döneminin nasıl oluyorsa Erdoğan mağduru oluyor, bunu oynamaya devam ediyor. Ama millet artık inanmıyor. Belki Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Sayın Ekmel İhsanoğlu mağduru rolü oynayabilirler."

BU İŞ KUMPASTIR

Anayasa Mahkemesi'ni, bu kararından dolayı kutlayan Hamzaçebi, bu davanın, TSK'nın komuta kademesinin yeniden şekillendirilmesini hedef alan bir kumpas olduğunu savundu.

Hamzaçebi, "Balyoz davası, Ergenekon davası açıldığında onlar 'Türkiye, bağırsaklarını temizliyor' diye bu davaya alkış tutuyordu. Başbakan, 'Bu davanın savcısıyım' diyordu. Bu kumpasın içinde bizzat kendileri de yer aldı. Bugün bu kumpas çökmüştür, ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazıyla başlatılan ''Böcek" operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Hamzaçebi, "Başbakan, böcek mağduru Tayyip Erdoğan rolü yaratmaya çalışıyor. Ben inandırıcı bulmuyorum. Başbakan gerçekten dinlenmişse elbette soruşturulmalı, kovuşturulmalı. Hukuk devletinde, başbakan hukuksuz şekilde dinleniyorsa göz yummamak gerekir. Ancak dinlendim iddialarını o kadar gerçekçi bulmuyorum" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim