• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Kocaeli Ticaret Odası Üyelerine İran Pazarı Anlatıldı

Kocaeli Ticaret Odası Üyelerine İran Pazarı Anlatıldı
Kocaeli Ticaret Odası'nda, ambargoların kalkmasıyla birlikte Türk işadamları için fırsatlar ülkesine dönüşen komşu ülke İran'la iş yapmanın formülleri...

Kocaeli Ticaret Odası'nda, ambargoların kalkmasıyla birlikte Türk işadamları için fırsatlar ülkesine dönüşen komşu ülke İran'la iş yapmanın formülleri üyelere anlatıldı.

Geçtiğimiz aylarda düzenlediği programla Türkiye- İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nı oda üyelerine detaylandıran KOTO, bu kez de 35 yıl süren ambargoların kalkmasıyla birlikte, küresel ekonomiye entegre olmaya çalışan İran'daki yatırım fırsatlarını üyelerine anlattı.

Kocaeli Ticaret Odası'nın, Ekonomi Bakanlığı, DEİK, İranlı Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliği ile düzenlediği ve ülkeyi iyi tanıyan isimlerin sunumlarıyla gerçekleşen "İran Ülke Yatırım ve İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı'na Kocaelili işadamları yoğun ilgi gösterdi.

Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Koçak, "KOTO olarak İran'la yapacak ticaretlerde aracı olmak, tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak için hazır olduğumuzu, sizlere fırsat ve bilgi vereceğimizi belirtmek istiyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum" dedi.

DEİK İran İş Konseyi Üyesi ve Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy, "Önerim Türk firmaların İran'da konuşlanması. İran'da para transferlerinde sorun var söylentilerinden korkmayın, finans konusunun da bir çözümü var. Ama güvene dayalı mal satmamayı öneriyorum. Risk almayın. Bedeli tahsil edilmeden, vadeli alışveriş yapmayın ki, ödeme konusunda bazı firmaların yaşadığı sorunları yaşamayın. Büyük yatırımlarda mutlaka Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümeti işin bir yerinde olmalı. İran'da iş yapılacak sektörlerin başında telekomünikasyon, fast food, AVM inşası, mobilya, otel, ambalaj ve POS sistemleri geliyor" şeklinde konuştu.

1 Ocak 2015 tarihi itibariyle uygulamaya giren Türkiye- İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın detaylarını açıklayan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İran Ülke Masası Uzmanı Özlem Şengöz Akalın, "Türkiye olarak 17 ülke ile serbest ticari anlaşmamız bulunuyor. Bu ülkelerden biri de İran. Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında İran'a; temizlik, ilaç, kozmetik, orman ürünleri, demir ve demir dışı metaller, elektronik ürünler olmak üzere 140 kalemde ürün satabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

"İran, Türkiye'nin önüne geçer mi, rakip olur mu" kaygılarını çarpıcı bir örnekle yorumlayan İran Ülke Masası Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı, "İran'ı Ortadoğu'nun Fransa'sı olarak tanımlarsak, Türkiye de Almanya'sıdır. Birbirilerinin en büyük rakibi olsalar da, yine birbirini tamamlayan benzer ekonomileri vardır ve birbirilerinin ekonomilerini tamamlarlar. Sonuç, Fransa Almanya'sız, Almanya Fransa'sız olmaz. Ancak biz İran'la bunu bir türlü yakalayamadık. İş adamlarımıza çok iş düşüyor. Doğru ilişkileri kurarsanız İran'ın finansal gücü var. İran'da Türk işadamlarımızın iş yapabileceği sektörler, yedek parça, inşaat ve inşaat malzemeleri, temizlik malzemeleri, gıda ve petrolün yan sektörleridir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından İranlı Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M.Mehdi Culazade'nin İran pazarına dair paylaştığı dikkat çekici anekdotlarının ardından, katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim