• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Koklayarak kazanacaklar!

Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) kurulacak laboratuvarda istihdam edilecek görme engelliler, kokuya sebep olan emisyonları kontrol ederek aile bütçesine katkı sağlayacak.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından 611 bin lirayla desteklenen proje kapsamında, dezavantajlı gruplara yönelik farklı istihdam alanları oluşturulması amaçlanıyor.
 
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erhan Gengeç, Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) ve Türkiye İş Kurumu Kocaeli İl Müdürlüğünce hazırlanan Dezavantajlı Gruplar Sürekli Eğitim Birimi Projesinin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiğini belirtti.
 
Proje kapsamında, birçok çalışmanın yürütüleceğini, engellilerin en büyük sorununun istihdam ve eğitim olduğunu vurgulayan Gengeç, görme engellilerin topluma uyum sağlaması ve onlara farklı istihdam alanları yaratmayı amaçladıklarını kaydetti.
 
ÜLKEMİZDE OLMAYAN İŞ ALANI
 
Gengeç, 611 bin lira bütçeye sahip projede, ayrıca bir sempozyum yapılması ve üniversite bünyesinde "Dezavantajlı Gruplar Sürekli Eğitim Birimi" kurulmasının da hedeflendiğini dile getirdi.
 
KOÜ Koku Ölçüm Laboratuvarını kurmak için çalışmalara başladıklarını aktaran Gengeç, şöyle devam etti:
 
"Geçen yıl, Çevre ve Orman Bakanlığınca çıkarılan Kokuya Sebep Olan Emisyonların Kontrolü Yönetmeliği dış ortamdaki koku sınır değerlerini belirlemiş ve işletmelerin bu sınır değerlere uymasını zorunlu hale getirmiştir. Yönetmeliğin işletmeler açısından getirdiği bu zorunluluk, daha önce ülkemizde olmayan bir iş alanını da oluşturmuş olacak. Ülkemizde çeşitli nedenlerle geliştirilemeyen engelli istihdam alanlarının yenilikçi yaklaşımlarla çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Kısıtlı ve eski usullerle yapılmaya çalışılan engelli istihdamının mevcut halinden ileri gitmesi mümkün değildir."
 
"Kokunun hangi derecede olduğunu tespit edecek"
 
Gengeç, istihdam edilen görme engellilerin eğitimden geçirileceğini belirterek, "Örneğin engelli arkadaşlarımız, bir fabrikadan alınan numuneyi koklayacak. Aldıkları eğitim kapsamında, kokunun hangi derecede olduğunu tespit edecek. Birimde panalist olarak görev yapacaklar. Kocaeli'de tek akredite laboratuvar olacağımız için hem özel sektörü hem de devlet kurumlarına hizmet edeceğiz. Devlet kurumları, laboratuvardan alınan raporlar neticesinde o fabrikaya ceza kesebilecek" diye konuştu.
 
Gengeç, engellilerin istihdam olanaklarını arttıracak önemli ve örnek bir çalışmayı hayata geçireceklerini bildirdi.
 
Uygulamanın geliştirilmesi ve ulusal alanda yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılacağını vurgulayan Gengeç, ilgili bakanlıklara da bu projeyi anlatmayı hedeflediklerini, görme engellilerin ilk defa böyle bir alanda istihdam edileceğini kaydetti.
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim