• BIST 9873.15
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Kocamaz: “Dünyanın En Stratejik Ürünü Bugün De Yarın Da Su Olacaktır”

Kocamaz: “Dünyanın En Stratejik Ürünü Bugün De Yarın Da Su Olacaktır”
MESKİ Genel Müdürlüğü, Dünya Su Günü'nü öğrencilerle birlikte kutladı.

MESKİ Genel Müdürlüğü, Dünya Su Günü'nü öğrencilerle birlikte kutladı. Öğrencilerle bir araya gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Dünyanın en stratejik ürünü bugün de yarın da su olacaktır" derken, MESKİ Genel Müdürü Aybak, Türkiye'nin 15 yıl sonra su fakiri bir ülke olacağını söyledi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, 22 Mart Dünya Su Günü etkinkileri kapsamında Kongre ve Sergi Sarayı'nda tören düzenledi. Resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin dağıtıldığı, yapılan sunumlarla öğrencilerin hem suyun önemi konusunda bilinçlendirildiği hem de şarkılar ve kuklalarla eğlendiği törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ile çok sayıda öğrenci katıldı.

"15 YIL SONRA SU FAKİRİ BİR ÜLKE OLACAĞIZ"

Törenin açılış konuşmasını yapan MESKİ Genel Müdürü Aybak, MESKİ'nin tüm işinin hem temiz hem de kullanılmış atık su olduğunu vurguladı. Dünyanın 4'te 3'ünün suyla kaplı olduğunu, ancak bu suyun sadece yüzde yarımlık bölümünün kullanılabilir olduğunu belirten Aybak, "Biz bu yüzde yarımla hem içme suyumuzu hem kullanma suyumuzu hem de tarımsal sulama suyumuzu temin etmek zorundayız. Suyun kütlesi sabit, maalesef artmıyor ama dünya nüfusu her yıl hızla artıyor. Dolayısıyla kişi başına düşen su miktarı da her yıl azalmakta" dedi.

Bugün itibariyle Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının yılda bin 450 metreküp civarında olduğunu dile getiren Aybak, "Biz su kıtlığı çeken bir ülkeyiz. Bin metreküp ile 3 bin metreküp arası böyle değerlendiriliyor. 5 bin metreküpten sonrasında rahatız, su zengini bir ülkeyiz. Nüfusumuzun bu artış hızıyla biz 15 yıl sonra muhtemelen bin metreküp/yılın altına düşeceğiz. Bu kaçınılmaz bir durum. Dolayısıyla bizim 15 yıl sonrasında su fakiri bir ülke olduğumuz zaman neler yapmamız lazım ki, sudan yana bugünkü refah seviyesinin daha altında olmayalım? Elbette su tasarrufunu yapacağız, suyu daha az kullanarak yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürmeyi öğreneceğiz ama bir taraftan da kullanılmış suların geri kazanılması üzerine de önümüzdeki yıllarda belki ciddi çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

Aybak, bu bilinci aşılamak üzere de 20 gündür kentin bütün ilçelerinde özellikle öğrencilere suyun önemi ve su tasarrufu konusunda bilgiler verdiklerini, bu çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Aybak'ın konuşmasının ardından suyun önemine ilişkin film gösterimi ile MESKİ'de görevli Uzman Biyolog Nebi Şengezer'in eğlenceli ve şarkılı sunumu gerçekleştirildi. Törende daha sonra "Sevimli Kuklalar" gösterisiyle de öğrencilere su tasarrufu anlatıldı.

"SUYU EN RANTABL ŞEKİLDE KULLANMAK MECBURİYETİNDEYİZ"

Törende daha sonra kürsüye çıkan Başkan Burhanettin Kocamaz, dünyadaki su miktarı değişmezken dünya nüfusunun sürekli arttığına işaret etti. Sadece Çin'de 2 milyara yakın insan yaşadığını dile getiren Kocamaz, bu çerçevede, suyun en gerçekçi, en rantabl şekilde kullanılmasının ve israfın azaltılmasının bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Öğrencilere seslenen Kocamaz, "Sizler bu tasarruf bilinciyle yetiştiğiniz zaman kendi geleceğinizi de kurtarmış oluyorsunuz. Suyun sizin musluğuna gelebilmesi için ne kadar emek çekildiği, ne kadar masraf edildiği ortada. Ama maalesef bugün bu kadar emek çekilerek arıtılan suyla insanlarımız bahçelerini, çimlerini sulamaya çalışıyor. Bu gerçekten bir israftır, kaynak kaybıdır. Bu konuda herkesin titiz davranma mecburiyeti vardır. Mademki kaynaklar sınırlı, bunu en iyi şekilde sahiplenmek, korumak, kollamak ve geleceğe aktarmak mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullandı.

"DÜNYANIN EN STRATEJİK ÜRÜNÜ BUGÜN DE YARIN DA SU OLACAKTIR"

Bugüne kadar dünyanın en önemli, en stratejik ürünün petrol olduğunun söylendiğini belirten Kocamaz, son dönemlerde yaşanan savaşların, katliamların ve gözyaşlarının temelinin petrole dayandığına vurgu yaptı. Petrol olmasa da insanların yaşamlarını sürdürebilme olanakları olduğunu, ancak hava ve su olmazsa insanın yaşamını sürdürme şansı olmadığına dikkat çeken Kocamaz, şöyle devam etti: "Dolayısıyla dünyanın en stratejik ürünü bugün de yarın da kullandığımız, içeceğimiz su olacaktır. 4'te 3'ü suyla kaplı bir dünyada susuzluk çekiyorsak, bu, insanların yeterince suya önem vermemesinden, israf etmesinden, kaynakları heba etmesinden kaynaklanmaktadır."

Kocamaz, konuşmasının ardından 2 Mart 2016 tarihinden bu yana MESKİ ile etkinlikler düzenleyen kurumların temsilcilerine plaket verirken, resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödüllerini dağıttı.

Kocamaz: “Dünyanın En Stratejik Ürünü Bugün De Yarın Da Su Olacaktır”

Kocamaz: “Dünyanın En Stratejik Ürünü Bugün De Yarın Da Su Olacaktır”

Kocamaz: “Dünyanın En Stratejik Ürünü Bugün De Yarın Da Su Olacaktır”

Kocamaz: “Dünyanın En Stratejik Ürünü Bugün De Yarın Da Su Olacaktır”

Kocamaz: “Dünyanın En Stratejik Ürünü Bugün De Yarın Da Su Olacaktır”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim