İslam kültüründe önemli bir yeri ve kıymeti olan aşure, sevgi ikramıdır. Aşure geleneği, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. BTA Mutfak Şefi Necati Tunuslu, aşurenin, içeriğindeki tahıl, kuru ve yaş meyve, kuru baklagil çeşitliliği ile zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip olduğunu vurgulayarak aşure yapmak isteyenlere “Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatları ayrı ayrı haşlamak gerekir." diye öneride bulundu.
-Kuru incir ve üzüm gibi gıdaların kendine has bir rengi vardır. Bu malzemeleri kısa süre haşlayıp renkli suyunu döktükten sonra aşureye eklemek gerekir.
-Su miktarını iyi ayarlamak her zaman mümkün olmayabilir. Kalan aşureniz fazla katılaşırsa az su ve şeker ekleyerek tekrar 1-2 dakika kaynatabilirsiniz.
-Toz tarçını aşurenin içine eklemek renk değişimine neden olur. Tüketileceği zaman üzerine serpmek daha mantıklı olabilir.
-Kabuk tarçını da aşureyi ateşten alınca çıkarmak, içinde fazla bekletmemek iyi olur.